ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τέστ θα αποφανθεί εάν η AI έχει κοινή λογική

Το ζήτημα εάν η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να έχει κοινή λογική απασχολεί τους ερευνητές, οι οποίοι έχουν αναπτύξει ένα σύστημα ελέγχου για αυτό.  Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης Allen (Ai2) έχουν αναπτύξει το Arc Reasoning Challenge (ΑRC) το οποίο έχει ως σκοπό του να ελέγχει εάν μία τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος γύρω της. Το τεστ αυτό για την AI έχει αναπτυχθεί με βάση την παραδοχή ότι τα έλλογα όντα και ειδικά ο άνθρωπος χρησιμοποιούν την κοινή λογική προκειμένου να εξηγήσουν μια σειρά από γεγονότα και στοιχεία του περιβάλλοντος.
Οι μηχανές δεν έχουν κοινή λογική, αλλά εάν την αποκτούσαν, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ στην καθημερινή επαφή μαζί τους, ειδικά όσον αφορά στους ψηφιακούς βοηθούς. Είναι αλήθεια ότι όταν ένας άνθρωπος επικοινωνεί με μία τεχνητή νοημοσύνη, ενδέχεται να υπάρχουν παρερμηνείες εξαιτίας των νοημάτων που μπορεί να κρύβει μία φράση και δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές από έναν ηλεκτρονικό εγκέφαλο.
Εάν ένα σύστημα με τεχνολογία machine learning καταφέρει να περάσει το test ARC που έχουν δημιουργήσει οι ερευνητές, τότε θεωρείται ότι κατέχει ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να προικίσουν έναν ηλεκτρονικό νου, την κοινή λογική. Μέχρι στιγμής, καμία AI δεν έχει καταφέρει να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά μόλις αυτό συμβεί, τότε θα μπορεί να γίνει λόγος για μία επανάσταση στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια