Κινηματογραφικά στούντιο κερδίζουν από fake trailer ταινιών με τεχνητή νοημοσύνη στο YouTube
Ορισμένα χολιγουντιανά στούντιο φέρονται να κερδίζουν χρήματα από ψεύτικα τρέιλερ ταινιών που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη στο YouTube, παρά τις αντιρρήσεις της ένωσης ηθοποιών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Deadline, οι εταιρείες Warner Bros. Discovery, Paramount και Sony Pictures ανακατεύθυναν τα έσοδα από διαφημίσεις στους εαυτούς τους αντί να επιβάλουν την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και να κλείσουν τους δημοφιλείς λογαριασμούς τρέιλερ Screen Culture και KH Studio.
Ως απάντηση, η ένωση ηθοποιών SAG-AFTRA επέκρινε τα στούντιο επειδή κερδίζουν από βίντεο που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να εκμεταλλευτούν τις ομοιότητες των μελών τους χωρίς άδεια.
Τα τρέιλερ που δημιουργούνται από θαυμαστές δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά οι γεννήτριες βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη όπως το Sora της OpenAI και το Veo της Google έχουν καταστήσει ευκολότερο από ποτέ για τον οποιονδήποτε να δημιουργήσει τεχνητό περιεχόμενο. Το YouTube γεμίζει με τέτοιο περιεχόμενο που τα στούντιο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν εκδίδοντας προειδοποιήσεις παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων κατά των παραβατικών λογαριασμών, αλλά αυτό θα τους εμπόδιζε να αποκομίσουν κέρδη από τις προβολές.
Το κανάλι Screen Culture διαθέτει 1,4 εκατομμύρια συνδρομητές και σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια προβολές, κοινό μεγαλύτερο από το KH Studio με 683.000 συνδρομητές και 560 εκατομμύρια προβολές. Τα ψεύτικα τρέιλερ ταινιών που δημιουργούνται από αυτούς τους λογαριασμούς ακολουθούν ένα παρόμοιο μοτίβο: συνδυάζουν σύντομα κλιπ από πραγματικές ταινίες ή τηλεοπτικές εκπομπές με περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη.
Πολλά βασίζονται σε πραγματικές, ανέκδοτες ταινίες που έχουν ήδη επίσημα τρέιλερ, όπως το Superman και το Jurassic World: Rebirth, ενώ άλλα παριστάνουν ως πλαστές τηλεοπτικές σεζόν, σίκουελ ταινιών ή κινηματογραφικές προσαρμογές άλλων δημοφιλών franchise.
Δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση της έρευνας του Deadline, το YouTube σταμάτησε τη δυνατότητα των Screen Culture και KH Studio να αποκομίζουν κέρδη από το περιεχόμενό τους. Σύμφωνα με το Deadline, οι λογαριασμοί ανεστάλησαν από το πρόγραμμα συνεργατών του YouTube επειδή παραβίασαν τις πολιτικές για την αξιοποίηση του βίντεο.
Οι δημιουργοί δεν επιτρέπεται να δημιουργούν βίντεο που είναι "διπλότυπα ή επαναλαμβανόμενα" ή γίνονται "με μοναδικό σκοπό να λάβουν προβολές", και πρέπει να κάνουν σημαντικές αλλαγές σε υλικό που λαμβάνεται από άλλες πηγές. Οι πολιτικές παραπληροφόρησης του YouTube επίσης απαγορεύουν στους δημιουργούς να χειραγωγούν περιεχόμενο με τρόπο που παραπλανά τους θεατές.
"Όπως η SAG-AFTRA διαπραγματεύεται επιθετικά τους όρους των συμβάσεων και δημιουργεί νόμους για την προστασία και την επιβολή των δικαιωμάτων φωνής και ομοιότητας των μελών μας, αναμένουμε από τους συνεργάτες μας να επιβάλλουν επιθετικά την πνευματική τους ιδιοκτησία από κάθε υπεξαίρεση τεχνητής νοημοσύνης", ανέφερε η SAG-AFTRA σε δήλωσή της στο Deadline. "Η αποκόμιση κερδών από μη εξουσιοδοτημένες, ανεπιθύμητες και κατώτερης ποιότητας χρήσεις της ανθρωποκεντρικής πνευματικής ιδιοκτησίας είναι μια κούρσα προς τα κάτω. Παρέχει κίνητρα στις εταιρείες τεχνολογίας και βραχυπρόθεσμα κέρδη εις βάρος της διαρκούς ανθρώπινης δημιουργικής προσπάθειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια