ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για αναβάθμιση του PC μας

Ένα μεγάλο ερώτημα ανάμεσα στους gamers αλλά και στους απλούς χρήστες, είναι το πότε χρειάζεται/χρειάζομαι να κάνω αναβάθμιση τον υπολογιστή μου.
Φυσικά, η απάντηση δεν μπορεί να είναι ανά δύο χρόνια επεξεργαστή, ανά τρία κάρτα γραφικών, ανά πέντε μητρική κλπ. Αυτό γιατί οι ανάγκες του καθενός από εμάς είναι διαφορετικές. Έτσι, θα δούμε πως μπορεί να αποφασίσει κάποιος εάν χρειάζεται ή όχι αναβάθμιση, σε πιο κομμάτι και κυρίως γιατί.
Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για αναβάθμιση του PC μας – Geekdom Hardware

“Απλός” χρήστης

Ξεκινάμε με τον απλό χρήστη, που έχει έναν υπολογιστή καθαρά για πλοήγηση στο διαδίκτυο, μουσική, ταινίες και το πολύ πολύ κάποιο χαλαρό παιχνίδι. Αυτός ο απλός χρήστης, έχει ανάγκη για αναβάθμιση σε δύο φάσεις. Η πρώτη, είναι όταν αρχίζει και παρατηρεί ότι το hardware του δεν καλύπτει πλέον τις ανάγκες του. Κολλάνε τα βίντεο, οι ταινίες, η μουσική ακούγεται παραμορφωμένη και το να ανοίξει 3 με 4 σελίδες στο internet απαιτεί Ιώβεια υπομονή. Δεδομένου βεβαίως, ότι για τα εν λόγω θέματα, δεν φταίει κάποιο πρόβλημα στο λογισμικό ή στην χρήση του υπολογιστή (4 δάχτυλα σκόνη ας πούμε στο κουτί ή περισσότερους ιούς κι από κουνούπι Αιθιοπίας). Η δεύτερη, είναι εάν σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή. ΑΝ δηλαδή αποφασίσει, ότι δεν θέλει πια να βλέπει online ταινίες και θέλει να παίζει 1080p ή  ταινίες, γιατί αγόρασε  τηλεόραση.
Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για αναβάθμιση του PC μας – Geekdom Hardware

Σωστό timing

Και θα με ρωτήσετε. Γιατί να περιμένει να τον ‘’προδώσει’’ κάποιο κομμάτι του hardware, πριν το κάνει αναβάθμιση; Γιατί να μην το κάνει νωρίτερα; Η απάντηση είναι η εξής. Τα κομμάτια που θα βγουν για να μπουν τα καινούργια, το πιο πιθανό είναι να είναι πεπαλαιωμένα και να έχουν μηδενική αξία μεταπώλησης. Κάτι που είναι νούμερο ένα νόμος για μια επιτυχημένη αναβάθμιση . Να ξοδέψεις δηλαδή τόσα λιγότερα ,από όσα αξίζει το κομμάτι που αλλάζεις.
Ένας απλός χρήστης έχει λογικά στην κατοχή του ένα απλό και αρκετά basicυπολογιστή, που όμως τον εξυπηρετεί στο έπακρο. Άρα τα κομμάτια που θα βγουν, θα είναι μηδενικής αξίας! Συν ότι δεν θα παρατηρήσει καμία αλλαγή στην χρήση του. Ενώ, όταν ένα κομμάτι δεν ανταποκρίνεται πλέον, σημαίνει ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείς απαιτεί αναβάθμιση. Κι εφόσον έφτασε σε αυτό το σημείο, θα μπορείς πολύ φτηνά να πάρεις το αμέσως επόμενο κομμάτι που σε καλύπτει. Γιατί προφανώς κυκλοφορεί εδώ και καιρό, απλά εσύ δεν το χρειαζόσουν.
Τι να το κάνεις να παίζεις βίντεο στα 1080p HD, εάν η τηλεόραση που έχεις παίζει μέχρι 720p. Τι να τα κάνεις τα 150 fps, όταν παίζεις σε μόνιτορ 60hz. Αν ο απλός μας χρήστης δεν έχει basic υπολογιστή, αλλά έναν αρκετά ισχυρό, τότε ξεκάθαρα δεν ακολούθησε τις οδηγίες μας που αναφέραμε εδώ https://techingreek.com/sosti-diacheirisi-budget-gia-na-xtisete-to-idaniko-pc-geekdom-hardware/ στο θέμα, πως χτίζουμε ένα PC με βάση της ανάγκες μας και σίγουρα δεν χρειάζεται αναβάθμιση για αυτό που κάνει για πολλά χρόνια ακόμα.
Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για αναβάθμιση του PC μας – Geekdom Hardware

Gamer χρήστης

Δεύτερη κατηγορία είναι ο Gamer ή ο χρήστης που θα αξιοποιήσει αρκετά το hardware ή το λογισμικό του. Είτε σε video editing ερασιτεχνικά, είτε παίζει online, είτε θέλει να παίζει games της εποχής του και λίγο μελλοντικά σε απλές συνθήκες. Απλές συνθήκες ονομάζουμε αυτήν την εποχή, το gaming σε 1080p HDμε μόνιτορ 60-144 hz.
Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για αναβάθμιση του PC μας – Geekdom Hardware
Αυτοί οι χρήστες, δεδομένου ότι έχτισαν σωστά το PC τους, χρειάζονται αναβάθμιση μόνο όταν υπάρχει μεγάλη αλλαγή τεχνολογικά που θα καταστήσει παρωχημένους τους δικούς του υπολογιστές. Αλλαγή από DDR3 σε DDR4 ή αν βρουν κάποια κομμάτια που είναι πιο εξελιγμένα σε προσφορά. Για παράδειγμα, αν κάποιος είχε έναν FX8350, με την κυκλοφορία του Ryzen 2600, η τιμή του Ryzen 5 1600 έχει πέσει σε επίπεδα που θα δικαιολογούσε το upgrade.
Επίσης, όταν αρχίσει το hardware μας να πέφτει κάτω από τις μέτριες επιδόσεις. Αν δηλαδή, παλιά παίζαμε games στα ultra κι εδώ και λίγο καιρό κανένα παιχνίδι από τα καινούργια δεν παίζει πάνω από medium settings. Τότε καλό είναι να δούμε ποιο κομμάτι μας κρατάει πίσω (επεξεργαστής, κάρτα γραφικών, RAM) και να βάλουμε μπρος για αναβάθμιση.
Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για αναβάθμιση του PC μας – Geekdom Hardware

Πρώτη παγίδα

Υπάρχουν βέβαια δύο παγίδες που αυτοί οι χρήστες δεν πρέπει να πέφτουν. Η μία είναι η ανάγκη αναβάθμισης σε ένα CPU, όπως είπαμε στο παράδειγμα, που όμως απαιτεί επίσης αναβάθμιση σε μητρική, RAM (η οποία είναι πανάκριβη) κι ενδεχομένως και σε CPU cooler (εφόσον υπήρχε aftermarket). Ξεκινάς δηλαδή, να αλλάξεις τον επεξεργαστή με 130-150 ευρώ μείον ότι πιάσει ο προηγούμενος, οικονομικά δηλαδή, και καταλήγεις με μητρική 50-70 ευρώ έξτρα και RAM κοντά στα 100 με 200 ευρώ. 400450 ευρώ δηλαδή μείον τα παλιά για μια αλλαγή CPU που ίσως να μην χρειάζεσαι άμεσα.

Δεύτερη παγίδα

Η δεύτερη παγίδα, είναι όταν γίνεται αναβάθμιση χωρίς να έχουμε τον τρόπο να αξιοποιήσουμε το ίδιο το upgrade. Εξηγώ αμέσως. Κάναμε αναβάθμιση την κάρτα γραφικών που είχαμε, π.χ. μια GTX 1060 6gb που μας έπαιζε όλα τα παιχνίδια σε 1080p στα 60-100 FPS αναλόγως φυσικά το παιχνίδι. Πήραμε μια GTX 1080 8gb που θα μας παίξει όλα τα παιχνίδια ακόμα και σε 4K με FPS που χτυπάνε κόκκινα. Δώσαμε σε καλή τιμή σχετικά την GTX 1060 αλλά δώσαμε και πολλά για την GTX 1080. Όλα καλά μέχρι εδώ; Τέλεια. Έλα όμως που ξεμείναμε από λεφτά κι έτσι ΔΕΝ αλλάξαμε την οθόνη μας και μείναμε με μια 22’’ Full HD 1080p στα 60hz… Άρα;
Κάναμε μια τρύπα στο νερό, γιατί τώρα η νέα μας κάρτα θα μείνει αναξιοποίητη, μέχρι εμείς να αλλάξουμε μόνιτορ. Ή πήραμε έναν επεξεργαστή με 8 πυρήνες και 16 Threads, ενώ εμείς δεν κάνουμε video editing, αλλά παίζουμε games
Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για αναβάθμιση του PC μας – Geekdom Hardware

