ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι Zen 5 επεξεργαστές της AMD θα κάνουν γιγαντιαίο άλμα απόδοσης


Μια νέα φήμη για τις επιδόσεις της ολοκαίνουργιας Zen 5 αρχιτεκτονικής της AMD έφερε μόλις στα φώ
τα της δημοσιότητας το μέσο wccftech που βασίζεται σε μια ανάρτηση του πολύ αξιόπιστου hardware insider @Kepler_L2. 
 Περνώντας σε λεπτομέρειες, οι νέοι Ryzen επεξεργαστές της AMD που θα κάνουν χρήση της επόμενης γενιάς Zen 5 αρχιτεκτονικής ενδέχεται να έχουν τεράστιο προβάδιασμα στην απόδοση σε σύγκριση με τα τωρινά μοντέλα που υπάρχουν ήδη στην αγορά. Συγκερκιμένα, αναφέρεται πως οι πυρήνες της Zen 5 αρχιτεκτονικής θα είναι περισσότερο από 40% ταχύτεροι από τους πυρήνες της Zen 4 αρχιτεκτονικής. Σύμφωνα με τον insider, η σύγκριση αυτή αφορά το SPEC benchmark, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται αν πρόκειται για την integer ή την floating-point δοκιμή. Όπως και να ‘χει όμως, το άλμα μοιάζει τεράστιο στην θεωρία και εφόσον κάτι τέτοιο ισχύει, οι νέοι Ryzen θα είναι δραματικά καλύτεροι τόσο σε single-threaded όσο και multi-threaded workloads, είτε πρόκειται δηλαδή για gaming, για προγράμματα επεξεργασίας βίντεο, κοκ. Γ
ια την ιστορία, τέτοιο άλμα είχαμε να δούμε από την AMD από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά οι Ryzen επεξεργαστές. Ειδικότερα, η πρώτη τους γενιά είχε υποσχεθεί 40% καλύτερο IPC (Instructions per Core) από την προηγούμενη Excavator αρχιτεκτονική των FX μοντέλων και τελικά προσέφερε άλμα της τάξεως του 52%! Να σημειωθεί πως η AMD είχε αποκαλύψει στο παρελθόν και επίσημα ορισμένες λεπτομέρειες. 
Οι CPUs της νέας Zen 5 αρχιτεκτονικής αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2024 και θα κατασκευάζονται στα 3nm. Η AMD σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη Zen 5 αρχιτεκτονική τόσο σε mainstream επεξεργαστές για το ευρύ κοινό όσο και σε ειδικά μοντέλα servers, αλλά και σε επερχόμενες APUs με γραφικά RDNA 3+. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να κυκλοφορήσει και μοντέλα με πυρήνες Zen 5c, παρόμοιοι με τους πυρήνες E της Intel που βρίσκονται στους επεξεργαστές 13ης γενιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια