ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

AMD hi-end lineup: Από 849 δολάρια έως 1249 δολάρια

Η AMD αναμένεται να ανακοινώσει τις νέες κάρτες γραφικών Radeon R9 300 στις αρχές Ιουνίου. Μαζί με τις GPU θα ανακοινώσει τις νέες APU Carizzo. Στη σύνθεση των GPU που θα παρουσιάσει θα λείπει η ναυαρχίδα της, που είναι ακόμα άγνωστο το όνομά της και η ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας της.
Από πλευράς της AMD έχουν γίνει αρκετές αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ή τουλάχιστον αλλαγές σε σχέση με διαρροές που δημοσιεύσαμε εδώ και αρκετούς μήνες. Αρχικά, το πλάνο της AMD έμοιαζε σαφές, θα έφτιαχνε μια καινούργια κάρτα γραφικών ως ναυαρχίδα στη θέση της R9 290X και θα ανέβαζε όλες τις άλλες μια σκάλα. Αυτό όμως τις τελευταίες εβδομάδες δε μοιάζει να είναι αλήθεια.
Η AMD ανακοίνωσε πως η ναυαρχίδα θα έχει ονομασία ξέχωρη από αρίθμηση, με δικό της όνομα και θα κυκλοφορήσει όντως με HBM vRAM στα 4GB, ως μονή κάρτα γραφικών και θα έχει τιμή εκκίνησης τα 849 δολάρια Η.Π.Α. Ενώ, θα κυκλοφορήσει άλλη μία έκδοση των 8GB (HBM πάντα) κατά το χειμώνα με την άφιξη των πρώτων τίτλων DX12 με τιμή εκκίνησης (από φήμες) να αγγίζει τα 1249 δολάρια Η.Π.Α ή να βρίσκεται ελαφρώς πιο χαμηλά από το ποσό αυτό.
Από δηλώσεις που έχουν γίνει ως τώρα, η κάρτα γραφικών αυτή θα κερδίζει σε κάποιες μάχες benchmark τον ανταγωνιστή Nvidia Titan X, αλλά σε άλλα σημεία θα χάνει κάποιες άλλες.
AMD R9 R9 Radeon logo
Αν αυτό τελικά ισχύσει, τότε πραγματικά, κακά μαντάτα έρχονται στο περιβάλλον των gamers. Αυτό, γιατί όλο περίμεναν την AMD να κυκλοφορήσει κάποιες προσιτές λύσεις συγκριτικά με την Nvidia και να αποκτήσουν κάρτες γραφικών που ανάλογα τον τίτλο προσέφεραν και τις αντίστοιχες επιδόσεις σε χαμηλότερη τιμή.
Από ό,τι φαίνεται η AMD δε στοχεύει να είναι ο ανταγωνιστής στην αγορά με το φτηνότερο τσιπ, αλλά να είναι ανταγωνιστής με ίσες ή/και μεγαλύτερες τιμές. Από μια πλευρά είναι λογικό, γιατί η AMD δαπάνησε 7 χρόνια με την Hynix, ώστε να αναπτύξουν την τεχνολογία HBM και τώρα που ετοιμάζονται να τη λανσάρουν την κοστολογούν ακριβά, καθότι άλλωστε είναι και μονοπώλιο.
Το πρόβλημα εδώ, όμως, με τις τιμές είναι μεγάλο. Η AMD τελικώς θα ξανακυκλοφορήσει όλες τις κάρτες γραφικών της ξαναφτιάχνοντας το ίδιο chip με περισσότερη μνήμη GDDR5 σε κάθε κάρτα, βελτιώνοντας ελαφρώς την R9 380 που θα αντιστοιχηθεί με την R9 285 και όχι με τη R9 280 και κωδικές ονομασίες με το ψηφίο 3ΧΧ μπροστά. Πραγματικά είναι αδύνατο να πείσει τον καταναλωτή να ξαναγοράσει την ίδια κάρτα για περισσότερη μνήμη, αφού μπορεί να πάρει την ίδια και να ενώσει τη vRAM σύμφωνα με τα Mantle παιχνίδια και τα DirectX 12 που θα κυκλοφορήσουν.
Επίσης, αφού είναι επανακυκλοφόρηση των ίδιων chip με άλλο όνομα, δεν είναι λογικό να άργησε τόσο πολύ η κυκλοφορία τους, ακόμα κι αν ήθελε να ψήσει τον κόσμο για τον ερχομό της ναυαρχίδας της. Και μιας και την αναφέραμε, ποιος θα αγόραζε σήμερα κάρτα γραφικών ναυαρχίδα σε όποια τιμή κι αν κυκλοφορήσει με 4GB vRAM; Για την ίδια τιμή η ίδια κάρτα με τα 8GB είναι φυσική επιλογή, αλλά με τα 4GB ενδέχεται να μην προχωρήσει βήμα στην αγορά, ακόμα και με την τεχνολογία HBM.
Η Ιούνιος είναι κοντά, δε θα αργήσουμε να μάθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια