ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

O EGS-zs8-1 είναι ο αρχαιότερος γαλαξίας που έχει ανακαλυφθεί ως σήμερα



Περίπου τέτοια εποχή πέρυσι, ερευνητές της NASA χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, εντόπισαν τον αρχαιότερο γαλαξία -δημιουργήθηκε πριν από περίπου 13 δισ. χρόνια- στο Σμήνος της Πανδώρας (Abell 2744).
Στον γαλαξία έδωσαν την ονομασία Abell 2744_Y1, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι τριάντα φορές μικρότερος από τoν Γαλακτώδη Οδό, αλλά γεννούσε άστρα με δεκαπλάσιο ρυθμό από τον δικό μας γαλαξία. Ο Abell 2744_Y1 δημιουργήθηκε σε μία αρκετά πρώϊμη φάση του διαστήματος, περίπου 750 εκ. χρόνια μετά το Big Bang.

Πρόσφατα όμως ερευνητές, κατάφεραν να εντοπίσουν ένα ακόμη αρχαιότερο γαλαξία, ο οποίος βρίσκεται περίπου 13 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από την Γη, και η ηλικία του υπολογίζεται στα 670 εκ. χρόνια μετά το Big Bing (να αναφέρουμε ότι η ηλικία του σύμπαντος υπολογίζεται σε περίπου 13,8 δισ. χρόνια). Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, ο γαλαξίας γεννούσε άστρα με ταχύτητα 80 φορές μεγαλύτερη από τον δικό μας.

Η ανακάλυψη του EGS-zs8-1, όπως ονομάστηκε ο γαλαξίας, έγινε από τον Pascal Oesch, ερευνητή από το Πανεπιστήμιο του Γιέιλ στις ΗΠΑ και παρουσιάστηκε στο περιοδικό αστροφυσικής Astrophysical Research Letters. Για τον εντοπισμό χρησιμοποιήθηκαν τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Spitzer ωστόσο η ύπαρξη του γαλαξία επιβεβαιώθηκε και από το όργανο MOSFIRE στο επίγειο τηλεσκόπιο με το κάτοπτρο των 10 μέτρων W.M. Keck Observatory στην Χαβάη.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να μελετήσουν περαιτέρω το γαλαξία - και πως συνέβαλε στη διαμόρφωση του πρώιμου σύμπαντος - με το τηλεσκόπιο James Webb, η αποστολή του οποίου θα ξεκινήσει το 2018.

"Με βάση τις τρέχουσες παρατηρήσεις μας, θα είναι πολύ εύκολο να μετρήσουμε τις ακριβείς αποστάσεις αυτών των απόμακρων γαλαξιών στο μέλλον χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο James Webb" είπε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Garth Illingworth από το Πανεπιστήμιο Σάντα Κρουζ-Καλιφόρνια. "Το αποτέλεσμα των επερχόμενων μετρήσεων με το JWST θα προσφέρει μια πληρέστερη εικόνα του σχηματισμού των γαλαξιών κατά την κοσμική αυγή".

 Site: Engadget

Δεν υπάρχουν σχόλια