ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι τράπεζες παρακολουθούν τις συνήθειές σας στο τηλέφωνο

Σύμφωνα με τους New York Times μερικές τράπεζες παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες τους χειρίζονται τα τηλέφωνά τους όταν συνδέονται στην αντίστοιχη τραπεζική εφαρμογή. Συγκεκριμένα αναφέρουν την Royal Bank of Scotland, της οποίας η εφαρμογή στέλνει δεδομένα που περιέχουν πάνω από 2.000 διαφορετικές κινήσεις, όπως η γωνία που κάποιος κρατάει το τηλέφωνο, τα δάχτυλα που χρησιμοποιεί για swipe ή tap, η πίεση που ασκεί, η ταχύτητα του scrolling και άλλα. Η ανίχνευση είναι αόρατη στο χρήστη, ενώ τα δεδομένα τα ονομάζουν “συμπεριφορική βιομετρία”.
Ο λόγος ύπαρξης αυτών των δεδομένων είναι η αποτροπή της απάτης. Μάλιστα αναφέρεται πως η συγκεκριμένη τράπεζα ήδη κατάφερε να αποτρέψει μία απάτη όταν ανίχνευσαν την είσοδο ενός πελάτη στο λογαριασμό του, αλλά εντόπισαν πως ο συγκεκριμένος χρήστης χρησιμοποιούσε τη ροδέλα του ποντικιού – κάτι που δεν έκανε ποτέ ο κάτοχος του λογαριασμού - και τους οριζόντιους αριθμούς του πληκτρολογίου αντί για το number pad. Τα “καμπανάκια” ήχησαν και ο λογαριασμός μπλοκαρίστηκε. Αργότερα αποκαλύφθηκε πως ο κάτοχος του λογαριασμού είχε πέσει θύμα hacking.
Οι επικριτές του συστήματος είναι τα γκρουπ προστασίας της ιδιωτικότητας και είναι σκεπτικοί απέναντι στις τράπεζες επειδή δεν αποκαλύπτουν αυτές τις μεθόδους στους πελάτες τους. Επιπλέον, θεωρούν πως είναι λεπτή η γραμμή προστασίας από απάτη και χρήσης των δεδομένων για πρόσβαση σε πιο προσωπικά στοιχεία του χρήστη, ειδικά όταν στην εξίσωση προστίθενται τρίτες εταιρίες παροχής λογισμικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια