ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Miners ψηφιακών νομισμάτων γονατίζουν το pc!

Όπως είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν, έχει αρχίσει και παίρνει διαστάσεις το φαινόμενο ιστοσελίδων που χρησιμοποιούν javascripts, τα οποία αξιοποιούν τους υπολογιστές των επισκεπτών τους για το mining ψηφιακών νομισμάτων, όπως το Bitcoin. Ειδικά με την τελευταία έκρηξη στην τιμή του Bitcoin, είναι μάλλον αναμενόμενο όλο και περισσότεροι να βλέπουν τέτοια javascripts ως ευκαιρία για ένα επιπλέον, μικρό έστω, κέρδος. Και αν μέχρι τώρα η εύκολη λύση, πέραν κάποιων add ons, ήταν το να κλείνουμε τον browser, ακόμα και αυτό πλέον δεν μας εξασφαλίζει.
Θυμίζουμε ότι μέσα Σεπτεμβρίου, η ESET μας είχε ενημερώσει για τους νέους javascript miners. Οι miners αυτοί έγιναν περισσότερο γνωστοί μετά την γνωστοποίηση ότι το Pirate Bay πειραματίζεται με έναν τέτοιο miner, ενώ αργότερα γνωστοποιήθηκε ότι και άλλες ιστοσελίδες, όπως αυτή της Showtime, χρησιμοποιούσαν javascript miners, εν αγνοία των επισκεπτών τους. Το ποιες ιστοσελίδες χρησιμοποιούν εν γνώση τους τους miners αυτούς ή έχουν πέσει θέμα hacking, δεν είναι γνωστό. Το αποτέλεσμα όμως την νέας αυτής μόδας, είναι ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου υπολογιζόταν να γίνεται χρήση των javascript miners σε πάνω από 2500 ιστοσελίδες.
Στο τελευταίο επεισόδιο του javascript mining, μαθαίνουμε ότι πλέον κάποιοι έχουν σκεφτεί έναν πονηρό τρόπο, ώστε να καθιστούν πιο αποτελεσματικό το mining μέσω των εν λόγω miners. Όπως μας ενημερώνει η Malwarebytes, ένα από τα μειονεκτήματα των miners για browsers, ήταν ότι δουλεύουν όσο ο browser είναι ανοιχτός. Μόλις ο browser κλείσει, σταματάνε να αποδίδουν κέρδος σε αυτόν που τους ενσωμάτωσε στον κώδικα της ιστοσελίδας.

Για να εξασφαλίσουν λοιπόν ότι ο miner θα συνεχίσει να τρέχει, ακόμα και όταν ο χρήστης έχει κλείσει τον browser, ανοίγουν ένα μικρό pop under παράθυρο το οποίο πάνε και κρύβουν πίσω από την taskbar των Windows, κάτω δεξιά, εκεί που συνήθως είναι το ρολόι. Αν ο χρήστης δεν το πάρει χαμπάρι, το μηχάνημά του συνεχίζει να κάνει mining ψηφιακών νομισμάτων, παρόλο που φαινομενικά ο browser είναι κλειστός. Η μόνη περίπτωση να δει ο χρήστης ότι κάτι βρίσκεται εκεί κάτω δεξιά, είναι να έχει ενεργοποιήσει εφέ διαφάνειας για την taskbar του ή να έχει καρφιτσωμένο στην task bar το εικονίδιο του browser και να προσέξει ότι αυτός ακόμα τρέχει(το εικονίδιο θα είναι λίγο πιο φωτεινό).

large.hidden_mining.gif
large.5a228cace9951_os_comparemininghiddenwindow.png
large.5a228cabb8de4_os_comparemininghiddenwindow2.png

Αν νομίζετε ότι κάποιος ad blocker θα κάνει και πάλι δουλειά, δυστυχώς η Malwarebytes μας ενημερώνει ότι το pop under είναι σχεδιασμένο να παρακάμπτει τους ad blockers και πολύ πιο δύσκολο να ανιχνευτεί. Επίσης έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει WebAssembly, εφόσον υποστηρίζεται από τον browser, επιτρέποντας την ταχύτερη παραγωγή ψηφιακών νομισμάτων monero. Σε περίπτωση που ο browser δεν υποστηρίζει WebAssembly, το γυρνάει στην πιο αργή javascript. Για να μην γίνεται μάλιστα άμεσα αντιληπτό από τον χρήστη, περιορίζει την χρήση του επεξεργαστή στο 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια