ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

O επερχόμενος Haswell-EP θα χρησιμοποιεί το socket LGA2011

Πριν μερικές μέρες παρουσιάστηκε από την Intel η νέα έκδοση των Xeon E7 v2 ‘IvyTown’ με μέχρι 15 πυρήνες που χρησιμοποιείται σε συστήματα με τέσσερις έως οκτώ επεξεργαστές. Τόσο καιρό η Intel χρησιμοποιούσε διαφορετικά sockets για κάθε κατηγορία επεξεργαστών, μεταξύ των επεξεργαστών για συστήματα με έναν ή δύο επεξεργαστές, (εκδόσεις -E και -EP) και συστήματα για τέσσερις ή οκτώ επεξεργαστές (εκδόσεις -EX) οπότε είχαμε:

  • Τους Nehalem/Westmere (1P Bloomfield Xeons) στο LGA1366.
  • Τους Nehalem-EP/Westmere-EP, (2P Gainstown Xeons) επίσης LGA1366.
  • Τους Nehalem-EX/Westmere-EX, (4P & 8P Beckton Xeons) στο LGA1567.


Στις νεότερες εκδόσεις αυτό άλλαξε και τώρα πια υπάρχουν οι:

  • Sandy Bridge-E/Ivy Bridge-E, 1P Xeons στο LGA2011.
  • Sandy Bridge-EN/Ivy Bridge-EN, 1P/2P Xeons στο LGA1356.
  • Sandy Bridge-EP/Ivy Bridge-EP, 2P Xeons στο LGA2011.
  • Ivy Bridge-EX, 4P & 8P Xeons στο LGA2011 αλλά με διαφορετικές επαφές.


Σύμφωνα λοιπόν με αναφορές, οι Haswell-EP Xeons θα τοποθετούνται και αυτοί στο LGA 2011 αλλά πάλι σε μια πιο καινούργια έκδοση του. Δηλαδή οι σειρές Ivy Bridge-EP, Ivy Bridge-EX και Haswell-EP επίσημα ταιριάζουν στο LGA2011 ή όπως το λέει η Intel, FCLGA2011, αλλά στην πραγματικότητα έχουν διαφορετική τοποθέτηση στα pins και στην εγκοπές τοποθέτησης στο socket.
Όπως φαίνεται και στην εικόνα, ο Ivy Bridge-EP και ο Sandy Bridge-EP έχουν ίδια τοποθέτηση στα pins και είναι συμβατοί στις ίδιες μητρικές. Οι διαφορές αρχίζουν στους Ivy Bridge-EX και Haswell-EP με τα pins να είναι τοποθετημένα διαφορετικά και τις εγκοπές να είναι σε διαφορετική απόσταση μεταξύ τους. Όλα αυτά μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον απλό χρήστη, αλλά πολλοί ίσως σκεφτούν να αλλάξουν έναν Ivy Bridge-E με έναν Haswell-EP και να μην ταιριάζει τελικά στην μητρική καθώς δεν υπάρχει υποστήριξη του στην QVL (Qualified Vendor’s List). Και ίσως πρέπει η Intel να αναθεωρήσει την ονομασία του socket (LGA2011-EX, LGA2011-H) στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια