ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Apple στέλνει hacker-friendly iPhones σε ερευνητές ασφαλείας

 


Πριν μερικούς μήνες, η Apple ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει έναν ειδικό τύπο iPhone που δεν θα είναι διαθέσιμο για τους απλούς καταναλωτές. Αυτά τα νέα iPhones έχουν χαρακτηριστεί από την εταιρεία ως hacker-friendly (φιλικό προς τους hackers) και θα αποστέλλονται αποκλειστικά σε ερευνητές ασφαλείας. Το νέο αυτό iDevice άρχισε να αποστέλλεται αυτή την εβδομάδα.

Όπως ίσως γνωρίζετε, τα iPhone που λαμβάνουν οι καταναλωτές, περιλαμβάνουν μια κλειδωμένη έκδοση του iOS, ώστε να μην είναι εύκολη η παραβίαση από κάποιον εγκληματία του κυβερνοχώρου. Η Apple δίνει μεγάλη σημασία στην προστασία και την ασφάλεια των χρηστών της. Ωστόσο, αυτή η ενισχυμένη προστασία αποτελεί εμπόδιο και για τους ερευνητές ασφαλείας, οι οποίοι προσπαθούν να αναλύσουν και να ανακαλύψουν κενά ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα των iPhones. Η Apple συνειδητοποίησε ότι δυσκολεύει τις προσπάθειες των ερευνητών και αποφάσισε να προσφέρει ένα ειδικό, hacker-friendly iPhone στην ερευνητική κοινότητα.

Apple ερευνητές ασφαλείας

Λέγεται ότι η Apple ξεκίνησε να στέλνει ειδοποιήσεις, αυτήν την εβδομάδα, σε μια πρώτη ομάδα ερευνητών που θα λάβουν το ειδικό iPhone. Οι νέες συσκευές θα φτάσουν σύντομα στα χέρια των ερευνητών.

Τα hacker-friendly iPhones ουσιαστικά δίνονται στους ερευνητές ασφαλείας ως “δάνειο” από την Apple για μια περίοδο 12 μηνών, αλλά μπορεί να υπάρξει παράταση εάν η Apple το κρίνει απαραίτητο. Η Apple ελπίζει ότι με αυτά τα νέα τηλέφωνα, οι ερευνητές ασφαλείας θα είναι σε θέση να εντοπίζουν και να αναφέρουν άμεσα οποιεσδήποτε ευπάθειες. Οι ερευνητές προσπαθούν έτσι κι αλλιώς να το κάνουν αυτό γιατί η Apple τρέχει ένα bug bounty πρόγραμμα και πληρώνει τους ειδικούς που ανακαλύπτουν κενά ασφαλείας. Το ποσό που καταβάλλεται εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι μια ευπάθεια, με την κορυφαία αμοιβή να είναι 1,5 εκατομμύρια δολάρια αυτήν τη στιγμή. Τώρα με τα hacker-friendly iPhones, η δουλειά των ειδικών θα γίνει πιο εύκολη.

Επομένως, μην περίμενε τε να δείτε τις νέες συσκευές να κυκλοφορούν στην αγορά. Η Apple έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους απλούς καταναλωτές, όπως τα υπόλοιπά τηλέφωνά της.

Πηγή: Mashable

Δεν υπάρχουν σχόλια