ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ASRock Q2900 ITX review

Μια ακόμη μητρική ανεβαίνει σήμερα στον πάγκο δοκιμών του Insomnia.gr όμως το σημερινό μοντέλο δεν μοιάζει πρακτικά σε τίποτα με αυτά που έχουμε δει κατά το παρελθόν. Πρόκειται για την ASRock Q2900 ITX η οποία ενσωματώνει τον χαμηλής κατανάλωσης τετραπύρηνο επεξεργαστή Intel Pentium J2900.

Βασισμένος στην πλατφόρμα Bay Trail D και χρονισμένος στα 2.4GHz ο εν λόγω επεξεργαστής μπορεί σύμφωνα με την εταιρεία να προσφέρει άριστες επιδόσεις σε εφαρμογές γραφείου και αναπαραγωγή πολυμέσων, καθιστώντας το μικρό αυτό σύστημα ιδανικό για πολλές και διάφορες χρήσεις. Με μικρό μέγεθος, όπως άλλωστε προδίδει και το όνομά της (ΙΤΧ) αλλά και παθητική ψύξη, η εν λόγω μητρική δείχνει πως μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει την "ψυχή" ενός διακριτικού και αθόρυβου συστήματος. Πώς όμως τα πηγαίνει στο κομμάτι των επιδόσεων και της καθημερινής χρήσης ;

Αυτό θα το μάθουμε μέσα από τις ενότητες της παρουσίασης που ακολουθεί, η οποία όπως πάντα θα ξεκινήσει με μια σύντομη επισκόπηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υπό δοκιμή προϊόντος.

Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία & παρελκόμενα 

Στον πίνακα που ακολουθεί παρακάτω μπορείτε να δείτε τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της ASRock Q2900 ITX:

Δημοσιευμένη Εικόνα

Όπως έχουμε αναφέρει και παραπάνω, στη μητρική της σημερινής μας δοκιμής βρίσκεται προεγκατεστημένος ένας τετραπύρηνος επεξεργαστής Intel Pentium J2900 χρονισμένος στα 2.4GHz, ο οποίος δεν μπορεί να αντικατασταθεί, ωστόσο σύμφωνα με την εταιρεία είναι παραπάνω από επαρκής για απαιτήσεις γραφείου ή υπολογιστή αναπαραγωγής πολυμέσων (HTPC). Παράλληλα παρά το πολύ μικρό της μέγεθος η μητρική μας είναι καλά εξοπλισμένη με μόνη εξαίρεση ίσως τις μόλις 4 θύρες USB στο πίσω μέρος και την σημαντική κατά τη γνώμη μας έλλειψη ενσωματωμένης κάρτας WiFi (μπορεί να μπει βέβαια προαιρετικά σε κάποια από τις 2 θύρες PCIe προσθέτοντας βέβαια ένα έξτρα κόστος). Τέλος ένα ακόμη σημείο το οποίο ο υποψήφιος χρήστης θα πρέπει να προσέξει πολύ πριν την αγορά της συγκεκριμένης μητρικής είναι ο τύπος μνημών που δέχεται καθώς στα δύο slots που υπάρχουν, θα πρέπει να εγκατασταθούν δύο DDR3 SO-DIMM μνήμες συνολικής χωρητικότητας έως 16GB, με συχνότητα λειτουργίας έως και τα 1333MHz.

Δημοσιευμένη Εικόνα
Κλείνοντας αυτό το κομμάτι, αξίζει να αναφέρουμε πως όπως και με άλλα μοντέλα μητρικών της, έτσι και με την Q2900 ITX η εταιρεία παρέχει δωρεάν για ένα χρόνο πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία ASRock Cloud το κόστος της οποίας κανονικά ανέρχεται στα 49.99 δολάρια ανά έτος.

DSC 6682 DSC 6684 DSC 6685
DSC 6686 DSC 6688
Η ASRock Q2900 ITX έρχεται σε μια σχετικά μικρού μεγέθους συσκευασία η οποία έχει κατά κύριο λόγο λευκό χρώμα. Πάνω σε αυτή ο υποψήφιος κάτοχος μπορεί να δει κάποιες φωτογραφίες του προϊόντος που βρίσκεται μέσα αλλά και αναφορές στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του, έτσι ώστε να σχηματίσει μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα πριν την αγορά.

DSC 6689
Από τα παρελκόμενα της μητρικής, τα πρώτα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή είναι κάποια καλώδια SATA και το λαμάκι του πίσω Ι/Ο panel .

DSC 6690 DSC 6691
Ακόμη, περιλαμβάνεται ένα CD με οδηγούς και το συνοδευτικό λογισμικό, αλλά και δύο εγχειρίδια οδηγιών.

Φωτογραφίες 

Αφού περιεργαστήκαμε τη συσκευασία της μητρικής μας και ρίξαμε μια ματιά στα τεχνικά της χαρακτηριστικά, έφτασε η στιγμή να τη βγάλουμε από τη συσκευασία της. Για να δούμε λοιπόν τι μας επιφυλάσσει η ASRock.

DSC 6693 DSC 6725
DSC 6727 DSC 6729
Ξεκινάμε με τέσσερις γενικές φωτογραφίες της μητρικής όπου βλέπουμε πως, όπως είπαμε παραπάνω, η μητρική βασίζεται εξ'ολοκλήρου σε παθητική ψύξη για τη λειτουργία της.

DSC 6694 DSC 6717
Στην πίσω πλευρά της μητρικής βλέπουμε τις δύο θύρες PS/2, τις εξόδους εικόνας, τη θύρα δικτύου, τις θύρες USB καθώς και τις υποδοχές ήχου.


DSC 6695
Μια πιο κοντινή ματιά στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαμόρφωση της ψύκτρας του επεξεργαστή.

DSC 6696 DSC 6700 DSC 6701b
Κατεβάζοντας το φακό μας λίγο παρακάτω διακρίνουμε τη θύρα PCIe x1 2.0, διάφορα headers όπου θα συνδεθούν τα καλώδια της μητρικής, τις θύρες SATA, αλλά και ένα USB 3.0 header.


DSC 6699
H θύρα mini PCIe πάνω στην οποία μπορούμε αν θέλουμε να συνδέσουμε κάποια κάρτα Wifi (και όχι μόνο φυσικά).


DSC 6702 DSC 6718
Mια κοντινή ματιά από την άλλη πλευρά της ψύκτρας.


DSC 6703
Δίπλα από την ψύκτρα βρίσκεται η υποδοχή του βύσματος τροφοδοσίας.


DSC 6704 DSC 6706 DSC 6720
Τα δύο DDR3 SO-DIMM slots, τα οποία βρίσκονται περιμετρικά του επεξεργαστή.


DSC 6708
Ο χώρος μπορεί να είναι λιγοστός όμως μεταξύ της μιας θέσης μνήμης και της ψύκτρας του επεξεργαστή η εταιρεία κατάφερε να χωρέσει την ονομασία του μοντέλου της.

DSC 6716
Σε μια από τις γωνίες της μητρικής, πέρα από την διαμορφωμένη θέση για μια βίδα που θα την κρατήσει πάνω στο κουτί, βλέπουμε πως η συγκεκριμένη μητρική έχει σχεδιαστεί στην Ταϋπέη, πρωτεύουσα της Ταϊβάν.

DSC 6713
Η πίσω πλευρά της Q2900 ITX.

Και τώρα που ρίξαμε μια γενική ματιά στο τι βρίσκεται πάνω στη μητρική της σημερινής μας δοκιμής, μπορούμε να περάσουμε στα λίγο πιο ειδικά και να δούμε κάποιους από τους ελεγκτές που η εταιρεία έχει ενσωματώσει σε αυτή.

DSC 6697
Πρώτη μας στάση είναι ο ελεγκτής NCT6776D της Nuvoton, ο οποίος παρακολουθεί και καταγράφει τις θερμοκρασίες της μητρικής, τις τάσεις στα διάφορα υποσυστήματα, αλλά και την ταχύτητα τυχόν συνδεδεμένων ανεμιστήρων.

DSC 6698
Ακριβώς από πάνω βρίσκεται ο ελεγκτής ASM1074, της ASMedia, ο οποίος ενσωματώνει ένα μικροεπεξεργαστή 8-bit RISC και είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία των θυρών USB της μητρικής μας.

DSC 6707
Πολύ κοντά στο socket του επεξεργαστή βρίσκεται ο ελεγκτής ανεμιστήρων Νuvoton 3941s ο οποίος αποτελείται από ένα αρκετά απλό ηλεκτρονικό κύκλωμα και στη έξοδό του μπορεί να δώσει ρεύμα εντάσεως έως και 500mA.

DSC 6709
Συνεχίζουμε με τον ελεγκτή ASM 1061 από τον οποίο ρυθμίζεται η λειτουργία των θυρών SATA αλλά και της θύρας PCIe x1.


DSC 6710
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με το κύκλωμα ήχου ALC892.

Περιήγηση στο BIOS

Πριν προχωρήσουμε στη μεθοδολογία που ακολουθήσαμε κατά τη διάρκεια των δοκιμών της Q2900 ITX θα περάσουμε από το BIOS ώστε να δούμε τι δυνατότητες παρέχει στο χρήστη η ASRock μέσα από αυτό.

main
Ξεκινάμε από την καρτέλα "Main" καθώς αυτή είναι η πρώτη που βλέπουμε μπαίνοντας στο BIOS. Εδώ βλέπουμε πως η μητρική μας έρχεται με UEFI BIOS το οποίο αν και είναι εύκολο στη χρήση του έχει εντούτοις κάπως παλιομοδίτικο σχεδιασμό. Στο πρώτο tab βλέπουμε ορισμένες γενικές πληροφορίες γύρω από το σύστημά μας όπως τον επεξεργαστή και τη μνήμη που έχουμε εγκαταστήσει.

advanced (0) advanced (1)
advanced (2) advanced (3)
advanced (4) advanced (5)
advanced (6) advanced (7)
Συνεχίζουμε με την καρτέλα Advanced η οποία είναι και η πιο πλούσια σε επιλογές. Εδώ έχουμε διάφορες επιλογές παραμετροποίησης των onboard υποσυστημάτων της μητρικής, ωστόσο δεν υπάρχει ούτε καν υπόνοια δυνατότητας υπερχρονισμού. Αυτό φυσικά είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο καθώς με την παθητική του ψύξη ο επεξεργαστής δεν προορίζεται για τέτοιου είδους χρήση.


tool
Οι λιγοστές επιλογές της καρτέλας Tool.

Hw monitor
Στην καρτέλα HW Monitor μπορούμε όπως προδίδει και το όνομά της να παρακολουθήσουμε τις θερμοκρασίες επεξεργαστή και μητρικής, τις διάφορες τάσεις αλλά και την ταχύτητα τυχόν ανεμιστήρων που μπορεί να έχουμε συνδέσει στο σύστημά μας.

security boot exit
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με τις τελευταίες καρτέλες, Security, Boot & Exit, οι οποίες παρέχουν πρακτικά τις ίδιες ακριβώς επιλογές με αυτές που θα συναντούσαμε σε οποιαδήποτε άλλη μητρική.

Σύστημα μετρήσεων και μεθοδολογία 

Το σύστημά μας στο οποίο μετρήσαμε τις επιδόσεις της ASRock Q2900 ITX είχε τη σύνθεση που φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Δημοσιευμένη Εικόνα

Στη συνέχεια, ακολουθούν τα μετροπρογράμματα τα οποία χρησιμοποιήσαμε για τη μέτρηση της ισχύος του επεξεργαστή, του κυκλώματος γραφικών, του SSD αλλά και της κάρτας ήχου:
  • AIDA64 Extreme edition
  • PC Mark 7
  • PC Mark 8
  • PC Mark Vantage x64 (basic)
  • SuperPi
  • wPrime
  • WinRAR
  • 3D Mark Vantage (performance preset)
  • 3D Mark 11
  • x264 benchmark HD
  • Sisoftware SANDRA
  • ATTO disk benchmark
  • HD Tune PRO
  • Crystal Disk Mark
  • Rightmark Audio Analyzer
Όλες οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο μια φορά αφού δεν υπήρχε, όπως προαναφέραμε η δυνατότητα υπερχρονισμού του επεξεργαστή. Για να υπάρχει ωστόσο ένα σημείο αναφοράς στα διαγράμματα των μετρήσεων θα υπάρχουν και δύο ακόμη μητρικές με τον Intel Pentium G3258 στην εργοστασιακή του συχνότητα. Θα πρέπει βέβαια εδώ να τονίσουμε πως δεν γίνεται σε καμία περίπτωση σύγκριση μεταξύ τους καθώς αποτελούν δύο τελείως διαφορετικές πλατφόρμες.

