ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ελληνική δικαιοσύνη καταδικάζει για πρώτη φορά χρήστη πειρατικής συνδρομητικής TV

 


Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών σε χρήστη παράνομων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, θέτοντας νέο προηγούμενο στην καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας στην Ελλάδα.

Η απόφαση έρχεται μετά την πανευρωπαϊκή επιχείρηση "Taken down", που οδήγησε στο κλείσιμο πλατφόρμας με 22 εκατομμύρια χρήστες σε δέκα χώρες.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου περί άγνοιας της παρανομίας, τονίζοντας πως η λειτουργία της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα είναι ευρέως γνωστή και απαιτεί νόμιμες συμβάσεις με εξουσιοδοτημένους παρόχους.

Η πανευρωπαϊκή επιχείρηση προχώρησε σε κατασχέσεις που περιλάμβαναν 1,65 εκατομμύρια ευρώ σε κρυπτονομίσματα και 40.000 ευρώ σε μετρητά. Οι εκτιμώμενες ετήσιες απώλειες από την παράνομη δραστηριότητα σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον οι επιπτώσεις της πειρατείας εκτείνονται πέρα από τις άμεσες απώλειες εσόδων, με το ελληνικό δημόσιο να χάνει σημαντικά ποσά από μη καταβολή ΦΠΑ και φόρων, ενώ παράλληλα ενισχύεται η διακίνηση μαύρου χρήματος.

Παράλληλα, εργατολόγοι υπογραμμίζουν τις επιπτώσεις στην απασχόληση, καθώς η πειρατεία οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας στον κλάδο των οπτικοακουστικών μέσων και στερεί αμοιβές από δημιουργούς και καλλιτέχνες. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως η υποβάθμιση των υπηρεσιών αποτελεί αναπόφευκτη συνέπεια, καθώς οι νόμιμοι πάροχοι αδυνατούν να επενδύσουν σε νέες υποδομές και περιεχόμενο λόγω των μειωμένων εσόδων.

Σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις, οι πειρατικές οργανώσεις λειτουργούν με δομή εγκληματικών συμμοριών, εμπλεκόμενες συχνά σε πολλαπλές παράνομες δραστηριότητες πέραν της πειρατείας. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως η απόφαση του Εφετείου θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για μελλοντικούς χρήστες παράνομων υπηρεσιών, ενώ αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στη νόμιμη αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης.

Ενδεικτικό είναι ότι με βάση στοιχεία της Europol, η διαδικτυακή πειρατεία αποτελεί πλέον την τρίτη πιο επικερδή παράνομη δραστηριότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το εμπόριο ναρκωτικών και την παράνομη διακίνηση όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια