ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Tesla ετοιμάζει τα δικά της αυτοοδηγούμενα "ρομποταξί" για το 2020

Είμαστε συνηθισμένοι στις πομπώδεις εξαγγελίες του Elon Musk σχετικά με τα προϊόντα των εταιρειών του, επομένως, δεν προκαλούν εντύπωση τα όσα δήλωσε χτες σχετικά με την πρόοδο της Tesla στην τεχνολογία των αυτοοδηγούμενων οχημάτων, φροντίζοντας παράλληλα να ρίξει τα καρφιά του στους ανταγωνιστές.
Σύμφωνα με τον κ. Musk, η Tesla θα είναι σε θέση να κυκλοφορήσει χιλιάδες "αυτοοδηγούμενα ρομποτικά ταξί(robotaxis)" μέσα στο 2020 και σύντομα θα προχωρήσει στην κατασκευή ορισμένων μοντέλων που δεν θα διαθέτουν τιμόνι και πεντάλ! Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προσθέτουν και το δικό τους όχημα στον στόλο της Tesla σε μια υπηρεσία τύπου Uber, με την Tesla να κρατά μια προμήθεια της τάξεως του 25-30% για κάθε ναύλο που υπολογίζεται σε μόλις $0.18/μίλι (σήμερα είναι στα $2-3/μίλι). Σε κάθε περίπτωση, η Tesla θα φροντίσει να τοποθετεί η ίδια τέτοια ρομποταξί σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες για να παρέχει την κατάλληλη εξυπηρέτηση στους κατοίκους. Όλα τα μοντέλα της εταιρείας (Model S, Model X και Model 3) θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτήν την υπηρεσία.
Συνεχίζοντας, ο Musk τόνισε ότι η υπηρεσία θα ανοίξει τις πόρτες της αυστηρά σε περιοχές όπου έχουν γίνει οι απαραίτητες νομικές προεργασίες και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι σύντομα θα εκτοξευθεί η χρήση των αυτοοδηγούμενων οχημάτων. Σε περίπου 2 χρόνια υπολογίζει ότι θα δούμε και τα πρώτα οχήματα Tesla χωρίς τιμόνι και πεντάλ, κάτι που θα ρίξει το κόστος κατασκευής των ρομποταξί στα $25.000.


Στο πλαίσιο αυτής της παρουσίασης, την πρώτη που ονόμασε η Tesla ως Autonomy Investor Day, η εταιρεία αποκάλυψε και την δική της τεχνολογία για να "βλέπουν" τα αυτοοδηγούμενα οχήματα στο δρόμο. Πρόκειται για έναν επεξεργαστή και ένα σύστημα οκτώ καμερών που καταγράφουν τα πάντα σε 360° γύρω από το αυτοκίνητο, 12 υπερηχητικούς αισθητήρες και ένα radar που κοιτάζει μπροστά. Ξεκάθαρισαν ότι δεν χρησιμοποιούν την τεχνολογία LiDAR, την οποία ο Musk χαρακτήρισε ως "αχρείαστη" και δήλωσε για τους ανταγωνιστές που βασίζονται σε αυτή ότι είναι "καταδικασμένοι".
Η τεχνολογία LiDAR εξυπηρετεί στην χαρτογράφηση με την εκπομπή ακτίνας laser από μια συσκευή, η οποία “αναπηδά” επάνω στην επιφάνεια και μετρά πόση ώρα χρειάζεται το φως για να επιστρέψει πίσω στον αισθητήρα της συσκευής. Χρησιμοποιείται κυρίως για μέτρηση απόστασης και χημικές αναλύσεις, ενώ αποτελεί θεμελιώδες σύστημα για την πλοήγηση και την αποφυγή εμποδίων στα αυτοοδηγούμενα οχήματα.
Η τεχνολογία της Tesla μπορεί να αποδώσει παρόμοια αποτελέσματα με πολύ χαμηλότερο κόστος χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες του συστήματος που περιγράψαμε παραπάνω για την παρακολούθηση των αντικειμένων. Η εταιρεία έχει στην κατοχή της μεγάλο όγκο δεδομένων από τα συστήματα αυτόματης πλοήγησης των οχημάτων της που χρησιμοποιεί για την εκπαίδευση νευρωνικών δικτύων, έτσι ώστε να "διαβάζουν" το περιβάλλον με τεράστια ακρίβεια.


Όλος αυτός ο όγκος των δεδομένων αναλύεται σε δικό της υπολογιστή που σύντομα θα τοποθετηθεί σε κάθε όχημα της Tesla. Όσοι κάτοχοι οχημάτων Tesla επιθυμούν να ξεκλειδώσουν τη λειτουργία πλήρους αυτόνομης οδήγησης, τότε θα χρειαστεί να πληρώσουν περίπου $5000. Σύμφωνα με τον Musk, το ποσοστό λάθους από αυτήν την ανάλυση είναι μικρότερο από αυτό ενός οδηγού που έχει χάσει τις αισθήσεις του.
Ωραία ακούγονται όλα αυτά, αλλά ειδικά στην περίπτωση της Tesla δεν είναι λίγες οι φορές που ο Musk είτε υπερβάλει, είτε δεν τον δικαιώνουν οι εξελίξεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια