ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έπαθλο σε όποιον αποδείξει ότι το MS-DOS Microsoft αποτελεί προϊόν αντιγραφής

Έπαθλο 200.000 δολαρίων σε όποιον αποδείξει ότι το MS-DOS της Microsoft αποτελεί προϊόν αντιγραφής


























Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι η εταιρεία του Gates αγόρασε τα δικαιώματα του λειτουργικού 86-DOS, προχωρώντας σε τροποποίηση του προκειμένου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της IBM. Οι φήμες πάντως αυτές κατά το παρελθόν έχουν αποδειχθεί εσφαλμένες, όμως ο Bob Zeidman, σύμβουλος επιχειρήσεων, αν και δεν έχει βρει ο ίδιος αποδείξεις περί του αντιθέτου, συνεχίζει την προσπάθεια.

Το 2012 ο Zeidman χρησιμοποίησε ειδικό λογισμικό προκειμένου να αναλύσει τον κώδικα αλλά δεν βρήκε κάποια απόδειξη ότι ο κώδικας του MS-DOS είναι αντιγραμμένος, δημοσιεύοντας τα ευρήματά του σε άρθρο με τίτλο «Έκλεψε ο Bill Gates την καρδιά του MS-DOS;». Από τότε, μεσολάβησε η δωρεά της Microsoft πηγαίου κώδικα του MS-DOS στο Μουσείο Ιστορίας των Υπολογιστών, με το ίδιο το μουσείο να εντοπίζει και να δημοσιεύει μια πληρέστερη έκδοση του πηγαίου κώδικα του CP/M για το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι αποτέλεσε τη βάση του MS-DOS.

Ο Zeidman δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και συνέχισε τη σύγκριση των δύο λειτουργικών, χωρίς να βρει κάποια νέα στοιχεία εκτός 22 ενεργειών συστήματος (system calls) που στέλνουν/παραλαμβάνουν κείμενο από έναν εκτυπωτή, ένα τηλέφωνο, ένα σκληρό δίσκο κ.ο.κ. Παρόμοιες ενέργειες βρέθηκαν και στον κώδικα του CP/M αλλά δεν αποτελούν απόδειξη του αρχικού ισχυρισμού του Zeidman και γι'αυτό ο ίδιος προσφέρει 200.000 δολάρια σε όποιον αποδείξει «χρησιμοποιώντας αποδεκτούς τρόπους έρευνας» ότι πράγματι η Microsoft αντέγραψε τον πηγαίο κώδικα. Μάλιστα τα χρηματικά οφέλη δε σταματούν αφού ένα πρόσθετο ποσό 100.000 δολαρίων θα περιμένει τον τυχερό που θα ανακαλύψει το Kindall copyright function, μια φημολογούμενη δυνατότητα του MS-DOS που μπορεί να καλέσει κάποιος προκειμένου να εκτυπώσει μια αναφορά πνευματικής ιδιοκτησίας στην οποία αναφέρεται το όνομα του δημιουργού του CP/M, του Gary Kildall.

Όσοι επιθυμούν να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους και πιστεύουν στους ισχυρισμούς του Zeidman, μπορούν να επισκεφθούν την παρακάτω ιστοσελίδα που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα έγγραφα καθώς και τα κομμάτια του πηγαίου κώδικα των δύο λειτουργικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια