ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΥΝΤΟΜΑ η συντριβή του κινεζικού διαστημικού σταθμού

Το 2011 ο διαστημικός σταθμός Tiangong-1 που εκτοξεύτηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, προοριζόταν να γίνει ένα εργαστήριο το οποίο θα βοηθούσε να εδραιωθεί η παρουσία μας στο διάστημα. Το 2016 όμως, μόλις πέντε χρόνια λειτουργίας από τη μέρα που εκτοξέυτηκε, σταμάτησε να αποκρίνεται στις εντολές των Κινέζων επιστημόνων, γεγονός που σήμαινε ότι αργά ή γρήγορα το διαστημικό αυτό εργαστήριο επρόκειτο να συντριβεί στον πλανήτη μας και να γίνει ένας ακόμη ανθρωπογενής μετεωρίτης.
Παρά το γεγονός ότι η συντριβή του ήταν σίγουρη, κανείς δεν γνώριζε που και πότε θα πέσει. Το τελευταίο διάστημα όμως οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε κάποιες πιθανές τοποθεσίες, καθώς βρήκαν ακόμη και την ημερομηνία. Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ελλάδα είναι χώρες που θα μπορούσε να υπάρχει συντριβή του σταθμού και μάλιστα την ημέρα της Πρωταπριλιάς.
Βέβαια η Κίνα προειδοποίησε τις προαναφερθείσες χώρες, λέγοντάς τους πως μπορεί να βρίσκονται στην τροχιά που θα διαγράψει ο σταθμός βάρους 8.5 τόνων, παρόλα αυτά δε διατρέχουν κάποιο κίνδυνο μιας και αυτός πιθανότατα θα συντριβεί στη θάλασσα. Επίσης είπαν πως κατά την επανείσοδο του στην ατμόσφαιρα, τα κομμάτια που θα αποκολλώνται και θα αναφλέγονται θα είναι ορατά για ένα μικρό χρονικό διάστημα πάνω από τις περιοχές που θα περάσει. Προς αποφυγή ανησυχίας να σημειώσουμε πως η πιθανότητα κάποιο κομμάτι να πέσει στο κεφάλι κάποιου ανθρώπου είναι δέκα εκατομμύρια φορές μικρότερη από την πιθανότητα να χτυπηθεί κανείς από κεραυνό μέσα σε ένα έτος, ενώ σε όλη την ιστορία των διαστημικών πτήσεων δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα καμία πτώση διαστημικού «σκουπιδιού» πάνω σε άνθρωπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια