ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

PC: Το τέλος της υποστήριξης των Windows 10 θα μπορούσε να δημιουργήσει ηλεκτρονικά σκουπίδια


 Μία νέα έρευνα της Canalys Research φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος που μόνο αμελητέο δεν είναι.

240 εκατομμύρια υπολογιστές θα γίνουν ηλεκτρονικά σκουπίδια

Η Canalys εκτιμά ότι στη διετή σχεδόν περίοδο μέχρι την επίσημη ημερομηνία λήξης της υποστήριξης των Windows 10 από τη Microsoft – 14 Οκτωβρίου 2025 – περίπου το ένα πέμπτο των συσκευών θα μετατραπεί σε ηλεκτρονικά σκουπίδια λόγω ασυμβατότητας με το λειτουργικό σύστημα Windows 11. Αυτό ισοδυναμεί με 240 εκατομμύρια υπολογιστές.

Η Microsoft θα προσφέρει επί πληρωμή ενημερώσεις ασφαλείας για τα Windows 10

Το μέγεθος φαντάζει εξωπραγματικό και αν όλοι αυτοί ήταν φορητοί υπολογιστές, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, θα δημιουργούσαν έναν σωρό 600 χιλιόμετρα ψηλότερο από το φεγγάρι.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους 240 εκατομμύρια υπολογιστές, αν είναι σε καλή κατάσταση, θα μπορούσαν τουλάχιστον να ανακυκλωθούν, αλλά η ασυμβατότητά τους με την τελευταία υποστηριζόμενη έκδοση των Windows μειώνει μαζικά την αξία τους για να προβούν οι χρήστες σε αναβάθμιση και μεταπώληση.

Σύμφωνα με την  έκθεση πολλοί από τους 240 εκατομμύρια υπολογιστές θα εξακολουθούν να είναι χρησιμοποιήσιμοι για τα επόμενα χρόνια, αλλά η ζήτηση για συσκευές που δεν υποστηρίζονται πλέον από τη Microsoft θα είναι ελάχιστη – ακόμη και από εταιρείες με τους πιο σφιχτούς προϋπολογισμούς πληροφορικής.

Οι φιλανθρωπικές δωρεές θα μπορούσαν να μεγιστοποιήσουν τη διάρκεια ζωής τους αλλά αν η βιομηχανία θέλει να υποστηρίξει την ψηφιακή ισότητα, αυτό δεν είναι βιώσιμο ή κοινωνικά βιώσιμο. Στην πράξη, ψηφιακή ισότητα σημαίνει να διασφαλιστεί ότι οι μειονεκτούσες και αναπτυσσόμενες κοινότητες παγκοσμίως μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία της πληροφορίας και να την χρησιμοποιούν πλήρως και να επωφελούνται από αυτήν.

Η παράταση ζωής σε αυτούς τους μη υποστηριζόμενους υπολογιστές είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή από περιβαλλοντική άποψη, αλλά η δωρεά αυτών των συσκευών δεν θα προωθήσει τις προσπάθειες του κλάδου για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος.

Η Microsoft απαντά

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Microsoft εξέδωσε μια δήλωση με την οποία ανακοίνωσε ότι οι εκτεταμένες ενημερώσεις ασφαλείας για τα Windows 10 θα είναι διαθέσιμες μέχρι τον Οκτώβριο του 2028 με ένα προς το παρόν απροσδιόριστο ετήσιο τέλος. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι νέα για τη Microsoft, η οποία προσφέρει επίσης επί πληρωμή Extended Security Updates για τα Windows 7 και τα Windows 8.1 μέχρι τον Ιανουάριο του 2023.

Αν και η παροχή εκτεταμένης υποστήριξης μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των υπολογιστών με Windows 11, το κόστος αυτών των ενημερώσεων ασφαλείας θα αποτελέσει πιθανότατα εμπόδιο για πολλούς χρήστες.

Τα σχέδια τιμολόγησης για την εκτεταμένη υποστήριξη των Windows 7 ξεκίνησαν από 25 δολάρια ανά υπολογιστή για το πρώτο έτος υποστήριξης, ενώ τετραπλασιάστηκαν σε 100 δολάρια ετησίως κατά το τρίτο και τελευταίο έτος των εκτεταμένων ενημερώσεων.

Εάν η Microsoft ακολουθήσει παρόμοια τιμολόγηση για την υποστήριξη των Windows 10, η πιο αποδοτική επιλογή θα είναι η μετάβαση σε νεότερους υπολογιστές με δυνατότητα χρήσης των Windows 11, αναγκάζοντας τους παλαιότερους υπολογιστές να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια