ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η AMD αποκαλύπτει επίσημα τον Zen x86 CPU

Η AMD σπάει τη σιωπή της αναφορικά με τον νέο επεξεργαστή που ετοιμάζει για το 2016, μέσω του 2015 Financial Analyst Day.

Ήρθε η ώρα να μάθουμε τι θα κρύβεται πίσω από την ονομασία "Zen" για την οποία ακούγονται τόσα πολλά το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από τα μέσα του 2014. Η AMD αποκάλυψε τα βασικά χαρακτηριστικά που θα έχουν οι νέοι CPUs, κατέρριψε φήμες και επιβεβαίωσε άλλες στο 2015 Financial Analyst Day. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της εταιρείας, ο Zen πυρήνας που θα είναι μέρος των νέων FX επεξεργαστών και APU, θα έχει μια εντελώς νέα σχεδίαση και IPC (Instructions Per Clock) αυξημένες κατά 40% σε σχέση με τον Excavator.

Εάν αναλύσουμε για λίγο αυτή την αύξηση, βρίσκουμε πως η αρχιτεκτονική θα βρίσκεται στα επίπεδα των Haswell της Intel στην καλύτερη περίπτωση. Σημαντική διαφοροποίηση είναι η σχεδίαση SMT (Simultaneous Multithreading και παρόμοια με αυτή όλων των σύγχρονων Intel) όπου για πρώτη φορά CPU της AMD θα υλοποιήσει, ενώ βλέπουμε και στροφή προς την κατασκευαστική μέθοδο FinFET, πιθανότατα στα 14nm της Globalfoundries. Επιπλέον, η AMD αναφέρθηκε και στον K12 ο οποίος θα συνδυάζει τις αρχιτεκτονικές ARMv8 και x86 και θα εμφανιστεί την ίδια περίοδο με τον Zen.

Το νέο socket θα φέρει την ονομασία AM4 και όχι FM3 ενώ θα μπορεί να στεγάζει τόσο FX CPUs όσο και A Series APUs με έως 8 Zen πυρήνες και 12MB cache. Παράλληλα. η κοινή πλατφόρμα θα υποστηρίζει μνήμες DDR3 και DDR4, νέας σχεδίασης chipset, ενώ στο μέλλον θα αναπτυχθούν APUs με HBM μνήμη 2ης γενιάς και hardware acceleration 
σε εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας. 


Η AMD αποκαλύπτει επίσημα τον Zen x86 CPU
Η AMD αποκαλύπτει επίσημα τον Zen x86 CPU

Δεν υπάρχουν σχόλια