Αποτελέσματα μετρήσεων 

Δημοσιευμένη ΕικόναΔημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη ΕικόναΔημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη ΕικόναΔημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη ΕικόναΔημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη ΕικόναΔημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη Εικόνα

Επίλογος - Συμπεράσματα 

Κάπου εδώ μια ακόμη παρουσίαση πλησιάζει στο τέλος της και πατώντας το shut down στο σύστημα δοκιμών είναι η στιγμή όπου θα ξεκινήσουμε να βάζουμε σε μια τάξη τις σκέψεις και τις εντυπώσεις που μας άφησε η ASRock Q2900 ITX για όσο διάστημα την χρησιμοποιήσαμε και τη δοκιμάσαμε.

Παρόλο που σε επίπεδο απόλυτων αριθμών είναι γεγονός πως το all-in-one σύστημα που δημιούργησε η ASRock δεν διεκδικεί δάφνες για την απόδοσή του, θα πρέπει ωστόσο να παραδεχτούμε πως στον τομέα για τον προορίζεται τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά. Αυτός φυσικά δεν είναι άλλος από την χρήση γραφείου ή/και την αναπαραγωγή πολυμέσων ως HTPC. Εδώ η Q2900 ITX, όχι μόνο καταφέρνει να ανταπεξέλθει με άνεση καθώς πέρα από εφαρμογές γραφείου, το εν λόγω σύστημα καταφέρνει να αναπαράγει εύκολα και με πολύ καλή ποιότητα (κυρίως ως προς τον ήχο) ακόμη και υλικό υψηλής ανάλυσης FullHD χωρίς να παρουσιάζει κολλήματα ή καθυστερήσεις. Αξίζει δε να σημειώσουμε πως ο επεξεργαστής καθαυτός, μόνο αδύναμος δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως για παράδειγμα στο wPrime) άφησε πίσω του ακόμα και τον Pentium G3258 χάρη φυσικά στους τέσσερις πυρήνες του.

Και ενώ κάπου εδώ θα είχαμε αρχίσει να αναρωτιόμαστε τι καλύτερο θα μπορούσε να πάρει κάποιος σε αυτή την κατηγορία με μόλις 135€ έρχεται η μάλλον σημαντικότερη έλλειψη του μοντέλου αυτού να μας "προσγειώσει". Μιλάμε φυσικά για την έλλειψη ενσωματωμένης κάρτας WiFi η οποία είναι στα μάτια μας μια αδικαιολόγητη παράλειψη από την πλευρά της ASRock, καθώς με αυτό τον τρόπο κάποιος που δεν έχει εύκολη πρόσβαση σε καλώδιο Ethernet θα αναγκαστεί να αγοράσει κάποια κάρτα είτε για να την τοποθετήσει σε μια από τις λιγοστές USB θύρες είτε για να την εγκαταστήσει εσωτερικά στη θύρα miniPCIe.

Πάμε λοιπόν σιγά σιγά να συνοψίσουμε όλα όσα είδαμε παραπάνω και να καταγράψουμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ASRock Q2900 ITX:

Πλεονεκτήματα: 
  • Πολύ καλός λόγος απόδοσης/τιμής για τη αγορά στην οποία στοχεύει
  • Τρεις έξοδοι εικόνας
  • Καλή απόδοση παθητικής ψύξης στον επεξεργαστή
  • Πολύ καλή απόδοση σε αναπαραγωγή Full HD περιεχομένου
Μειονεκτήματα:
  • Απουσία ενσωματωμένης κάρτας ασύρματου δίκτυο (WiFi)
  • Λίγες θύρες USB στο πίσω μέρος

44 σχόλια:

  1. I am really happy to say it’s an interesting post to read . I learned w information from your article , you are doing a great job . Thanks for a information

    123.hp.com/setup 2620

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. I am looking for some good blog sites for studying. I was searching over search engines and found your blog site. Well i like your high quality blog site design plus your posting abilities. Keep doing it.

    123 hp setup

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. I think this is an informative post and it is very useful and knowledgeable. I really enjoyed reading this post. big fan, thank you!

    123 hp setup

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. The activation of Roku is quite simple. All you need is a Roku streaming device, a high-speed internet connection, cables to set up and connect the devices. To start with, you need a Roku account for linking the device with your account. After performing the hardware setup login to your Roku account. If you are a new user then create a Roku account. The existing users can log in directly with their login credentials. Follow the instructions step-by-step carefully that is given on the official Roku website and complete the process. After you finish, an activation code will appear on the TV screen. Now visit Roku.com/link and enter the code. For further inquiries and clarification on the Roku.com/link , visit our website.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. My travel life have been easier with Magellan Content Manager. Plus I can get all the additional knowledge through their blogs. I use the Garmin app and is totally upto the mark. I recommend everyone to use Garmin Express and get Garmin life time map update or call +1-888-309-0939 for instant help from Garmin GPS experts.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. When you power on your Roku device and connect it with the internet, then a Roku activation code will appear on the TV. Then you need to input that Roku activation code by visiting Roku on your computer or mobile screen. After visiting the site, input the link code and press the submit option. Then follow the further instructions. You can visit Roku.com/link for more details.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. If you connected the USB cable to the computer before installing the HP driver, proceed with these steps to remove the printer from the installed devices to help ensure a successful setup. You can follow some easy steps to connect HP printer to computer or to connect HP printer to laptop. Check requirements to prepare for the USB connection setup and driver installation.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Learn how to fix a canon printer won't connect to wifi error? Our team is available round the clock to help you. To know more check out our website canon printer offline. Our main motto is to deliver the best service and solution to all your canon printer issues.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Looking for an easy way to fix the Kindle won’t connect to wifierror? But didn’t find it yet? Don’t worry we are here to assist you. Our team provides you with the best solution and resolves your error within a few minutes. For more information visit our website Ebook Helpline.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Garmin Express download can be done easily through Garmin Express web page. Garmin Express is a free application which provides you some essential tools to manage your Garmin devices.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. On the off chance that you wish to appreciate the smooth administrations of the Jetblue airlines reservations, at that point you need to reserve a spot on its flight first. On the off chance that you wish to discover that how to book JetBlue Airlines flight on the web, follow the means as beneath:
    Jetblue reservations
    Jetblue Airlines Official Site

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Only while performing any fitness activity or playing a sport you should switch on the GPS function. Otherwise, it can contribute significantly to the battery drain. You can use Garmin express updated version toupdate maps and ensure that the GPS functions accurately.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. It is a valid link to activate amazon mytv enter code or primevideo mytv enter code in your device. You can watch Amazon prime video on amazon mytv, just you need to enter a 6 digit amazon registration code on your device.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. We are a completely preferred specialized guide, which is assisting all printer users online 24 hours for any type of technical problem. If you need to setup HP printer using 123.hp.com/setup, you can get the step by step technical instruction for setting up an HP printer in the direct ways. In the initial step, you want to open your web page in the choose browser. Next step, you want to type the model number of your HP printer in the shown box. Following, you want to complete the instructions shown for setting up the HP printer. If you get inserted into the HP printer setup process, you can communicate with our live printer technician to get full instruction to set up the HP printer in the direct way. Our live technicians are available 24 hours to instruct you properly.
    123.hp.com/setup
    Best Web Development Company US

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  15. First of all, you must go to open 123.hp.com/Setup and open it in the internet browser. then , you should type the model number of your HP wireless printer in the shown box of 123.hp.com/Setup. You can download the personal drivers of your HP wireless printer. After this process, you may get insert setting up the HP wireless printer properly. If you don’t have any manual or choice, you can take the specialized expert instruction or assistance for completing the setup process of HP wireless printer using
    123.hp.com/Setup ojpro


    123.hp.com/oj3830
    123.hp.com/oj5740
    123.hp.com/oj4650
    123hp com/oj8049

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. We provide cash app customer service, call anytime for help and query, our technical support team will resolve your query within minimum time.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Now get the special offer on aaditya jain classes, Smartnstudy is one of the best online portals that offer all faculties pendrive and google drive classes at best price. Call us - 97688 94000

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Thanks for Sharing with Us.Learn all about the most recommended printer management software by HP- the HP Solution Center , along with the steps to download and install it.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Are you facing problems regarding how to fix Brother Printer Going Offline Issue? Then contact printer offline tech experts. We are here to help you. To get an instant solution, dial our toll-free helpline number at USA/CA +1-888-966-6097.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. FuboTv is a popular live streaming platform with a vast collection of sports and TV shows from different genres.The concept of live streaming has been getting popular with every passing day due to various kinds of factors. if you want to view live sports, FuboTv is great to embed video live broadcasting on demand rather than just refreshing text based score boards. fubo.tv/Connect

    ΑπάντησηΔιαγραφή