ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ρωσία εγκαθιστά ψηφιακό σιδηρούν παραπέτασμα, ελέγχοντας την κίνηση δεδομένων στο διαδίκτυο

 


Οι πιο τολμηρές κινήσεις της Ρωσίας για την λογοκρισία του διαδικτύου ξεκίνησαν με τον πιο ήπιο τρόπο - με μια σειρά γραφειοκρατικών emails και επιστολών. Τα μηνύματα, που στάλθηκαν από την ισχυρή ρυθμιστική αρχή Διαδικτύου της Ρωσίας, απαιτούσαν τεχνικές λεπτομέρειες -- όπως αριθμούς κυκλοφορίας, προδιαγραφές εξοπλισμού και ταχύτητες σύνδεσης -- από εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών σε όλη τη χώρα. Μετά έφτασαν τα μαύρα κουτιά. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των Rostelecom, MTS, MegaFon και Vympelcom, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να μην αντιδράσουν στην εγκατάσταση του εν λόγω εξοπλισμου παράλληλα με τα ήδη υπάρχοντα συστήματα των παρόχων. Οι κυβερνητικοί υπολογιστές ήταν κλειδωμένοι για να περιορίσουν την πρόσβαση από μη εξουσιοδοτημένους τρίτους και σαν αποστολή τους έχουν την σύνδεση σε κυβερνητικούς διακομιστές στη Μόσχα, παραδίνοντας ουσιαστικά στις αρχές τη δυνατότητα να μπλοκάρουν, να φιλτράρουν και να επιβραδύνουν ιστότοπους που δεν ήθελαν να δει το ρωσικό κοινό.

Η διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2019, αντιπροσωπεύει την έναρξη της ίσως πιο φιλόδοξης προσπάθειας ψηφιακής λογοκρισίας στον κόσμο εκτός Κίνας. Υπό τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν, ο οποίος κάποτε αποκαλούσε το Διαδίκτυο «έργο της C.I.A.» και θεωρεί τον Ιστό ως απειλή για τη δύναμή του, η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να ποδηγετήσει το άλλοτε ανοιχτό και ελεύθερο διαδίκτυο της χώρας.

Η κίνηση αυτή, επηρεάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των 120 και πλέον εκατομμυρίων χρηστών του ασύρματου και ενσύρματου διαδικτύου στη χώρα, σύμφωνα με ερευνητές και ακτιβιστές. Μια πρώτη ματιά στα νέα εργαλεία της Ρωσίας σε δράση έγινε όταν το Twitter επιβραδύνθηκε στη σάρωση περιεχομένου στη χώρα πριν από μερικούς μήνες. Πολλοί ιστότοποι έχουν αποκλειστεί από τότε, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που συνδέονται με τον φυλακισμένο ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei A. Navalny.

Δεν υπάρχουν σχόλια