Επέκταση των οπτικών ινών το επόμενο στοίχημα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων
Σε αγώνα δρόμου για την βελτίωση των υποδομών οπτικών ινών έχει μπει το τελευταίο διάστημα η χώρα, με στόχο να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις της λίστας των χωρών με εξελιγμένα σταθερά δίκτυα. Οι επενδύσεις που δρομολογούνται από πλευράς των παρόχων είναι γενναίες και συνδυάζονται με κινήσεις από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου για να τροφοδοτήσουν την ζήτηση, ώστε η χώρα να κερδίσει πόντους σε ψηφιακή ωριμότητα και να προσελκύσει κι άλλες σχετικές επενδύσεις.
Ο πήχης σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό είναι η οπτική ίνα να φτάσει μέχρι και το 2027 σε 4,8 εκατ. γραμμές σταθερής τηλεφωνίας, διευκολύνοντας τόσο νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που έχουν αυξημένες ανάγκες όσο και τον κρατικό μηχανισμό που κάνει σχέδια για την χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών όπως το IoT, το blockchain κλπ. στη δημόσια διοίκηση.
Επιταχύνει την ανάπτυξη του δικτύου FTTH ο ΟΤΕ
Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, οι πάροχοι δρομολογούν επενδύσεις εκατομμυρίων. Για την ακρίβεια από τις επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, που έχει εξαγγείλει ο ΟΤΕ μεγάλο μέρος θα κατευθυνθεί στην διεύρυνση του δικτύου οπτικών ινών. Στόχος του οργανισμού είναι να φέρει την οπτική ίνα (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι την ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου, από 674 χιλιάδες γραμμές που ήταν στο τέλος Ιουνίου. Έχοντας μάλιστα δει ήδη την συνδρομητική του βάση να αυξάνει - οι πελάτες FTTH του ΟΤΕ αυξήθηκαν κατά 17 χιλιάδες το τελευταίο τρίμηνο αγγίζοντας τις 92 χιλιάδες - ο οργανισμός επιταχύνει το επενδυτικό του πλάνο σχεδιάζοντας να φτάσει τις συνδέσεις FTTH σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2022.
Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα ο ΟΤΕ προχώρησε στην άντληση κεφαλαίων ύψους €150 εκατ. μέσω δανειακής σύμβασης με την EBRD. Η δανειακή σύμβαση αυτή ήταν η πρώτη που υλοποιήθηκε στη χώρα στον τομέα των ψηφιακών επενδύσεων, με την χρήση δανειακών κεφαλαίων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Οι πόροι που θα αντληθούν από τον οργανισμό θα συμβάλουν στην ανάπτυξη δικτύου Fiber to the Home (FTTH) στην ελληνική περιφέρεια, ώστε περίπου 371 χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε 12 περιοχές της χώρας (Αχαΐα, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Έβρος, Λάρισα, Λευκάδα, Ρέθυμνο, Ροδόπη, Τρίκαλα και Ξάνθη) να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH του ΟΤΕ έως το 2027.
Στην μάχη του FTTH και η Nova - Wind
Ευρύ επενδυτικό πλάνο δρομολογεί και ο έτερος παίκτης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, ο οποίος πρόσφατα είδε τα μεγέθη του να διογκώνονται χάρη στην συγχώνευση των Nova- Wind. Για την ακρίβεια ο όμιλος της Nova, που πλέον ανήκει στην United Group, σχεδιάζει να επενδύσει περί τα 1,3 δισ. ευρώ, μέχρι το 2026 τόσο για την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών όσο και για την αύξηση της κάλυψης των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G). Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των δικτύων της μάλιστα, η εταιρεία, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συγχώνευσή της, απέσπασε την δικτυακή υποδομή της σε ξεχωριστή εταιρεία ονόματι Hellenic Open Fiber (HOF). Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου και η Nova-Wind, έχει υπογράψει δανειακή σύμβαση με τις τράπεζες Eurobank και Εθνική για άντληση κεφαλαίων ύψους 80 εκατ. ευρώ με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Το προαναφερθέν δάνειο είναι 10ετούς διάρκειας και θα χρηματοδοτήσει επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 100 εκατ. Ευρώ της HOF, το οποίο προβλέπει την επιτάχυνση της ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home), πανελλαδικά. Από τα 80 εκατ. ευρώ που θα λάβει η Hellenic Open Fiber, θυγατρική της Nova-Wind, τα 50 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα 30 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Eurobank και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα) ενώ τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, θα καλυφθούν με ίδια κεφάλαια της HOF.
Το επενδυτικό πλάνο της Vodafone
Στα 600 εκατ. ευρώ ανέρχεται και το τρέχον πενταετές επενδυτικό πλάνο της Vodafone, μέρος του οποίου θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών.
Μέσα στην επόμενη διετία η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία σχεδιάζει να αναπτύξει νέα δίκτυα FTTH σε μεγάλες πόλεις της χώρας καθώς και σε περιοχές που είχαν μείνει εκτός του αρχικού πλάνου. Στόχος η διασύνδεση άνω των 800.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων με δίκτυα FTTH και FTTC έως το 2024.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία σήμερα κατασκευάζει δίκτυα νέας γενιάς σε περιοχές της Αθήνας, όπως το Γηροκομείο, η Κυψέλη, το ιστορικό κέντρο, το Κουκάκι, το Παγκράτι και ο Νέος Κόσμος, ενώ εργασίες κατασκευής δικτύου FTTH πραγματοποιούνται στο κέντρο του Πειραιά και στις Αχαρνές. Αντίστοιχες εργασίες υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη (ιστορικό κέντρο και Ελευθέριο – Κορδελιό), αλλά και σε Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλο, Βέροια και Κοζάνη.
Στην επόμενη διετία, η Vodafone θα προχωρήσει στην κατασκευή και ανάπτυξη νέων δικτύων FTTH και σε άλλα Αστικά Κέντρα Τηλεπικοινωνιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Κοζάνη και Ιωάννινα, καλύπτοντας τους εσωτερικούς δακτυλίους, ενώ θα εντάξει στο επενδυτικό της πλάνο και την κάλυψη με FTTH περιοχών που είχαν μείνει εκτός του αρχικού πλάνου.
Σε οπτικές ίνες επενδύει και η ΔΕH
Τον χάρτη των οπτικών ινών αναμένεται να διευρύνει και η είσοδος της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες. Έχοντας ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 680 εκατ. ευρώ έως το 2026, η εταιρεία στοχεύει να πάρει μερίδιο της χονδρεμπορικής αγοράς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων, αναπτύσσοντας τις δικές της υποδομές στο εναέριο δίκτυο χαμηλής τάσης.
Στόχος της ΔΕΗ είναι το δίκτυο οπτικών ινών της εταιρείας να φτάσει σε τρία εκατομμύρια σπίτια μέσα σε διάστημα πέντε ετών. Σε πρώτη φάση ωστόσο, η εταιρεία θα επενδύσει περί τα 800 εκατ. ευρώ, απλώνοντας οπτική ίνα στο εναέριο δίκτυο 10 δήμων μέσα στους επόμενους 6-8 μήνες. Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την NOVA-WIND για την χονδρική διάθεση του δικτύου της, ενώ δεν αποκλείεται να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων και με την Vodafone εφόσον ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της επένδυσης.
Η κατάταξη της χώρας
Οι προαναφερθείσες επενδύσεις κρίνονται αναγκαίες για να κερδίσει η χώρα πόντους σε ψηφιακή ωριμότητα, ειδικά τώρα που η ζήτηση για συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων αρχίζει να αυξάνει. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την πρόοδο που σημειώθηκε ευρύτερα στην χώρα όσον αφορά στην χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, σε τομείς όπως τα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει. Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του του δείκτη Digital Economy & Society Index (DESI) για το 2021, προκύπτει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στη σταθερή ευρυζωνικότητα καθώς η κάλυψη με δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων έφθασε πλέον στο 20% από 10% που ήταν έναν χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο η χώρα παραμένει πολύ πίσω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ο οποίος φτάνει στο 70%. Αντίστοιχα, σε χαμηλά επίπεδα παραμένει και το ποσοστό διείσδυσης τη σταθερής ευρυζωνικότητας με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps, καθώς διαμορφώθηκε στο 9% (από 3% το 2020) όταν ο μέσος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 41%.
Ανάλογη είναι η εικόνα που προκύπτει από τις αξιολογήσεις οργανισμών που μετρούν τις ταχύτητες διαδικτύου στις διάφορες χώρες, όπως η Ookla. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla που προέρχονται από το Speedtest, η μέση ταχύτητα σύνδεσης των Ελλήνων χρηστών στο διαδίκτυο ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από 40 Mbps, κατατάσσοντας τη χώρα στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, όσον αφορά τα δίκτυα σταθερής. Συγκεκριμένα κατατάσσεται στην 89η θέση του πλανήτη με βάση τη μεγαλύτερη ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Δεν υπάρχουν σχόλια