Hardcore Gamers

Υπάρχουν βέβαια κι οι hardcore Gamers ή οι επαγγελματίες σε video editingphoto editing και design, που έχουν ξεκάθαρα άλλο πλαίσιο όσο αναφορά την αναβάθμιση. Οι επαγγελματίες σίγουρα θα πρέπει να έχουν ότι πιο καινούργιο κυκλοφορεί. Εάν θέλουν να είναι μέσα στα πράγματα όσο αναφορά την δουλειά τους, αλλά κι αυτοί πρέπει να προσέχουν κάποια πράγματα.
Μην κάνετε αναβάθμιση σε κάτι τόσο καινούργιο που έχει δοκιμαστεί ελάχιστα ή κυκλοφορεί πολύ λίγο. Και πολλά περισσότερα θα δώσετε, αφού μετά από 1-2μήνες σίγουρα θα πέσει η τιμή τους και δεν θα ξέρετε εάν αξίζει τελικά το προϊόν ή αν είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεστε. Μην γίνεται εσείς το πειραματόζωο του κατασκευαστή.
Μην κάνετε αναβάθμιση όταν δεν είστε σίγουροι ότι οι πελάτες σας θα καταλάβουν-εκτιμήσουν το πόσο καινούργιο υλικό διαχειρίζεστε. Παράδειγμα (λίγο υπερβολικό για χάρη της σύγκρισης), είστε επαγγελματίας φωτογράφος, κάνετε αναβάθμιση στο PC σας, ώστε να μπορεί να μετατρέπει απλές φωτογραφίες σε ολογράμματα κορνίζες (δεν υπάρχει, είπαμε υπερβάλουμε). Πληρώνετε τα μαλλιοκέφαλα σας και το μεταφέρετε στους πελάτες σας, με την ανάλογα αυξανόμενη τιμή φυσικά. Οι πελάτες σας φυσικά δεν θέλουν τέτοια περίεργα πράγματα και προτιμάνε τις απλές HD φωτογραφίες. Τσάμπα αναβάθμιση δηλαδή…
Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για αναβάθμιση του PC μας – Geekdom Hardware

Power Users

Και περνάμε στους Gamers που τα θέλουν όλα. Φυσικά αυτοί έχουν ήδη το καλύτερο μόνιτορ, έχουν ήδη το 4K υλικό τους και το μόνο που τους νοιάζει είναι τα περισσότερα και σταθερά FPS και το μηδενικό lag. Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!
Γιατί πρώτον, ξέρει ότι καμία συμβουλή δεν θα περάσει σε έναν ήδη αποφασισμένο gamer. Δεύτερον, γιατί ΚΑΙ δίκιο έχουν, αλλά ΚΑΙ λόγω αυτών όλοι εμείς οι υπόλοιποι ξέρουμε τι είναι καλό και τι όχι. Ποια τεχνολογία προχωράει, ποια δεν αξίζει και που πρέπει να στοχεύουμε. Αν αυτός ο Gamerπιάνει 60 Fps σε ένα Game στα 4K, δεν γίνεται εγώ να περιμένω να μπορώ να παίξω καν σε 4K. Οπότε γιατί να σκεφτώ να αγοράσω μια 4K οθόνη;
Αυτοί είναι τα πειραματόζωα. Αλλά με την διαφορά ότι αυτό είναι που λατρεύουν. Να παίρνουν ένα υλικό και να δοκιμάζουν τις αντοχές του μέχρι τελικής πτώσεως. Για αυτό συνήθως ή έχουν αρκετά χρήματα ή τρώνε 12 μέρες μακαρόνια, ώστε να πάρουν ότι καινούργιο κυκλοφορεί.
Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για αναβάθμιση του PC μας – Geekdom Hardware

Συμπέρασμα

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, κάνουμε αναβάθμιση (και μιλάμε για άτομα που έχουν οικονομικούς περιορισμούς, ασχέτως αν είναι χαμηλότεροι ή υψηλότεροι), όταν δεν μπορούμε πλέον να απολαύσουμε αυτό που συνήθως κάνουμε στον υπολογιστή μας. Ή η εμπειρία είναι κατώτερη από αυτό που θα θέλαμε. Πάντοτε ελέγχουμε τι καινοτομίες αναδύονται κι εκμεταλλευόμαστε τυχόν πτώσεις τιμών σε ήδη νέα κομμάτια. Δεν υπερβάλουμε στις αγορές μας, αγοράζοντας κάτι που μέχρι να έρθει η ώρα για εμάς να το χρησιμοποιήσουμε, είναι ήδη παλιό. Τέλος, ΔΕΝ αγοράζουμε ποτέ υλικό που δεν κυκλοφορεί αρκετό καιρό, ώστε να έχει αξιολογηθεί επαρκώς. techingreek

Δεν υπάρχουν σχόλια