ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΛΛΑΔΑ- Η τεχνολογία της spin off του ΑΠΘ

 


Φέρνει στην αγορά μια καινοτόμο τεχνολογία που επιτρέπει την αξιοποίηση οργανικής υπολειμματικής βιομάζας για μικρής κλίμακας επιτόπια παραγωγή ενέργ
ειας, βοηθώντας μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα υπολείμματα της παραγωγής τους και να καλύψουν ένα μέρος των ενεργειακών τους αναγκών. Μάλιστα, η ειδοποιός διαφορά της τεχνολογίας της BIO2CHP, spin off του ΑΠΘ, είναι πως μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ευρεία γκάμα βιομάζας, από το χωνεμένο υπόλειμμα του βιοαερίου μέχρι τα στέμφυλα και τα κουκούτσια της ελιάς και των φρούτων, ενώ παράλληλα να εφαρμοστεί σε μικρή κλίμακα, σε αντίθεση με τις υφιστάμενες μεθόδους που αφορούν μεγάλου μεγέθους παραγωγές, οι οποίες μπορεί να φτάσουν εκατοντάδες τόνους την ημέρα.


Η BIO2CHP δημιουργήθηκε το 2017 από τους διδάκτορες μηχανολόγους μηχανικούς Στέφανο Τσιακμάκη και Δημήτρη Μερτζή, που συνεργάζονταν για χρόνια στο εργαστήριο Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής της Πολυτεχνικής Σχολής. Βασίστηκε δε στην πολυετή έρευνα του εργαστηρίου, που στόχο είχε να διερευνήσει τη δυνατότητα εφαρμογής τεχνολογικών μεθόδων που χρησιμοποιεί η αυτοκινητοβιομηχανία για τον καθαρισμό των καυσαερίων των οχημάτων στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δη στη μετατροπή της στέρεης οργανικής ύλης σε καύσιμο αέριο.    




Η BIO2CHP θέλησε να ξεπεράσει δύο βασικούς περιορισμούς στην αξιοποίηση της βιομάζας που υπήρχαν μέχρι τότε: ο πρώτος αφορούσε την εφαρμογή σε μεγάλης μόνο κλίμακας παραγωγές, καθώς  η χρήση της τεχνολογίας αεριοποίησης σε μικρή κλίμακα συνοδευόταν από πρακτικά προβλήματα στον καθαρισμό του αερίου και ο δεύτερος τη χρήση μόνο συγκεκριμένων τύπων υπολειμμάτων ξύλου ή προεπεξεργασμένων μειγμάτων. Στην υπερπήδηση αυτών των δύο εμποδίων βασίζεται και η καινοτομία της BIO2CHP.


Μάλιστα, η τεχνολογία της εταιρείας επιτρέπει την ελαχιστοποίηση της απαιτούμενης προεπεξεργασίας της βιομάζας και την άμεση χρήση της ως καυσίμου για ενεργειακή παραγωγή είτε πρόκειται για υπολείμματα ξύλου ή άλλες απαιτητικές πρώτες ύλες, όπως στέμφυλα, καφές και άλλα. Δίνει δε ιδιαίτερη έμφαση στο να απαιτούνται ελάχιστες παρεμβάσεις στις υφιστάμενες υποδομές της επιχείρησης τόσο κατά τη φάση της εγκατάστασης όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Επίσης, είναι οικονομικά βιώσιμη ακόμα και για μόλις 100 τόνους βιομάζας τον χρόνο, όταν οι συμβατικές τεχνολογίες μπορούν να εφαρμοστούν σε παραγωγές 100 τόνων την ημέρα.


Οι πιλοτικές εφαρμογές και η έξοδος στην αγορά το 2023




Ήδη η τεχνολογία της έχει εφαρμοστεί πιλοτικά στο Κτήμα Άλφα, όπου μετρήθηκε η εφαρμογή της σε μικρή κλίμακα, ενώ αυτή την περίοδο «τρέχει» πιλοτικά στο Βιοαέριο Λαγκαδά, όπου αξιοποιεί στέρεο χωνεμένο υπόλειμμα και επιβεβαιώνει στην πράξη τα ευρήματα της πρώτης πιλοτικής εφαρμογής. Άλλωστε, το χωνεμένο υπόλειμμα βιοαερίου, που αποτελεί ήδη παραπροϊόν βιομάζας, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της BIO2CHP, η οποία μέσω της τεχνολογίας της δίνει τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση να αξιοποιήσει δύο φορές την πρώτη αυτή ύλη.




Στόχος είναι εντός του 2023 η εταιρεία να βγει στην αγορά. Μάλιστα, αυτή την περίοδο έχει επαφές με μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις του εξωτερικού, αλλά και της Ελλάδας, ώστε να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία τους για την εκβιομηχανοποίηση της καινοτόμου λύσης της.


«Δίνουμε ουσιαστικά μια βιώσιμη εναλλακτική για τη διαχείριση των οργανικών υπολειμμάτων μιας επιχείρησης που σήμερα εναποτίθενται σε χωράφια ή στο χειρότερο σενάριο καίγονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος» λέει στη Voria.gr ο Στέφανος Τσιακμάκης, εξηγώντας πως με την τεχνολογία της BIO2CHP οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν στα χέρια τους ένα πραγματικό asset, ένα μικρό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας μέσα στις εγκαταστάσεις τους.


«Το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων μετατρέπεται σε επιπλέον έσοδο, βελτιώνοντας την κερδοφορία, δίνοντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον χρήστη και αναβαθμίζοντας το περιβαλλοντικό του προφίλ μέσα από μια απλή, ενσωματωμένη, αυτόνομη διαδικασία, απόλυτα φιλική στο περιβάλλον και συμβατή με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας» εξηγεί ο Στέφανος Τσιακμάκης.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/thessaloniki-bio2chp-i-spin-off-tou-apth-pou-metatrepi-koukoutsia-ke-ochi-mono-se-energia

Δεν υπάρχουν σχόλια