ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η νέα τεχνολογία «όπλο» στα χέρια των εγκληματιών: Η Europol υποδεικνύει τις απειλές του κοντινού μέλλοντος

Τεχνητή νοημοσύνη, κβαντικοί υπολογιστές, 5G, κρυπτονομίσματα, 3D εκτύπωση, βιοτεχνολογία κ.α: Πρόκειται για τεχνολογίες οι οποίες μέχρι πριν από μερικά χρόνια θα θεωρούσε κανείς πως ανήκουν περισσότερο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο, δεδομένης της αλματώδους τεχνολογικής εξέλιξης των τελευταίων ετών, πλέον αναμένεται να αποτελέσουν τις τεχνολογίες- κλειδιά του όχι και τόσο μακρινού «αύριο». Η έλευση και καθιέρωσή τους αναμένεται να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα σε ένα μεγάλο εύρος τομέων, σε κάποιους (πολλούς) προς το καλύτερο και σε κάποιους άλλους προς το χειρότερο- και στην περίπτωση της επιβολής νόμου και της αντιμετώπισης του εγκλήματος φαίνεται πως πρόκειται πραγματικά για «δίκοπο μαχαίρι», καθώς αφ‘ενός παρέχονται στις αρχές νέα εργαλεία, αφ’ετέρου και οι εγκληματίες αποκτούν πληθώρα μέσων για τις δραστηριότητές τους.
Ακριβώς αυτό είναι το θέμα έκθεσης της Europol με τίτλο «Do Criminals Dream of Electric Sheep?» (ο τίτλος είναι παραπομπή στο «Do Androids Dream of Electric Sheep», διήγημα του συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Φίλιπ Ντικ που αποτέλεσε τη βάση για την εμβληματική cyberpunk ταινία επιστημονικής φαντασίας «Blade Runner»), η οποία δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση αυτή, οι εγκληματίες αποκτούν νέα μέσα και τρόπους για τους παράνομους σκοπούς τους, ενώ οι αρχές λαμβάνουν ισχυρά νέα εργαλεία για τη μάχη κατά του εγκλήματος, στο πλαίσιο μιας πραγματικής τεχνολογικής «κούρσας» μεταξύ εγκλήματος και νόμου.
Η έκθεση της Europol προορίζεται να αποτελέσει βάση για μελλοντικές συζητήσεις μεταξύ της ίδιας της υπηρεσίας και των αρχών των χωρών της ΕΕ όσον αφορά στο θέμα των αναδυόμενων τεχνολογιών που αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα όσον αφορά στο τοπίο του εγκλήματος και της αντιμετώπισής του. Ο σκοπός της είναι να ταυτοποιηθούν οι σημαντικότερες απειλές που σχετίζονται με την εξέλιξη της τεχνολογίας προκειμένου να βρεθούν οι καλύτεροι τρόποι και τεχνολογικά μέσα αντιμετώπισής τους. Επίσης, τονίζεται πως η «φωνή» των αρμοδίων αρχών πρέπει να ακούγεται όταν δημιουργούνται τα σχετικά νομικά και ρυθμιστικά πλαίσια, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψιν οι ανάγκες τους.
«Η δυνατότητά μας να προβλέπουμε ποιες θα είναι οι επόμενες ανερχόμενες τεχνολογίες στις οποίες θα στραφούν οι εγκληματίες είναι ουσιώδης για την αποστολή μας να κρατάμε ασφαλείς τους πολίτες της ΕΕ. Ελπίζουμε να αρχίσουμε μια συζήτηση με τις υπηρεσίες επιβολής νόμου στις χώρες- μέλη και άλλους εμπλεκομένους» δήλωσε σχετικά η Κατρίν ντε Μπολ, επικεφαλής της Europol.

Δεν υπάρχουν σχόλια