ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

MSI X99s MPower Review

Δημοσιευμένη Εικόνα

To Intel X99 chipset και μαζί με αυτό οι νέοι επεξεργαστές Haswell-E είναι πλέον εδώ και λίγο καιρό μέρος της πραγματικότητας υποσχόμενοι εκρηκτικές επιδόσεις και ταυτόχρονα λογική κατανάλωση ενέργειας.

Έτσι μετά από το εξαιρετικά διεξοδικό hands-on μητρικής με το Χ99 chipset που είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε πρόσφατα από τον crmaris, σήμερα επιστρέφουμε με το πρώτη δοκιμή μιας ανάλογης μητρικής η οποία έφθασε στο εργαστήριό μας από την MSI. Πρόκειται για την πολλά υποσχόμενη MSI X99s MPower, η οποία έρχεται καθαρά προσανατολισμένη στους extreme overclockers με την εταιρεία να ισχυρίζεται πως στα χέρια κάποιου έμπειρου χρήστη μπορεί να θέσει νέα ρεκόρ.

Πάμε λοιπόν, χωρίς χρονοτριβές, να δούμε τι μας επιφυλάσσει η μητρική που μας έστειλε η MSI η οποία συνοδευόταν από έναν 6-core επεξεργαστή Intel i7 5930K και 64GB DDR4 RAM 2133ΜΗz. Όπως πάντα, η παρουσίασή μας θα ξεκινήσει με μια σύντομη παράθεση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υπό δοκιμή προϊόντος.

Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία & παρελκόμενα 

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της μητρικής που θα μας απασχολήσει στη σημερινή δοκιμή:


Δημοσιευμένη Εικόνα


Δημοσιευμένη Εικόνα


Μπορεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά να μιλούν από μόνα τους, όμως η MSI πήγε ένα βήμα παραπέρα εξοπλίζοντας το εν λόγω μοντέλο με ένα σετ χαρακτηριστικών τα οποία θα λύσουν τα χέρια κάθε χρήστη ανεξάρτητα από το έμπειρος είναι. Μια συνοπτική σχηματική απεικόνιση αυτών μπορείτε να δείτε στην παραπάνω φωτογραφία.



DSC 5202 DSC 5203 DSC 5211
DSC 5207 DSC 5212
Η μητρική μας έρχεται σε μια συσκευασία με σχετικά λιτή εμφάνιση στην οποία κυριαρχεί το μαύρο και το κίτρινο χρώμα. Στην πίσω πλευρά της υπάρχουν μερικές φωτογραφίες από τη μητρική αλλά και μια επιγραμματική αναφορά σε κάποια από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της.


DSC 5223 DSC 5214
Τα πρώτα από τα παρελκόμενα της μητρικής που βλέπουμε είναι τα εγχειρίδια χρήσης και εγκατάστασης, το cd με το συνοδευτικό λογισμικό καθώς και δύο SLI bridges.


DSC 5217 DSC 5229
Μαζί με τη συγκεκριμένη μητρική έρχονται ούτε λίγο ούτε πολύ 12 καλώδια SATA (μόνο 6 φαίνονται στη φωτογραφία) αλλά και αυτοκόλλητα τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε αυτά ώστε να τα ξεχωρίσουμε πιο εύκολα όταν το σύστημα θα είναι εντός κουτιού. Η λεπτομέρεια αυτή μας εντυπωσίασε πολύ θετικά καθώς σε όσες μητρικές έχουν περάσει από τα χέρια μας μέχρι στιγμής δεν είχαμε δει κάτι παρόμοιο.


DSC 5218 DSC 5221
Συνεχίζουμε με το λαμάκι που θα τοποθετηθεί μεταξύ του κουτιού και των θυρών εισόδου και εξόδου της μητρικής. Άλλη μια λεπτομέρεια μας τράβηξε την προσοχή εδώ και δεν είναι άλλη από την λαστιχένια επένδυση που υπάρχει στο πίσω μέρος του, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος φθοράς της μητρικής κατά την εγκατάσταση.


DSC 5224
Κλείνουμε με ένα αυτοκόλλητο που υπάρχει στη συσκευασία της μητρικής αλλά και ένα ταμπελάκι που μπορούν να τοποθετήσουν στις πόρτες τους οι σκληροπυρηνικοί overclockers ώστε να μην τους ενοχλεί κανείς για όσο βρίσκονται "επί το έργο" .

Φωτογραφίες

Αφού περιεργαστήκαμε τη συσκευασία της μητρικής μας και ρίξαμε μια ματιά στα τεχνικά της χαρακτηριστικά, έφτασε η στιγμή να τη βγάλουμε από τη συσκευασία της. Για να δούμε λοιπόν τι μας επιφυλάσσει η MSI.

DSC 5231
Ξεκινάμε με μια γενική άποψη της μητρικής μας από ψηλά όπου διακρίνουμε τα βασικά της στοιχεία όπως και το καλυμμένο socket του επεξεργαστή.

DSC 5233
Συνεχίζουμε με την πίσω πλευρά της μητρικής, στην οποία υπάρχει πληθώρα θυρών εισόδου και εξόδου αλλά και ένα ιδιαίτερα βολικό πλήκτρο για να κάνουμε clear CMOS.

DSC 5234
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, στην ενότητα των τεχνικών χαρακτηριστικών, η μητρική μας είναι εξοπλισμένη μεταξύ άλλων με την τεχνολογία Audio Boost, της οποίας το λογότυπο φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει.

DSC 5242
Λίγο πιο κάτω συναντάμε ένα ολοκληρωμένο με την ονομασία Nuvoton NCT6792D. To chip αυτό είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση πληροφοριών που αφορούν τις θερμοκρασίες της μητρικής, τον έλεγχο των ανεμιστήρων που συνδέονται σε αυτή αλλά και της ενσωματωμένης θύρας PS/2.

DSC 5243
Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε τη θύρα M.2 Turbo, η οποία είναι πάνω από 5 φορές ταχύτερη από το πρότυπο SATA III και μπορεί να προσφέρει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως και 32Gb/s.

DSC 5239
Περνώντας στην άλλη πλευρά της μητρικής βλέπουμε αρχικά τα επονομαζόμενα από την εταιρεία Easy Buttons με τα οποία μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ή επαναφέρουμε (reset) με ευκολία το σύστημά μας αλλά και να το υπερχρονίσουμε. Ακριβώς από πάνω υπάρχουν δύο θύρες PCIe x16, οι οποίες όμως βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους και έτσι η πιθανή τοποθέτηση καρτών γραφικών ενέχει αρκετούς περιορισμούς ως προς το μέγεθός τους.

DSC 5241 DSC 5246 DSC 5247
Μια ματιά στα USB & SATA headers της μητρικής μας καθώς και στην υποδοχή όπου τοποθετείται το βύσμα τροφοδοσίας.

DSC 5235 DSC 5237 DSC 5238
Εκατέρωθεν του socket του επεξεργαστή (το οποίο είναι αισθητά μεγαλύτερο από παλαιότερα sockets), υπάρχουν από 4 DDR4 DIMM slots, ενώ ακριβώς κάτω από αυτό υπάρχει τυπωμένο το λογότυπο της εταιρείας με το μοντέλο της μητρικής.


DSC 5247 DSC 5248
Μια πιο κοντινή ματιά στα τέσσερα RAM slots της δεξιάς πλευράς και το πολύ χρήσιμο debug LED που βρίσκεται πάνω από αυτά.


DSC 5249 DSC 5251 DSC 5252
Η ίδια περιοχή και από την πίσω όψη, όπου μπορούμε να διακρίνουμε και τη διαμόρφωση της ψύκτρας που βρίσκεται ουσιαστικά πάνω από το socket του επεξεργαστή.


DSC 5257 DSC 5254 DSC 5253
Συνεχίζοντας λίγο πιο δεξιά, διακρίνουμε μια ακόμη υποδοχή τροφοδοσίας, τα άλλα τέσσερα RAM slots αλλά και τον ελεγκτή VIA VL805 USB 3.0 Host controller που βρίσκεται ακριβώς πίσω από αυτά.


DSC 5258
Μεταξύ των RAM slots που είδαμε παραπάνω και των θυρών εισόδου/εξόδου, υπάρχει ένας ακόμη ελεγκτής USB 3.0, ο οποίος αυτή τη φορά είναι ο ASM1042A της ASMedia.

DSC 5260 DSC 5259 DSC 5261
To socket του επεξεργαστή από κοντά.


DSC 5255
Μια γενική εικόνα της πίσω πλευράς της μητρικής μας η οποία κρύβει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκπληξη.


DSC 5328 DSC 5330 DSC 5331
Η έκπληξη για την οποία μιλήσαμε παραπάνω έγκειται στο γεγονός πως στην πίσω πλευρά έχουν τοποθετηθεί ορισμένα μικρά LED. Έτσι πέρα από τον φωτισμό των Easy buttons και του λογότυπου του Audio Boost, φωτίζεται και η μικρή πράσινη λωρίδα που μπορείτε να δείτε στις παραπάνω φωτογραφίες. Με σχετικά καλό cable management, αν ο χρήστης έχει κουτί με πλαϊνό παράθυρο θα έχει πέρα από high end επιδόσεις και πολύ καλή αισθητική στο σύστημά του.

Περιήγηση στο BIOS

Έχοντας πλέον πάρει μια εικόνα της μητρικής μας τόσο φωτογραφικά όσο και σχετικά με τον εξοπλισμό που διαθέτει αποφασίσαμε να μη χάσουμε άλλο χρόνο και να τη "στήσουμε" πάνω στον πάγκο δοκιμών ώστε να την ενεργοποιήσουμε για πρώτη φορά. Με το πρώτο boot κάνουμε μια στάση στο BIOS το οποίο όπως θα δούμε παρακάτω είναι ιδιαίτερα πλούσιο και ενδιαφέρον.

1st screen
Ιδού η πρώτη οθόνη που βλέπει ο χρήστης όταν εισέρχεται στο BIOS της X99 MPower. Οι επιλογές χωρίζονται σε έξι βασικές κατηγορίες ενώ με 2-3 κλικ ο χρήστης ο μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει το boot priority. Επίσης προβάλλονται πληροφορίες σχετικά με το σύστημά μας ενώ ιδιαίτερα χρήσιμη μας φάνηκε και η δυνατότητα άμεσης λήψης screenshots και η αποθήκευσή τους σε κάποιο USB stick ή σκληρό δίσκο.


language menu
Η δυνατότητα αλλαγής γλώσσας μπορεί να φανεί και αυτή πολύ χρήσιμη σε πολλούς χρήστες.


settings main settings options (1) settings options (2)
settings options (3) settings options (4)
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του BIOS, ξεκινάμε από την περιοχή των ρυθμίσεων όπου βρίσκουμε πληθώρα πληροφοριών και επιλογών που δύσκολα θα αφήσουν κάποιον ακάλυπτο.

Oc menu (1) Oc menu (2)
Μιας που η μητρική έχει καθαρό προσανατολισμό στο overclocking υπάρχει ένα συγκεκριμένο tab με επιλογές οι οποίες επιτρέπουν λεπτομερή ρύθμιση πολλών παραμέτρων.


Oc profiles
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 6 διαφορετικά προφίλ με oc settings μπορούμε να διατηρήσουμε αποθηκευμένα στην X99S MPower ενώ ταυτόχρονα είναι δυνατή η εισαγωγή/εξαγωγή τους με τη χρήση κάποιου USB stick.

Hw monitoring (3) Hw monitoring (2) Hw monitoring (1)
Oι προηγμένες δυνατότητες παρακολούθησης του hardware που μας δίνει η συγκεκριμένη μητρική είναι ένα ακόμη σημείο το οποίο μας αφήνει ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις.


bios flash
Κλείνουμε με ένα screenshot από το παράθυρο όπου μπορούμε να κάνουμε flash στο BIOS αν χρειαστεί να το αναβαθμίσουμε σε κάποια νεότερη έκδοση.

Σύστημα και μεθοδολογία μετρήσεων

Στον πίνακα που ακολουθεί παρακάτω μπορούμε να δούμε αναλυτικά το hardware πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η πλατφόρμα δοκιμών.


Δημοσιευμένη Εικόνα
DSC 5266 DSC 5267 DSC 5264
Μια σύντομη ματιά σε επεξεργαστή και μνήμες.

Στη συνέχεια, ακολουθούν τα μετροπρογράμματα τα οποία χρησιμοποιήσαμε για τη μέτρηση της ισχύος του επεξεργαστή, της κάρτας γραφικών, του SSD αλλά και της κάρτας ήχου:
  • AIDA64 Extreme edition
  • PC Mark 7
  • PC Mark 8
  • PC Mark Vantage x64 (basic)
  • SuperPi
  • wPrime
  • WinRAR
  • 3D Mark Vantage (performance preset)
  • 3D Mark 11
  • x264 benchmark HD
  • Sisoftware SANDRA
  • HD Tune PRO
  • Rightmark Audio Analyzer
Σε όλα τα παραπάνω benchmarks, με εξαίρεση τα ΑΤΤΟ και Rightmark Audio Analyzer λάβαμε δύο σειρές μετρήσεων. Η πρώτη έγινε με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.5 GHz) ενώ η δεύτερη με τον επεξεργαστή στα 4.5GHz.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως ο υπερχρονισμός του επεξεργαστή έγινε με περίσσια ευκολία και χωρίς να απαιτηθούν περισσότερα 2-3 κλικ σε διάστημα μερικών δευτερολέπτων.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων παρατίθενται στην ενότητα που ακολουθεί:

Αποτελέσματα μετρήσεων 

Δημοσιευμένη ΕικόναΔημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη ΕικόναΔημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη ΕικόναΔημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη ΕικόναΔημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη ΕικόναΔημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη ΕικόναΔημοσιευμένη Εικόνα



Δημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη Εικόνα

Επίλογος - Συμπεράσματα 

Κάπου εδώ μια ακόμη παρουσίαση πλησιάζει στο τέλος της και η "εξωτική" MSI X99s MPower κατεβαίνει από τον πάγκο δοκιμών έχοντας πετύχει εξαιρετικές επιδόσεις, αφήνοντας ετσι στον γράφοντα ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις.

Με την εταιρεία να στοχεύει καθαρά στους πολύ απαιτητικούς χρήστες και φυσικά τους extreme overclockers, φαίνεται πως χρησιμοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχει συσσωρεύσει όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά αποδοτικό προϊόν, στο οποίο δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να βρει ελλείψεις ή ελαττώματα. Αν και στο εγγύς μέλλον, μέσα από δοκιμές και άλλων αντίστοιχων υλοποιήσεων, θα έχουμε μια ακόμη καλύτερη εικόνα για το που ακριβώς τοποθετείται η συγκεκριμένη μητρική σε σχέση με τον ανταγωνισμό, δεν μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να μην δούμε με θετική ματιά τα αποτελέσματα τα οποία πέτυχε.

Πέρα όμως από όλα αυτά, θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν και το μεγάλο εύρος επιλογών που παρέχεται μέσα από το BIOS, αφού στα χέρια ενός έμπειρου χρήστη μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στις επιδόσεις.
Πάμε λοιπόν, με βάση όλα τα παραπάνω, να δούμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του μοντέλου που μας απασχόλησε στη σημερινή μας δοκιμή, υπενθυμίζοτας πως η τιμή της στην ελληνική αγορά ξεκινάει από 276.09€

Δεν υπάρχουν σχόλια