ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

TO Google Chrome θα εμποδίζουν τα "ανασφαλή" downloads

Το κακόβουλο λογισμικό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες και διαδίδεται εύκολα μέσω των ανασφαλών downloads που υπάρχουν σε αφθονία στο διαδίκτυο. Η Google θα ξεκινήσει να εμποδίζει σταδιακά τα downloads από ανασφαλείς σελίδες που περιέχουν "ανάμεικτο περιεχόμενο" που δεν διασφαλίζεται μέσω του HTTPS. Το σχέδιο της Google είναι ο αποκλεισμός της δυνατότητας κατεβάσματος αρχείων από αυτές τις σελίδες.

Το Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS) είναι σχεδιασμένο ώστε να διασφαλίζει τα δεδομένα που αποστέλλονται σε ένα δίκτυο υπολογιστών. Η ασφάλεια όμως που παρέχει το HTTPS περιορίζεται σε σελίδες με ανάμεικτο περιεχόμενο ή από την αποστολή αρχείων που δεν πραγματοποιείται μέσω HTTPS. To σχέδιο της Google είναι, λοιπόν, προοδευτικά να προειδοποιείται ο χρήστης για τον κίνδυνο από τις επίμαχες σελίδες και σε σταδιακά αυτές οι σελίδες να αποκλείονται από τον ίδιο τον browser.

Τον ερχόμενο Μάρτιο, ο Chrome 81 θα τυπώνει ένα μήνυμα στην κονσόλα σχετικά με τις σελίδες μεικτού περιεχομένου. Ο Chrome 82, τον Απρίλιο, θα προειδοποιεί τους χρήστες για εκτελέσιμα αρχεία (π.χ. exe και apk). Ο Chrome 83 θα είναι ο πρώτος που θα αρχίσει να εμποδίζει τις λήψεις. Συγκεκριμένα θα εμποδίζει τις λήψεις εκτελέσιμων και θα προειδοποιεί για αρχεία τύπου zip και iso.

large.chrome-non-https-download-block.jpg

Σύμφωνα με το παραπάνω πλάνο, κάθε μορφής αρχείο από σελίδες μεικτού περιεχομένου θα εμποδίζεται. Διά αυτού του τρόπου, δίνεται αρκετός χρόνος στους developers να προσαρμόσουν τις ιστοσελίδες τους αναλόγως.

Η Google έχει αρχίσει επίσης να περιορίζει τα cookies τρίτων με τον Chrome 80 που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Το νέο σχέδιο κατηγοριοποίησης των cookies αυξάνει την ασφάλεια της ιδιωτικότητας των χρηστών, αλλά παράλληλα επιτρέπει τις στοχευμένες διαφημίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια