ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Nexus 4 στην κορυφή της τεχνολογίας...

Η λογική του «τα κάνω όλα με ένα πλήκτρο» και οι στιγμές σαρκασμού που νιώθαμε όταν το iPhone 4 έχανε το σήμα, έχουν γραφτεί στο συλλογικό ασυνείδητο. Στην πορεία τα τερτίπια μειώθηκαν, αλλά η αλήθεια είναι πως το iPhone παραμένει μια ελλιπής συσκευή, ιδίως αν οι απαιτήσεις δε τελειώνουν στο τρίπτυχο ευχρηστία-design-λειτουργικότητα. Πολλώ δε μάλλον σε ατάκες του τύπου «με έχει βολέψει». Όλη αυτή η φιλολογία φάνηκε να παίρνει μια νέα διάσταση με την εμφάνιση του Nexus 4. Δε λέω, πολλοί το σνομπάρουν. Άλλοι όπως η αφεντιά μου, δεν τους συνεπήρε εμφανισιακά, μην πω ψέματα. Ειδικά μπροστά. Το γυαλί και το μέταλλο στο iPhone είχαν προλάβει να «χτίσουν» στο μυαλό μας, το μυθικό παρουσιαστικό. Και όμως. Με περισσότερες καμπύλες και γλυπτές επιφάνειες, το Google branded τηλέφωνο έχει πάρει το αισθητικό διαβατήριο, ιδίως στο ανατομικό σημείο της πλάτης. Την ίδια στιγμή είναι εξίσου καλά φτιαγμένο, διαθέτει ένα ευφυές Android που δεν απαιτεί jailbreak, για να μπορέσεις να το εκμεταλλευτείς, προσφέρει μεγαλύτερα επίπεδα ρυθμισιμότητας και μια πιο flow εμπειρία χρήσης, που αυτή τη στιγμή είναι με διαφορά η πιο ώριμη που κυκλοφορεί στην πιάτσα των λειτουργικών. Διαβάζοντας εδώ και καιρό για το νέο Nexus 4, ήμουν σχεδόν βέβαιος πως αυτό το τηλέφωνο θα σκότωνε σε επίπεδο επιδόσεων.
Tο λοιπόν: τετραπύρηνος επεξεργαστής S4 Pro, 2GB μνήμης RAM, πάνελ HD IPS 4,7 ιντσών, 2.100mAh μπαταρία και 8άρα κάμερα, συνθέτουν τη συνταγή που ψάχνει για αντίπαλο. Ή αν προτιμάς, το Android στα καλύτερα του. Όλα καλά εκτός από ένα σημείο. Το storage έχει μείνει κολλημένο στα 16GB, για να μη μιλήσω περί βασικής έκδοσης που εξοπλίζεται μόλις με οχτώ. Όμως τους ανθρώπους της LG φαίνεται να μη τους νοιάζει. Με 299 δολάρια αρχική τιμή, το ζήτημα ήταν το πως θα μπουν στην αμερικάνικη αγορά με στόχο να σαρώσουν ό,τι κινείται. Οι πέντε εβδομάδες αναμονής, που δίνει σήμερα η Google για την παράδοση του Nexus 4, δείχνει πως τα κατάφεραν… Τι πιστεύω προσωπικά; Ότι σε αυτά τα χρήματα δεν μπορείς να αγοράσεις καλύτερο κινητό τηλέφωνο. Sorry αν επαναλαμβάνομαι, αλλά αντικειμενικά το αμέσως επόμενο ανταγωνιστικό προϊόν, ξεκινάει από τα 600 ευρώ. Πεταμένα λεφτά… Δεν είναι τέλειο. Για αρχή θα προβληματιστείς από την απόδοση της οθόνης, που κάνει τα χρώματα να δείχνουν ελαφρώς ξεπλυμένα, αν και στη μέγιστη φωτεινότητα η κατάσταση βελτιώνεται προς το καλύτερο. Θα σου τη σπάσει επίσης γιατί η αυτονομία με δυσκολία γράφει περισσότερες από 20 ώρες χρήσης. Θα μιλούσα και για την απουσία LTΕ, αλλά για τη χώρα δεν έχει νόημα. Εκτός αν θέλεις να φάμε όλη την ημέρα μιλώντας για τεχνικές marketing… Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η κάμερα. Και αυτό όχι απαραίτητα γιατί μοιράζεται τα ίδια οπτικά με το Optimus G.
Το σίγουρο είναι ότι σε σχέση με το προηγούμενο Nexus είναι αιώνες μπροστά. Οι φωτογραφίες είναι ζωντανές, με ελάχιστο θόρυβο και σωστή αναπαραγωγή χρωμάτων, αν και πολλές φορές ο φακός δυσκολεύεται να εστιάσει, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να στοχεύσεις ξανά και ξανά. Η ατραξιόν σίγουρα είναι το software: αγγίζεις οπουδήποτε στην οθόνη και αποκτάς πρόσβαση σε όλα τα ρυθμιστικά. Στην αρχή μπορεί να σε δυσκολέψει, αλλά στην πορεία θα εξοικειωθείς και δε θα θέλεις να το αποχωριστείς Κάτι άλλο που αξίζει να θυμάσαι, πέρα από την υποστήριξη HDR, είναι το Photo Sphere mode που αποτυπώνει πανοραμικές φωτογραφίες 360 μοιρών. Πως εμφανίζονται οι δρόμοι στο Google Street View; Έ, κάπως έτσι. Πιστεύω βαθύτατα ότι στο μέλλον όλοι θα αντιγράφουν αυτό το χαρακτηριστικό. Σε ένα χρόνο θα έχει γίνει ο μαϊντανός της κινητής τηλεφωνίας. Σημαντικό ντεφό το stock Android. Με εξαίρεση το Sense που κάνει λίγο πιο εύκολη την καθημερινότητα, η Google καλύπτει τους πάντες με αυτό το λειτουργικό. Είναι τόσες οι βελτιώσεις στην τελευταία έκδοση 4.2.1 που θα χρειαζόσουν καμιά εκατοστή scrolls του ποντικιού για να τις αναφέρω. Η χαρά του κολλημένου. Θεωρώ επίσης, πως μέχρι σήμερα το Web OS ήταν το case study παγκοσμίως, βάζοντας μέσα και το ιδιοφυές MeeGo. Δεν είμαι ιερόσυλος. Respect στους –απολυμένους– μάγους της Φιλανδίας, αλλά αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι στο Mountain View της Καλιφόρνια έχουν το προβάδισμα. »Καλό το Nexus 4, αλλά με το τηλεφωνικό κομμάτι τι παίζει;», ίσως ρωτήσεις. Ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Είναι κατώτερο από το HTC Desire X που δοκίμασα τελευταία, από την άλλη όμως μη φανταστείς τίποτε το ανησυχητικό. Απλά δεν ξεπερνάει σε καμία περίπτωση τον μέσο όρο. Επίσης έχει ένα θέμα με το ηχείο: ψηλά μπουκώνει. Λεπτομέρειες; Έ, για κάποιους μετράνε. Θα τις ξεχάσεις πάντως μόλις το πάρεις ξανά στα χέρια σου και θυμηθείς το αμίμητο grip. Ο λόγος: το μαλακό λάστιχο που καλύπτει το περίγραμμα δουλεύει σαν «χειρόφρενο» – σε αντίθεση με το iPhone που θυμίζει σαπούνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια