ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρόγραμμα ενίσχυσης ζήτησης για το 5G

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Κίνητρα ενίσχυσης της ζήτησης για το 5G σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως ανέφερε η πολιτική ηγεσία του χθες σε παρέμβασή της κατά την παρουσίαση της έρευνας της Accenture Research υπό τον τίτλο «Fuel for Innovation: Greece’s Race to 5G».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, είπε ότι το 5G για την κυβέρνηση έχει «στρατηγική διάσταση» ενώ ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών, Αντώνης Τζωρτζακάκης, ανέφερε: «Έχουμε δώσει δείγμα γραφής για το τι θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουμε όσο αφορά τη ζήτηση (σημ: Αναφέρεται στην ύπαρξη του κουπονιού ενίσχυσης της ζήτησης για υπέρ υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο με δικαιούχους νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Αν και είναι πρωθύστερο να το συζητάμε έχουμε συγκεκριμένα επεξεργασμένα σχέδια και για τη ζήτηση για το 5G και μάλιστα εντός του πλαισίου των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο της ΕΕ με δεδομένο ότι, όπως έχει προβλεφθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεγάλο μέρος τους πρέπει να διοχετευτεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό.»

Σύμφωνα επίσης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ο διαγωνισμός για τις άδειες ενθαρρύνει τις επενδύσεις χωρίς να υφίσταται η εισπρακτική λογική των προηγούμενων δημοπρασιών. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας «δύσκολα θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερο φιλοεπενδυτικό τίμημα για τις συχνότητες».

Προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις στελεχών των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Ο Νίκος Μπάμπαλης, Chief Business Development Officer της Wind, είπε πως θα έπρεπε, προκειμένου να αναπτυχθούν γρήγορα τα νέα δίκτυα, να μην υπάρχει καθόλου προκαταβολή στο τίμημα για τις συχνότητες και οι δόσεις να κατανεμηθούν σε όλα τα χρόνια που θα ισχύουν ο άδειες (15ετία).

Ως προς το πότε θα δούμε εμπορική λειτουργία των δικτύων 5G o Στέφανος Θεοχαρόπουλος, Chief Technology &Operations Officer του ομίλου ΟΤΕ και ο κ. Μπάμπαλης είπαν εντός του 2021, ενώ ο Λάμπρος Ίσχος, Chief Technology & Information Officer της Vodafone Ελλάδος, σημείωσε: «Το 5G είναι μία διαφορετικού τύπου άσκηση σε σχέση με την ανάπτυξη δικτύων που κάναμε έως σήμερα. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές δικτύων, το 5G θα ακολουθήσει τη ζήτηση, καθώς η ανάπτυξή του θα στοιχηθεί πίσω από τις βιομηχανίες, τις μεγάλες επιχειρήσεις και την οικονομία της γνώσης. Η Vodafone ήδη προχωρά σε επενδύσεις στο κινητό της δίκτυο, έχοντας προωθήσει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, ώστε να είναι έτοιμη όταν έρθει η ώρα της ενεργοποίησης του 5G. Ο δικός μας εμπορικός σχεδιασμός θα ακολουθήσει τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.»

Πηγή: Infocom

Δεν υπάρχουν σχόλια