ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι ακριβώς είναι η πιστοποίηση 80 plus;

Οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών θα έχουν συναντήσει την έννοια «80 PLUS» η οποία αναγράφεται στη συντριπτική πλειοψηφία των τροφοδοτικών της αγοράς για Desktop και Server υπολογιστές.
Η έννοια αυτή ουσιαστικά πιστοποιεί ότι όταν το τροφοδοτικό λειτουργεί σε 20%, 50% και 100% φόρτο θα πρέπει να είναιτουλάχιστον 80% αποδοτικό και με αυτό εννοούμε την μεταβολή του ρεύματος από AC σε DC. Όσο μεγαλύτερη είναι η αποδοτικότητα του τροφοδοτικού, τόσο λιγότερο ρεύμα απαιτεί από την πρίζα στα συγκεκριμένα φορτία (20%, 50%, 100%) όπου το πραγματικό draw από την πρίζα πλησιάζει (προς τα κάτω) την αναγραφόμενη τιμή του τροφοδοτικού.

Όσο οι υπολογιστές εξελίσσονταν, τόσο μεγαλύτερη έγινε η ανάγκη των χρηστών για ποιοτικότερα τροφοδοτικά τα οποία θα καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα σε standby αλλά και θα προσφέρουν ομαλότερη τροφοδοσία στα υποσυστήματα του υπολογιστή για σωστότερη λειτουργία. Εκεί βασίστηκε το 80 Plus όταν πρωτοξεκίνησε το 2004 και από τότε, έχουν γίνει τεράστια βήματα στην βελτίωση της αποδοτικότητας της τροφοδοσίας που εφαρμόζεται στην σύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιούμε καθημερινά.
Η πιστοποίηση αυτή αποκαλύφθηκε το παραπάνω έτος από ένα ανεξάρτητο, δίχως συμφέρον εργαστήριο στο οποίο οι κατασκευαστές έπρεπε να στέλνουν τα προϊόντα τους (1+ 1 για Backup) ώστε να λάβουν το πολυπόθητο «αυτοκολλητάκι» αφού πρώτα περάσουν από όλους τους απαραίτητους ελέγχους. Το 2005 σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα, κατασκευάζεται και πωλείται το πρώτο τροφοδοτικό με πιστοποίηση 80 Plus από την Seasonic ενώ το 2006 η HP με την Dell ακολουθούν, παρουσιάζοντας τα δικά τους τροφοδοτικά με την πιστοποίηση 80 Plus.
Κάπου στο 2008-09 η ανάγκη για περισσότερο αποδοτικά PSUs έγινε μεγαλύτερη και έτσι δημιουργήθηκαν περισσότερες υποκατηγορίες, οι: 80 Plus Bronze, Silver, Gold και Platinum πιστοποιήσεις με την αποδοτικότητα να διαφέρει από badge σε badge. Το 2012, η Dell σε συνεργασία με την Delta Electronics, παρουσίασε το πρώτο τροφοδοτικό με πιστοποίηση 80 Plus Titanium, που είναι και η μεγαλύτερη πιστοποίηση στον κόσμο, ενώ μετράται επιπλέον και σε 10% φόρτο, κάτι που δεν συμβαίνει με τις υπόλοιπες πιστοποιήσεις.

Πιο αναλυτικά ο λόγος για τα: 80 Plus Standard με το λευκό σήμα το οποίο θεωρείται "ξεπερασμένο" σήμερα και σχεδόν κανένα επώνυμο τροφοδοτικό δεν το χρησιμοποιεί, το 80 Plus Bronze με το μπρούτζινο σήμα, το 80 Plus Silver με το ασημένιο σήμα, το 80 Plus Gold με το χρυσό σήμα, το 80 Plus Platinum με το πλατινένιο σήμα και το 80 Plus Titanium, το νεότερο όλων το οποίο έχει γκρίζο σήμα και εμφανίζεται σε δύο μόλις τροφοδοτικά στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια