ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Intel και AMD συνεργάζονται για κοινό chip

Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν. Η Intel σε συνεργασία με την AMD, προχωράνε από κοινού στην δημιουργία ενός νέας σχεδίασης chip packaging, που συνδυάζει επεξεργαστή Intel της σειρά H, για πολύ λεπτούς και ελαφρούς υπολογιστές ή αλλιώς ultrabooks και ξεχωριστή κάρτα γραφικών της AMD, με HBM2 μνήμη. Ο νέος αυτός συνδυασμός Intel H επεξεργαστή και κάρτας γραφικών Radeon με HBM2 μνήμη, θα καταλαμβάνει σαφέστατα μικρότερο μέγεθος στην πλακέτα και θα προσφέρει σε επιλεγμένα ultrabooks την δυνατότητα να παίζουν ακόμα και απαιτητικά παιχνίδια.
Η αγορά των σταθερών και φορητών υπολογιστών τα τελευταία χρόνια σημειώνει κάμψη, με μια εξαίρεση. Τα συστήματα που προορίζονται για απαιτητικές εργασίες και κυρίως τελευταίους και κορυφαίους τίτλους παιχνιδιών. Μέχρι σήμερα όμως όποιος επιθυμούσε σε έναν φορητό υπολογιστή, ισχυρό σύστημα γραφικών, θα έπρεπε να κάνει παραχωρήσεις στην φορητότητα του υπολογιστή αυτού.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό blog post της Intel, συστήματα με ισχυρές κάρτες γραφικών έχουν κατά μέσο όρο πάχος 26 χιλιοστά, όταν πολλά ultrabooks έχουν πάχος που δεν ξεπερνάει τα 16 χιλιοστά, με περιπτώσεις φορητών με πάχος έως και μόλις 11 χιλιοστά. Όπως γνωστοποιεί σήμερα η Intel, μέσω συνδυασμού της τεχνολογίας Embedded Multi-Die Interconnect Bridge (EMIB) και ενός νέου power-sharing framework, είναι σε θέση να συνδυάσει έναν Intel επεξεργαστή 8ης γενιάς και μια ξεχωριστή Radeon κάρτα γραφικών με HBM2 μνήμη, σχεδιασμένη από την AMD ειδικά για την Intel. Χάρη στην τεχνολογία EMIB, επιτρέπεται ο συνδυασμός ετερογενών κομματιών hardware και η ταχύτατη ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε αυτά. Επιπλέον, χάρη στην τεχνολογία αυτή, ο συνδυασμός αυτός καταλαμβάνει λιγότερο από το μισό επιφάνεια, σε σχέση με την επιφάνεια που καταλαμβάνει μια συνήθη σχεδίαση με έναν ξεχωριστό επεξεργαστή, ένα ξεχωριστό chip γραφικών και DDR5 μνήμη.
Επιπλέον μειώνει και το απαιτούμενο ύψος της υλοποίησης, επιτρέποντας την δημιουργία λεπτότερων φορητών, αυξάνει την ενεργειακή απόδοση, ενώ επιτρέπει και τον έλεγχο σε real time της θερμοκρασίας των εξαρτημάτων, αλλά και των απαιτήσεων του συστήματος σε υπολογιστική ισχύ ανά πάσα στιγμή, δίνοντας ανάλογα προτεραιότητα στον επεξεργαστή ή την κάρτα γραφικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια