ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με επιτυχία πέρασε την δοκιμή "Pad Abort Test" η κάψουλα Dragon V2 της SpaceX

Η SpaceX του Elon Musk ολοκλήρωσε με επιτυχία την δοκιμή του συστήματος διαφυγής της κάψουλας Dragon V2 στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στην Καλιφόρνια.
Το σύστημα διαφυγής θα μπορούσε να σώσει ζωές στις επερχόμενες επανδρωμένες αποστολές της εταιρείας, και ήταν απολύτως απαραίτητο -και απαίτηση της NASA, που είναι πελάτης της SpaceX- να λειτουργεί άψογα.

Στην κάψουλα κατά την διάρκεια της πρώτης δοκιμής του συστήματος δεν θα βρίσκεται άνθρωπος, αλλά ένα ομοίωμα (dummy). Η κάψουλα εκτοξεύθηκε σε ύψος περίπου ενός μιλίου, στην συνέχεια αποσυνδέθηκε/ διαχωρίστηκε από το σύστημα προώθησης, και κατόπιν με την βοήθεια τριών αλεξίπτωτων προσθαλασσώθηκε στον Ατλαντικό ωκεανό, κοντά στις εγκαταστάσεις.

Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο διαφυγής έχει την ονομασία "Pad Abort Test" και αποτελεί μέρος του συστήματος ματαίωσης εκτόξευσης της NASA. Σύμφωνα με την SpaceX "αυτό το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει την κάψουλα και το πλήρωμα μακριά από το πυραυλικό σύστημα σε περίπτωση κάποιας αστοχίας ή αποτυχίας. Είναι παρόμοιο με τα εκτοξευόμενα καθίσματα των πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά αντί να εκτοξεύεται ο πιλότος από το σκάφος, στην συγκεκριμένη περίπτωση ολόκληρο το σκάφος εκτοξεύεται μακριά από το σύστημα εκτόξευσης".

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η NASA απαίτησε από την SpaceX να έχει ένα αξιόπιστο τρόπο διαφυγής των αστροναυτών σε περίπτωση ανάγκης, και το σύστημα της SpaceX παρέχει όσα ζητάει η NASA από το αρχικό ξεκίνημα και κατά την διάρκεια του ταξιδιού μέχρι να βρεθεί το διαστημικό σκάφος σε τροχιά. Η SpaceX έδωσε στην δημοσιότητα ένα διάγραμμα με τα διάφορα στάδια της δοκιμής, καθώς και video από την επιτυχημένη δοκιμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια