ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

H Nokia χάνει τις εξαγωγές στην κινητή τηλεφωνία

Μια ιστορία που ξεκίνησε «γλυκά», με τα χρόνια έφτασε στο απόγειο και το «πάνθεον» της ιστορίας της κινητής τηλεφωνίας, αλλά δυστυχώς, μετά από 14 συνολικά χρόνια, ήρθε η ώρα να παραδώσει το «στέμμα» και τον «θρόνο» της. Μια εταιρία που «χάραξε» τις προτιμήσεις του κόσμου και απέκτησε εκατομμύρια οπαδούς, δυστυχώς πλέον δεν είναι στην θέση που κρατούσε τόσα χρόνια...
Συνολικά δυο πηγές το αναφέρουν. Η πρώτη είναι το Reuters, όπου σύμφωνα με τους αναλυτές η Nokia «εκθρονίστηκε» από την αγορά, σε επίπεδα εξαγωγών. Η Φινλανδική εταιρία εξέδωσε δελτίο τύπου, στο οποίο αναφέρει πως «έφυγαν» από αυτή συνολικά 12 εκατομμύρια smartphones και 71 εκατομμύρια feature phones το Q1 2012. Σύνολο λοιπόν 83 εκατομμύρια συσκευές. Από την άλλη, η Samsung, αν και δεν ανακοίνωσε ακόμα τα δικά της νούμερα, αναμένεται να έχει ξεπεράσει, έστω και ελάχιστα αυτό το νούμερο.
Η δεύτερη πηγή, είναι ένα άρθρο του Horace Dediu στο site Asymco, όπου και εξηγεί το πως η Samsung πέρασε την Nokia. Η απάντηση ίσως σας ξαφνιάσει αρχικά, αλλά αν το σκεφτείτε καλά, θα καταλάβετε πως είναι μια: Τα Smartphones!
Ήδη από το Q3 του 2010, οι πωλήσεις της Nokia, άρχισαν να «πέφτουν», σε αντίθεση με αυτές των feature phones, ενώ το αντίθετο έγινε στη Samsung, η οποία είδε το smartphone κομμάτι κυριολεκτικά να... απογειώνεται, μετά την συνεργασία με την Google και την υιοθέτηση του Android OS. Με λίγα λόγια, αν η Nokia είχε κάνει σωστούς χειρισμούς, θα ήταν ακόμα πρώτη σε αυτό το κομμάτι. Γιατί στο θέμα οικονομικά, η Apple δεν μπορεί να «εκθρονιστεί» με τίποτα πλέον. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, φυσικά.
Το ερώτημα στη Nokia πλέον είναι το εξής: «Τι κάνουμε τώρα;» Η μετοχή τους είδε «πτώση» ύψους 15% περίπου προχθές, ενώ χθες «έπεσε» άλλα 5%. Οι Symbian συσκευές, σε σχέση με τα Windows Phones κάνουν πωλήσεις 5 προς 1 (Για κάθε 5 Symbian «φεύγει» 1 WP). Η feature phone κατηγορία πλέον «γέμισε» από «low end» Κινέζικα smartphones, και από ένα σημείο και μετά, ίσως είναι ανούσιο να φτιάχνει συσκευές με κόστος 150 ευρώ και κάτω! Ίσως με τα Windows Phone 8 δώσουν «ανάσες» στην Nokia, αλλά ίσως να μην είναι αρκετές. Οπότε, οι Φινλανδοί πρέπει να ετοιμαστούν για ένα από τα τρία ενδεχόμενα, τους επόμενους 12 μήνες, αν δεν αλλάξει η κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια