ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

To πρώτο chip με αρχιτεκτονική 5 nm από την IBM

To νέο chip που παρουσίασε η IBM είναι βασισμένο στην αρχιτεκτονική των 5 nm με ένα transistor νέας γενιάς. Το chip της IΒΜ χρησιμοποιεί νέα τεχνολογία στους tranistors, οι οποίοι είναι τύπου Gate All Around, ή αλλιώς GAA και φέρνουν την επόμενη ημέρα στα finFETs, με την έλευση των GAAFETs. H τεχνολογία αυτή εκτιμάται ότι θα φέρει την αρχιτεκτονική των επεξεργαστών μέχρι και τα 3 nm, σύμφωνα με το Ars Technica, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και chips με ακόμα πιο περιορισμένη αρχιτεκτονική στο μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση, οι επεξεργαστές που αναπτύσσει η IBM σε συνεργασία με τη Samsung και την GlobalFoundries, προσφέρουν μεγαλύτερη αξιοπιστία, υψηλές επιδόσεις και μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση. Για την κατασκευή σε τόσο μικροσκοπικό επίπεδο απαιτούνται και ειδικές τεχνικές κατασκευής, με την IBM να ακολουθεί μια ειδική λιθογραφική διαδικασία, την οποία ονομάζει Extreme Ultraviolet Lithography (EUV).
Σύμφωνα με το Ars Technica, η IBM μπορεί να χωρέσει 30 δισεκατομμύρια τρανζίστορ σε ένα chip 50 τετραγωνικών χιλιοστών, ενώ σε ένα chip με αρχιτεκτονική 7 nm μπορούν να χωρέσουν 20 δισεκατομμύρια τρανζίστορ. Είναι νωρίς ακόμα για να μπορέσει κανείς να πει εάν θα μπορεί να επικρατήσει αυτή η αρχιτεκτονική σε chips όπως αυτά που έχει δημιουργήσει η IBM, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις στον τομέα των επεξεργαστών θα είναι ραγδαίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια