ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

H εμπορική διάθεση VDSL απο τις 26/11/2012

Στην διάρκεια γεύματος εργασίας με εκπροσώπους του Τύπου, που πραγματοποιήθηκε χθες 01/11/2012, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ έδωσε στοιχεία για τη μέχρι τώρα πορεία, τις προοπτικές και το μέλλον του ΟΤΕ, αναφέρθηκε στην αναχρηματοδότηση του Οργανισμού, στα εργασιακά και το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, για την πορεία της εμπορικής διάθεσης του VDSL και άφησε αιχμές κατά της Ρυθμιστικής Αρχής.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Τσαμάζ:
  • Στις 26 Νοεμβρίου η διάθεση υπηρεσιών VDSL. "Είναι ντροπή να είμαστε ουραγοί της Ευρώπης"
  • Προς πώληση η θυγατρική κινητής στην Βουλγαρία και ο δορυφόρος για την αποπληρωμή δανείων
  • Η DT δεν επιθυμεί να βοηθήσει στην κάλυψη των δανειοδοτικών αναγκών του ΟΤΕ
  • "Κάποιοι θέλουν να μας κάνουν εταιρεία υποδομών και να αγοράζουν χονδρική από μας"
  • Κανένα ενδιαφέρον για Nova
  • "Δεν θέλω να μπλέξει ο ΟΤΕ με το ποδόσφαιρο"
  • "Ο ανταγωνισμός θέλει την ρύθμιση και της Cosmote"
Στις 26 Νοεμβρίου είναι πιθανόν να ξεκινήσει η διάθεση υπηρεσιών VDSL από τον ΟΤΕ αλλά και τους εναλλακτικούς σύμφωνα τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Μιχάλη Τσαμάζ, εφόσον η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων παραδώσει επισήμως την πρόσφατη απόφαση της στον Οργανισμό και δεν αναδυθούν νέα προσκόμματα. Την είδηση αυτή έδωσε ο κ. Τσαμάζ στα πλαίσια συνέντευξης τύπου εφ όλης της ύλης προς δημοσιογράφους χθες στο Μέγαρο του ΟΤΕ. 
Οι υποδομές VDSL του ΟΤΕ και οι διαφωνίες με την ΕΕΤΤ

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Τσαμάζ στην οποία έθιξε αρχικά το θέμα του VDSL δηλώνοντας πως είναι ντροπή να είμαστε ουραγοί της Ευρώπης, αναμένοντας δύο χρόνια για την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής. Ανέφερε πως ο Οργανισμός το περασμένο καλοκαίρι προσέφερε εθελοντικά μείωση στις προτεινόμενες τιμές χονδρικής, αλλά και πάλι η ΕΕΤΤ έθεσε, κατ' αυτόν νέα εμπόδια και δυσμενείς όρους για την διάθεση της υπηρεσίας. Προς το παρόν και παρά την έκδοση του σχετικού δελτίου τύπου από την ΕΕΤΤ, ο ΟΤΕ δεν έχει λάβει στα χέρια του την καθαρογραμμένη απόφαση. Ο κ. Τσαμάζ αναρωτήθηκε ποιον συμφέρει εν τέλει αυτή η γενικευμένη καθυστέρηση. Όπως προαναφέρθηκε ο ΟΤΕ εκτιμά πως στις 26 Νοεμβρίου θα είναι δυνατή η διάθεση των υπηρεσιών, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξουν νέα απρόοπτα. 

Τέλος διευκρινίστηκε πως, στο σύνολο των πελατών του ΟΤΕ, η κατανομή δυνατής κάλυψης από VDSL υπηρεσίες, είναι 72% από το Α/Κ και 28% από καμπίνα (υπαίθριος κατανεμητής). Με βάσει αυτά τα στοιχεία, ο ΟΤΕ στοχεύει να καλύψει το 20% των σημερινών πελατών του με VDSL, όταν ξεκινήσει η διάθεση των υπηρεσιών (υποθετικά στις 26 Νοεμβρίου). Για μία ακόμα φορά επανάλαβε πως το συνολικό μέχρι σήμερα ύψος των επενδύσεων του ΟΤΕ στο VDSL είναι περίπου80 με 90 εκ. ευρώ ενώ δεν θέλησε να τοποθετηθεί για τις μελλοντικές επενδύσεις γιατί όπως χαρακτηριστικά είπα: "Με το υπάρχον κοστολογικό μοντέλο η ΕΕΤΤ μας επιβάλει αύξηση τιμών, όσο αυξάνουμε τις επενδύσεις". Στρεφόμενος και κατά σεναρίων λειτουργικού διαχωρισμού του ΟΤΕ δήλωσε πως "Κάποιοι θέλουν να μας κάνουν εταιρεία υποδομών." Κατηγόρησε δε τους εναλλακτικούς πως θα μπορούσαν να μιμηθούν την Cyta και επενδύοντας περίπου 1 εκ. ευρώ ο καθένας να μπορέσουν να δώσουν VDSL από το Αστικό Κέντρο, σχολιάζοντας πως είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν. 

Η αναχρηματοδότηση των δανειακών αναγκών του ΟΤΕΌπως είναι γνωστό ο ΟΤΕ πρέπει να αποπληρώσει εντός του 2013 δάνεια ύψους 2,1 δις ευρώ. Με δεδομένη την άρνηση της DT να βοηθήσει τον Οργανισμό στην εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών, της έλλειψης ρευστότητας από τις τράπεζες αλλά και την επιθυμία της διοίκησης του ΟΤΕ να μειώσει τον δανεισμό του, ο ΟΤΕ στρέφεται για μία ακόμα στην λύση της πώλησης θυγατρικών του. Αυτήν την φορά θα πωληθεί η συμμετοχή του στον Hellas Sat και η Globul, η θυγατρική κινητής τηλεφωνίας στην Βουλγαρία. Η απόφαση αυτή είναι απότοκη της αδυναμίας του Οργανισμού να επενδύσει στις δύο εταιρείες αυτές, κάτι που είναι αναγκαίο για να αναπτυχθούν οι δύο αυτές εταιρείες. Έτσι η Globul σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ καθότι είναι μία εταιρεία αποκλειστικά κινητής τηλεφωνίας, έχει ανάγκη ανάπτυξης δικτύου σταθερών τηλεπικοινωνιών προκειμένου να μπει στην αντίστοιχη αγορά ενώ ο Hellas Sat εξαντλεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια την διάρκεια λειτουργικής του ζωής και έτσι απαιτούνται νέα κεφάλαια για την εκτόξευση του αντικαταστάτη του.

Για την μεν Globul θα γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός για τον οποίο έχει εκφράσει ενδιαφέρον και η DT ενώ για την συμμετοχή του OTE στην Hellas Sat προχωράει η διαδικασία εκτίμησης της τιμής από τον οικονομικό σύμβουλο, η ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και η άσκηση του δικαιώματος πρώτης προτίμησης από τους νυν μετόχους. Η πώληση των δύο αυτών εταιρειών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Ο επικεφαλής του ΟΤΕ χαρακτήρισε την αρνητική στάση της DT ως απολύτως δικαιολογημένη αφού όπως είπε η DT έχει μόνο το 40% της εταιρείας και δεν επιθυμεί να βοηθήσει στο όνομα όλων των μετόχων. Όταν του υπενθυμίστηκε πως η DT γνώριζε για τα δάνεια του ΟΤΕ όταν τον αγόραζε ο κ. Τσαμάζ απάντησε πως τότε ήταν μία εποχή κατά την οποία υπήρχε ρευστότητα και βεβαιότητα για την αποπληρωμή των δανείων του ΟΤΕ, μία βεβαιότητα η οποία συνεχίζει να υπάρχει παρά τις δυσκολίες.

Εθελουσία έξοδος και εργασιακά θέματα
Ο κ. Τσαμάζ αναφέρθηκε στην νέα εθελουσία έξοδο η οποία περιλαμβάνει 1600-1700 εργαζόμενους οι οποίοι είναι κοντά στην συνταξιοδότηση. Το κόστος της εθελουσίας αυτής θα υπερβεί τα 100 εκ. ευρώ και θα αναληφθεί πλήρως από τον ΟΤΕ. Επίσης έγινε αναφορά σε νυν εργαζόμενους νεαρότερης ηλικίας οι οποίοι αυτήν την στιγμή υπο-απασχολούνται και θα πρέπει να μεταφερθούν σε νέα πεδία δραστηριότητας του Ομίλου, πχ στις πωλήσεις του ΟΤΕ TV ή στην εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσαμάζ απάντησε πως ο ΟΤΕ έχει ανάγκες για νέες προσλήψεις περίπου 300-400 ατόμων, οι οποίες δεν θα γίνουν άμεσα. Μετά από ερώτηση παραδέχθηκε πως είναι λογική η μισθολογική σύγκλιση ανάμεσα σε ΟΤΕ και Cosmote, εννοώντας πως το μοντέλο αξιολόγησης της παραγωγικότητας το οποίο ισχύει στην Cosmote θα μεταφερθεί και στην μητρική. 

Cosmote, 4G-LTE και ρυθμιστικές πιέσειςΩς προς την σχέση OTE-Cosmote επανάλαβε πως μακροπρόθεσμός στόχος είναι η συγχώνευση των δύο εταιρειών ενώ σημείωσε πως τον τελευταίο ένα χρόνο έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο τα δύο βασικά εμπόδια είναι αφενός οι απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου ο ΟΤΕ να μετασχηματιστεί και αφετέρου το ρυθμιστικό πλαίσιο. Διευκρίνισε πως καθώς η σύγκλιση των δύο εταιρειών θα συνεχίζεται, το σίγουρο είναι πως οι τεχνικές διευθύνσεις των δύο εταιρειών θα παραμείνουν μεταξύ τους ανεξάρτητες. Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσαμάζ κατηγόρησε τους ανταγωνιστές της Cosmote για τις πιέσεις που ασκούν στην ΕΕΤΤ για την ρύθμιση της Cosmote, ζητώντας της να αυξηθούν τα τιμολόγια της, ειδικά στην καρτοκινητή. Εμφανίστηκε, όπως είναι λογικό, ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την παρουσίαση του 4G-LTE και όπως φαίνεται αυτό μαζί με το VDSL θα είναι τα δύο τεχνολογικά δόρατα του Οργανισμού σε κινητή και σταθερή αντίστοιχα για το 2013.

Nova, Εναλλακτικοί, FTTH, εξαγορές και οφειλές


Όπως ήταν αναμενόμενο ο κ. Τσαμάζ δεν θέλησε να σχολιάσει την πιθανή εξαγορά της Forthnet από την Wind ή την Hellas online, δηλώνοντας απλώς "Με τις ευχές μας!", ενώ απέκλεισε κάθε περίπτωση εξαγοράς της Nova. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως το ΟΤΕ TV λειτουργεί με μόνο 30 εργαζόμενους. Επίσης ξεκαθάρισε μετ' επιτάσεως πως δεν επιθυμεί καμία εμπλοκή του Οργανισμού με τα ποδοσφαιρικά δικαιώματα και πως έχει δώσει σαφείς οδηγίες στους επικεφαλής του OTE TV να μην αγγίξουν το πεδίο αυτό, το οποίο χαρακτήρισε και βρώμικο αλλά και υπερτιμημένο. Σε άλλο θέμα ο κ. Τσαμάζ δήλωσε πως ο ΟΤΕ συμφωνεί με τις κατευθύνσεις της Επιτρόπου Κρουζ για απορρύθμιση της αγοράς και αύξηση της τιμής του LLU. Διέψευσε δε πως ο ΟΤΕ σχεδιάζει να εγκαταλείψει το Μέγαρο στο Μαρούσι, παρότι το χαρακτήρισε ενεργοβόρο. Ως προς το FTTH ο ΟΤΕ εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά καταρχήν θετικός, σημειώνοντας πως περιμένει να δει τους όρους του ΣΔΙΤ. Σε σχετική ερώτηση ο οικονομικός διευθυντής του ΟΤΕ απάντησε πως τα χρέη (υπερημερίας) των εναλλακτικών παρόχων κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, της τάξης των 10 εκ., ίσως και λιγότερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια