ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Windows 8.2 πριν τα Windows "Threshold"

Μπορεί τα Windows 8.1 να έχουν διατεθεί στο ευρύ κοινό για λιγότερο από δύο μήνες, αλλά οι συζητήσεις σχετικά με την επόμενη έκδοση του δημοφιλέστερου λειτουργικού συστήματος για Η/Υ στον κόσμο έχουν ξεκινήσει ήδη - με τη μορφή φημολογίας, ωστόσο, για την ώρα. Το φως της δημοσιότητας είδαν, για παράδειγμα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα δύο αναφορές που θέλουν πηγές μέσα από τα κεντρικά της Microsoft να κάνουν σαφείς νύξεις όχι για μία, αλλά για δύο διαφορετικές εκδόσεις των Windows - συν μερικά ακόμη σενάρια που το Redmond εξετάζει ώστε να βελτιώσει τη θέση του στην παγκόσμια αγορά, μετά από μία χρονιά όχι ιδιαίτερα θετική. Η πρώτη αναφορά σχετίζεται με τα Windows "Threshold", κωδικό όνομα που οι δημοσιογράφοι έχουν αποδώσει σε εκείνη την έκδοση του λειτουργικού που θα φέρει "πιο κοντά από ποτέ" το περιβάλλον χειρισμού της Microsoft για διαφορετικές συσκευές.
H πιθανότητα τα Windows αυτά να μην είναι άλλα από τα Windows 9 είναι μεγάλη αφού είναι, σύμφωνα με την ίδια αναφορά, προγραμματισμένα να διατεθούν στην αγορά στα μέσα ή τέλη του 2015 και θα φέρουν τα Windows σε PC, κινητά, tablet και το Xbox One σε παρόμοια συλλογιστική χρήσης αλλά με κάποιες διαφορές, ανάλογα με το είδος του χειρισμού που θεωρείται καλύτερο για κάθε είδος συσκευής. Το γεγονός ότι η Microsoft στοχεύει σε σύγκλιση των διαφορετικών εκδόσεων των λειτουργικών της δεν είναι κάτι νέο, βέβαια, αφού αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής μπορεί να δει πρακτικά και σήμερα. Για να είμαστε ειλικρινείς, ωστόσο, αυτήν την έκδοση των Windows την περιμέναμε νωρίτερα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το αρχικό πλάνο ήταν αυτό, αλλά με την όχι ακριβώς ενθουσιώδη υποδοχή που η αγορά επεφύλαξε στα Windows 8/8.1, ίσως να ήταν όντως υπεραισιόδοξος ο εν λόγω σχεδιασμός. Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο... τί; Το φθινόπωρο του 2015 είναι πολύ μακριά ακόμη. Η δεύτερη αναφορά εστιάζει ακριβώς εκεί, καθώς - σύμφωνα με τις πηγές που διέρρευσαν τα σχετικά στοιχεία - μέσα στο 2014 θα διατεθεί μία ακόμη "μεταβατική" έκδοση των Windows. Αυτά για την ώρα, εσωτερικά στη Microsoft, φέρουν τον χαρακτηρισμό "8.2" και το πιθανότερο είναι να φέρνουν στο προσκήνιο μεγάλο αριθμό μικροβελτιώσεων, δευτερεύουσας σημασίας προσθηκών και αλλαγών "κάτω από την επιφάνεια", ώστε να προετοιμάσουν το δρόμο των Windows "Threshold".
Όπως και τα Windows 8.1, το πιθανότερο είναι η Microsoft να διαθέσει τα Windows 8.2 δωρεάν στους νόμιμους κατόχους των 8/8.1, όπως έκανε άλλωστε και η Apple με τo OS-X "Maverick". Ένα στοιχείο άξιο αναφοράς: η μεγάλη πιθανότητα τα Windows 8.2 να επαναφέρουν πλήρως το περίφημο, πολυσυζητημένο Start Button στο περιβάλλον desktop τους, μέσα από ειδική επιλογή στις ρυθμίσεις τους. Είναι κατανοητό απ' όλους το πόσο αρνητική παραμένει η στάση των "παραδοσιακών" χρηστών των Windows απέναντι στα 8 λόγω των μεγάλων αλλαγών που αυτά έφεραν - αλλαγών που ομαλοποιήθηκαν σε ένα βαθμό με τα 8.1, αλλά πιθανώς όχι αρκετό.
Τα Windows 8.2 είναι μία ευκαιρία να προσαρμοστούν τα ίδια στις συσκευές βάσει του τί δυνατότητες χειρισμού προσφέρουν αυτές, αντί να... προσαρμόσουν οι χρήστες των περασμένων εκδόσεων τον τρόπο δουλειάς τους στο τί η Microsoft θεωρεί ταχύτερο και ευκολότερο στη χρήση. Η τελευταία αναφορά που σχετίζεται με το μέλλον των Windows θέλει τη Microsoft να σκέπτεται για πρώτη φορά σοβαρά το ενδεχόμενο δωρεάν παραχώρησης της επόμενης έκδοσης των Windows Phone της.
Τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας αντιλαμβάνονται ότι, για να μεγαλώσουν το μερίδιο αγοράς της στα smartphones, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να το αποσπάσπουν από αυτό του Android - που είναι και το μεγαλύτερο - όχι του iPhone. Εξ ου και η προσέγγιση που η ίδια η Google χρησιμοποίησε για να καταστήσει το λειτουργικό της τόσο δημοφιλές. Αν αυτό όντως επιλεγεί από τη Microsoft, ωστόσο, μετά και από την αναμενόμενη ενοποίηση των Windows Phone με τα Windows RT, μόνο τα Windows για Η/Υ θα παραμένουν πηγή εσόδου γι' αυτήν (για το λειτουργικό των Xbox One δεν τίθεται καν ζήτημα). Είναι έτοιμο το Redmond για τόσο τολμηρό βήμα; Ίδωμεν!

Δεν υπάρχουν σχόλια