Money Review Technology Summit: Το ψηφιακό άλμα και η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας
Η υγειονομική κρίση και οι πρωτόγνωρες ανάγκες που δημιούργησε, οδήγησαν σε άλματα ψηφιακού μετασχηματισμού στη δημόσια διοίκηση, στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία. Είναι αυτό το ψηφιακό άλμα που φέρνει νέες επενδύσεις στην Ελλάδα και βοηθά να καλυφθεί το κενό της δεκαετούς κρίσης. Υπουργοί, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και CEOs της αγοράς ICT μίλησαν στο συνέδριο «Technology Summit: Shaping the digital transition» του Money Review για την τεράστια ψηφιακή ευκαιρία και το πώς η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει σε αυτήν.
Κ. Πιερρακάκης: Τον Ιούλιο το νομοσχέδιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες
Εντός του Ιουλίου θα παρουσιαστεί ένα νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει σύγχρονες, αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως λ.χ. το blockchain, η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things, το 3D printing, τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα κ.ο.κ, αλλά και τον τρόπο υλοποίησης, χρήσης και εν γένει αξιοποίησής τους σε επιχειρηματικό επίπεδο, είπε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. «Προσπαθούμε μέσω του σχεδίου νόμου να δώσουμε ορισμούς, π.χ. τι είναι το internet of thing, τεχνική νοημοσύνη. Ότι πρέπει να υπάρχει ενημέρωση. Λέμε ότι για τα drones μπορούν τα ελληνικά ταχυδρομεία να τα χρησιμοποιούν στα νησιά», ανέφερε ο υπουργός από το βήμα του συνεδρίου.
M. Μπλέτσας: Η ψηφιοποίηση άλλαξε τη νοοτροπία των Ελλήνων
Η αλλαγή στην νοοτροπία του κοινού αναφορικά με την εισαγωγή της ψηφιοποίησης στην καθημερινή ζωή, πρακτική και λειτουργία πολιτών και επιχειρήσεων, αποτέλεσε το μεγάλο κέρδος και τον θεμέλιο λίθο της επιτυχημένης διαχείρισης από την πλευρά της κυβέρνησης στον εν λόγω τομέα, όπως υπογράμμισε ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής του MIT Media Lab. Ο ίδιος τόνισε πως μένει να γίνουν αρκετά βήματα μετεξέλιξης σε τομείς όπως λ.χ. η Δικαιοσύνη και το Αναπτυξιακό πλαίσιο που αφορά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Μ. Vestager: Η Ε.Ε. μπορεί να ηγηθεί στην ψηφιακή καινοτομία
Χρειάστηκε η πανδημική κρίση, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, προκειμένου η ευρωπαϊκή ανεξαρτησία στους ημιαγωγούς και στα τεχνολογικά εξαρτήματα εν γένει να καταστεί βασικός στόχος στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αυτόνομης πορείας της Κοινότητας σε ένα διεθνές περιβάλλον που μεταλλάσσεται ραγδαία, αναδεικνύοντας νέες συνθήκες, ζητούμενα, συμμαχίες και απαιτήσεις, όπως τόνισε η κυρία Margrette Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ψηφιακά θέματα και Επίτροπος Ανταγωνισμού.
Ά. Σκέρτσος: Αναπτυξιακό άλμα με επενδύσεις 100 δισ. ευρώ
Για το θετικό επενδυτικό ρεύμα που δημιουργείται προς την Ελλάδα μίλησε ο κ. Άκης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας Αρμόδιος για την Παρακολούθηση και τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου. Ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε σε ένα πακέτο επενδύσεων τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, που θα βοηθήσουν τη χώρα να κάνει ένα αναπτυξιακό άλμα και να συγκλίνει προς την υπόλοιπη Ευρώπη. «Το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτά σωρευτικά φέρνουν 80 δισ. ευρώ χωρίς την μόχλευση που θα φέρουν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτά ουσιαστικά δημιουργούν και το περίφημο πακέτο τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ επενδύσεων που έλειψαν από την ελληνική οικονομία στα χρόνια της κρίσης και θα καλύψουν το έλλειμμα επενδύσεων σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια», είπε.
Κ. Palling: Η ψηφιοποίηση προϋποθέτει απλότητα και συντομία
Η απόκτηση της ανεξαρτησίας της Εσθονίας σε συνάρτηση με την αναγκαιότητα επέκτασης των παραγωγικών τομέων της χώρας, πέραν από τους μέχρι τότε «παραδοσιακούς», προκειμένου να στηρίξουν τους 1,3 εκατομμύρια κατοίκους, λειτούργησε ως σημείο αναφοράς, μα και καμπής σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση της οικονομίας και της αποτελεσματικής ανοικοδόμησης του κράτους, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Kalle Palling, Συνιδρυτής και COO της νεοφυούς εταιρείας Cachet και πρώην μέλος του Κοινοβουλίου της Εσθονίας. «Δεν μπορείς να αναπτύσσεις ψηφιακές υπηρεσίες που δεν έχουν στον πυρήνα τους την έννοια της εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων και των πολιτών, σε συνάρτηση με την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων της καθημερινότητας. Επιπροσθέτως, κάθε βήμα προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης οφείλει να είναι σύντομο, όσο και απλό», είπε.
Πως η καινοτομία φέρνει στην Ελλάδα μεγάλες επενδύσεις
Στη σημασία της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην επιτάχυνση των διαδικασιών, της επίλυση ζητημάτων, αλλά και την γεφύρωση χαρακτηριστικών όπως ο χρόνος, η ταχύτητα, η απόσταση και η αποτελεσματικότητα αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες σε πάνελ συζήτησης για την ψηφιακή καινοτομία, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Money Review με τίτλο: «Technology Summit: Shaping the digital transition». Μίλησαν οι Nico Gariboldi (Pfizer), Απόστολος Κάκκος (Lamda Helix), Γιώργος Νούνεσης (Δημόκριτος) και Λάζαρος Κ. Πoλυμενάκος (EY Ελλάδος).
Αλ. Βρατσκίδης: Το personalization είναι ευκαιρία 800 δισ. δολαρίων
Στις τεράστιες ευκαιρίες του personalization, που έχει υπολογιστεί ότι κατά τα προσεχή χρόνια μπορεί να αποφέρει νέα έσοδα της τάξεως των 800 δισ. δολαρίων μέσω της εξατομίκευσης της γλώσσας του marketing που θα επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, αναφέρθηκε ο Αλέξης Βρατσκίδης, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Persado. Η Persado, απασχολεί περισσότερα από 500 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων τα 117 στην Αθήνα, διαθέτει γραφεία στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, ετήσια επαναλαμβανόμενα έσοδα (ARR) της τάξεως των 100 εκατομμυρίων δολαρίων και στο χαρτοφυλάκιό της συναντώνται ορισμένους από τους διεθνείς κολοσσούς που «φιγουράρουν» στη λίστα του Fortune 500.
Lars Eilstrup Rasmussen: Η επόμενη startup που θα αλλάξει τον κόσμο μπορεί να είναι από την Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία μπορεί κάποιος να ιδρύσει μία startup που θα αλλάξει τον κόσμο, εκτίμησε ο κ. Lars Eilstrup Rasmussen, Συνιδρυτής των Google Maps, Angel Investor και Συνιδρυτής της Weav Music, μιλώντας με τον Μάρκο Βερέμη, Εταίρο, BigPi Ventures, Συνιδρυτή & Εκτελεστικό Πρόεδρο, Upstream. Βλέποντας από κοντά όσα άλλαξαν στα 10 αυτά χρόνια, δήλωσε εντυπωσιασμένος. Η διαφορά είναι η αίσθηση αισιοδοξίας για το μέλλον που επικρατεί στην επιχειρηματική κοινότητα και η αυτοπεποίθηση της startup σκηνής στην Ελλάδα, όπως είπε.
Τα δεδομένα καθορίζουν τον θαυμαστό τεχνολογικό κόσμο του μέλλοντος
Τις σκέψεις τους σχετικά με τις τεχνολογικές τάσεις που θα συμβάλουν καταλυτικά στην εν γένει διαμόρφωση της επιχειρηματικότητας, της διακυβέρνησης και της καθημερινότητας των χρηστών και πολιτών κατά τα προσεχή χρόνια, είχαν την ευκαιρία να «ξετυλίξουν» οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας, τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα. Μίλησαν οι Μιχάλης Κασιμιώτης (Hewlett Packard Enterprise Ελλάδας & Κύπρου), Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης (Space Hellas), Σπύρος Πουλίδας (IBM Ελλάδας & Κύπρου) και Αριστείδης Σωτηρόπουλος (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας).
Χάρης Κοντονίκας: Το υβριδικό μοντέλο εργασίας ήρθε για να μείνει
Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, καθώς ο ένας στους δύο εργαζόμενους στην Ελλάδα θα λειτουργήσει με υβριδικό μοντέλο, εκτίμησε ο Χάρης Κοντονίκας, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης της Citrix. Η τηλεργασία ήρθε απότομα με την πανδημία και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την εργασία άλλαξε βίαια, από τη μία μέρα στην άλλη, εξήγησε ο κ. Κοντονίκας. Στις προκλήσεις της υβριδικής τεχνολογίας, η τεχνολογία δίνει κάποιες λύσεις, αλλά όχι όλες, αφού χρειάζεται επίσης να ληφθεί υπόψη ο ανθρώπινος παράγοντας αλλά και να προσαρμοστούν οι διαδικασίες.
Η καινοτομία καταλύτης της επιχειρηματικής ανάπτυξης
Τα πρωτοφανή για τη χώρα μας κονδύλια που είναι διαθέσιμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημιουργούν μια σημαντική ευκαιρία για την μελλοντική ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες καλούνται όχι μόνο να υιοθετήσουν ψηφιακά εργαλεία αλλά και να διαμορφώσουν ένα νέο μοντέλο λειτουργίας. Στο πάνελ μίλησαν οι Παναγιώτης Κυριακόπουλος (DIS), Γιάννης Κωνσταντινίδης (ΟΤΕ), Στέλιος Μαντάς (Deloitte), Ιωάννης Μαρτίνος (Signal Group) και Κωνσταντίνος Φατόλας (Mytilineos Group).
Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις του ελληνικού startup οικοσυστήματος
Έχοντας διανύσει δύο χρονιές ρεκόρ για το ελληνικό οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο μπορούν να μεγαλώσουν οι ελληνικές startups. «Ο τομέας της τεχνολογίας είναι διεθνής και άρα δεν υπάρχει λόγος να μην δημιουργηθεί μια εταιρεία με κύκλο εργασιών του μισού δισ. ευρώ και παραπάνω», εκτίμησε ο κ. Ίων Τσάκωνας, διευθύνων σύμβουλος της Piraeus Equity Partners. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ταλέντου, είπε ο Δρ. Ιάκωβος Σταμούλης Product Development Director και Συνιδρυτής, της Think Silicon. Κρίσιμο ζήτημα για να αυξηθούν οι εταιρείες που αναπτύσσουν κορυφαία τεχνολογία είναι τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα να διασυνδεθούν με την αγορά, τόνισε ο κ. Αιμίλιος Χαλαμανδάρης, συνιδρυτής της Innoetics, της εταιρείας – τεχνοβλαστού που εξαγοράστηκε το 2017 από τη Samsung.
Δεν υπάρχουν σχόλια