Τέλη Ιουνίου η υπουργική απόφαση με τα πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής ρεύματος - Οι τιμές για νερά, λιγνίτες, φυσικό αέριο και ΑΠΕ
Τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενσωματωμένη στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, κατατίθεται η ρύθμιση για τη μεθοδολογία και το μαθηματικό τύπο του μηχανισμού αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών, για να ακολουθήσει στα τέλη του μήνα η κρίσιμη υπουργική απόφαση με τα πλαφόν ανά τεχνολογία.
Ο χρόνος για την έναρξη του προσωρινού μηχανισμού υπολογισμού της χονδρικής τιμής, που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιουλίου και θα αφορά όλες τις τεχνολογίες και όλες τις μονάδες εκτός των πετρελαϊκών της Κρήτης, μετρά αντίστροφα, με το ΥΠΕΝ να αναμένει το τελικό «οκ» από Βρυξέλλες, η ταχύτητα του οποίου συνδέεται με την κοινοτική γραφειοκρατία.
Καθώς το χρονοδιάγραμμα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει, η αγορά αναμένει την σύσταση του μηχανισμού που πρόκειται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και θα περιγράφει το γενικό πλαίσιο. Απλώς δηλαδή το μαθηματικό μοντέλο λειτουργίας του προσωρινού μηχανισμού, αφού «κλειδί» για την επιτυχία όλου του εγχειρήματος είναι το ύψος στο οποίο θα μπουν τα πλαφόν ανά τεχνολογία για κάθε μονάδα.
«Κλειδί», καθώς η κυβερνητική άσκηση πρέπει να συγκεράσει δύο στόχους: Αφενός να είναι ικανοποιητικό το κονδύλι που θα αφαιρεθεί από τα έσοδα στην «πηγή» - δηλαδή κατά την εκκαθάριση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - ώστε να ενισχυθεί σημαντικά το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), το οποίο και θα επιδοτήσει τη μείωση των λογαριασμών, αφετέρου να μην πληγεί η βιωσιμότητα των καθετοποιημένων ομίλων.
Κεντρική θέση στους σχεδιασμούς κατέχουν φυσικά τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, αφενός γιατί από εκεί θα προέλθουν τα περισσότερα έσοδα για το ΤΕΜ, αφετέρου γιατί επιδιώκεται να μην τεθεί εν αμφιβόλω η δυνατότητα της επιχείρησης να παρέχει εκπτώσεις και σταθερά τιμολόγια στους πελάτες της.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες του Energypress, τα νούμερα που ακούγονται εδώ και ημέρες για τα πλαφόν ανά τεχνολογία, χωρίς να διαφαίνονται αλλαγές, θα κυμαίνονται στα :
- 100-120 ευρώ/ MWh, για τα υδροηλεκτρικά, τιμές υψηλότερες από κάποιες αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 80-90 ευρώ
- 80-90 ευρώ/ MWh, για τις ΑΠΕ
- 220-230 ευρώ/ MWh για τις μονάδες φυσικού αερίου (για τιμή του φυσικού αερίου στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στο ολλανδικό hub TTF). Στην προκειμένη περίπτωση θα λήφθεί ως πρότυπο μια μονάδα παλαιότερης τεχνολογίας. Η «μονάδα πρότυπο», όπως θα αποκαλείται, θα έχει για παράδειγμα 50% βαθμό απόδοσης, καθώς επίσης συγκεκριμένα λειτουργικά κόστη. Στην πράξη, όταν το φυσικό αέριο θα κοστίζει για παράδειγμα 100 ευρώ/MWh, τότε ο παραγωγός θα αμείβεται για την επόμενη ημέρα, με μια τιμή της τάξης των 220-230 ευρώ/ MWhμ Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, η τιμή θα προκύπτει μέσω μαθηματικού τύπου, ώστε στον υπολογισμό να λαμβάνονται υπόψη τα εξωγενή κόστη που εμπλέκονται στο κόστος λειτουργίας των μονάδων.
- Με ανάλογο τρόπο, στα επίπεδα των 100-120 ευρώ / MWh θα υπολογίζεται και η αποζημίωση για τις λιγνιτικές μονάδες, λαμβάνοντας υπόψιν τις διακυμάνσεις στα δικαιώματα εκπομπών CO2.
Στην πράξη, η υπουργική απόφαση θα περιγράφει πλαφόν για όλους τους τύπους των μονάδων (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ), με μοναδική εξαίρεση τις μονάδες μαζουτ της ΔΕΗ στην Κρήτη.
Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει τελευταίως ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, το «πάγωμα» από 1ης Ιουλίου και για ένα χρόνο της ρήτρας αναπροσαρμογής - δηλαδή η αποσύνδεση των τιμών του ρεύματος από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου - θα απορροφήσει το 100% της αύξησης στα ευάλωτα νοικοκυριά και μέχρι το 85% στους οικιακούς καταναλωτές. Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η απορρόφηση της αύξησης θα είναι 82% και στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια στο 90%-95%.
Η δύναμη πυρός του ΤΕΜ
Η «δύναμη πυρός» που αναμένεται να αποκτήσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με την προσθήκη των υπερεσόδων των καθετοποιημένων ομίλων, αναμένεται να φτάσει στα 3,2 δισ. ευρώ για το επόμενο εξάμηνο, ώστε μέσω των επιδοτήσεων να αναχαιτίσει οριζόντια (για όλες τις παροχές) σημαντικό ποσοστό των αυξήσεων.
Η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα δείξει και κατά πόσο οι καθετοποιημένοι όμιλοι θα αναπροσαρμόσουν την εμπορική τους πολιτική. Η λογική λέει ότι άπαξ και φεύγουν εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα που είχαν, όλοι θα αναγκαστούν να αναπροσαρμόσουν τη στάση τους και να ξαναδούν τα τιμολόγια τους.
Αλλαγές στο Target Model ;
Εχει πάντως ενδιαφέρον ότι αρχίζει να καθίσταται σαφές ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πως εθνικές λύσεις σαν την ελληνική, απλώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ακριβών τιμών στο ρεύμα, δεν το επιλύουν στην ρίζα του. Κάτι που θα μπορούσε να πετύχει μόνο ένα πανευρωπαικό πλαφόν στο ολλανδικό χρηματιστήριο TTF ή κάποια αντίστοιχα πολύ γενναία παρέμβαση από Κομισιόν.
Τα νερά πάντως τάραξε προ ημερών η ίδια η ηγεσία της Κομισιόν όταν αμφισβήτησε για πρώτη φορά δημόσια το μοντέλο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Ενα μέχρι σήμερα «ιερό δισκοπότηρο» στην ενέργεια για την κοινοτική γραφειοκρατία, τον ευρωπαίο ρυθμιστή ACER και κάποιες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Βορρά. Το μήνυμα που μένει να φανεί αν θα μετουσιωθεί και σε πράξεις, έστειλε η ίδια η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάινεν, όταν απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές, έδειξε την ανάγκη για μεταρρύθμιση της αρχιτεκτονικής στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού, λέγοντας «δεν λειτουργεί πλέον και πρέπει να αλλάξει».
Δεν υπάρχουν σχόλια