ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

HP Envy x2 Review. ΤΈΛΕΙΟ ΑΠΌ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ


Tο “μηχανάκι” που αποτελεί το κεντρικό θέμα του άρθρου με προκαλεί να πλατιάσω κάπως, και έχω όρεξη, οπότε δεν θα αντισταθώ στον πειρασμό. Θα τολμούσα να πω, ότι τέτοιες κατασκευές, σαν αυτή που έχω στα χέρια μου, αποτελούν το μέλλον των υπερ-φορητών υπολογιστών.
Βεβαίως το συγκεκριμένο υβριδικό PC δεν έχει την ισχύ ενός κανονικού σημερινού notebook, και δεν ξέρω πότε θα μπορέσουν οι κατασκευαστές να παρουσιάσουν μοντέλα με αντίστοιχο επίπεδο hardware και βεβαίως απόδοσης. Aναφέρομαι στην προσέγγιση με την «detachable» οθόνη, και όχι σε κάτι άλλο, όταν κάνω λόγο για το “μέλλον”. Για μένα πάντως, αυτό είναι. «Ξεκαρφώνεις» την οθόνη και έχεις τα πλεονεκτήματα ενός tablet, στα ακροδάχτυλα σου. Σίγουρα είναι εφικτό να κατασκευάσουν κάτι αντίστοιχο με Intel Core i7 επεξεργαστή, αλλά το πάχος μιας τέτοιας ταμπλέτας θα ήταν το λιγότερο… γελοίο. Mιλάω για υψηλή φορητότητα σε συνδυασμό με υψηλή απόδοση, και αναμφισβήτητα από την εξίσωση δεν μπορούν να απουσιάζουν οι διαστάσεις. Ως ένα σημείο λοιπόν οι συσκευές με αποσπώμενη “οθόνη”. Aπό εκεί και πέρα, θα συνεχίσουμε να ζούμε με τα notebooks ή με τους desktop υπολογιστές όταν θέλουμε να εργαστούμε με πολύ απαιτητικές εργασίες και χρειαζόμαστε μεγάλη ισχύ.
Στο παρελθόν, έχω δοκιμάσει φορητούς υπολογιστές – κανονικού μεγέθους – με περιστρεφόμενη οθόνη, με ειδική «ραχοκοκαλιά» και “μεντεσέδες” που επιτρέπουν το γύρισμα της οθόνης κατά 360° (π.χ το πληκτρολόγιο βρίσκεται από κάτω) και άλλες λύσεις, που έχουν στόχο την μετατροπή του φορητού υπολογιστή σε ταμπλέτα και το αντίθετο. Θα έλεγα ότι η κατασκευαστές βρήκαν – και συνεχώς ψάχνουν το θέμα – τρόπους να κάνουν τον φορητό υπολογιστή περισσότερο ελκυστικό, και επιπλέον ικανό να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες και απαιτήσεις. Οι λύσεις τους ωστόσο έχουν μαζί με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η υψηλή απόδοση ενός τέτοιου φορητού υπολογιστή. Κανένα smartphone ή tablet όσο προηγμένο και να είναι, μη γελιέστε, δεν μπορεί να φτάσει σε απόδοση εκείνη ενός καλού φορητού υπολογιστή, πόσο εκείνη ενός σύγχρονου desktop. Όσοι το πιστεύουν αυτό, αν δεν αστειεύονται, δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Τι; Αν παίζει ρόλο το software; Φυσικά και παίζει, αλλά δεν είναι το θέμα μας αυτό τώρα, ήδη έχω πλατιάσει πολύ. Το μειονέκτημα είναι ότι αυτή η ισχύς, κλείνοντας την προηγούμενη παρένθεση, έρχεται πακέτο με αρκετό «όγκο» και βάρος, και επιπλέον υψηλή κατανάλωση, και άρα χαμηλή αυτονομία, τους εχθρούς δηλαδή της υψηλής φορητότητας.
Και η υψηλή φορητότητα από την άλλη, τουλάχιστον στο σημερινό επίπεδο εξέλιξης, δεν μπορεί να προσφέρει υπό οποιαδήποτε μορφή, αυτά που ζητάει ο απαιτητικός για υψηλή απόδοση χρήστης. Αρκετά το φιλοσόφησα, και για να μην μακρηγορώ, το Envy x2 που έχω στα χέρια μου είναι μία συσκευή υψηλής φορητότητας.

Aν η λέξη «netbook» δεν ήταν… κακιά λέξη, θα χαρακτήριζα την συγκεκριμένη κατασκευή, ένα εξελιγμένο netbook, αλλά αυτό θα ήταν μία κάπως χοντροκομμένη προσέγγιση. Eίναι πολύ περισσότερα.

Αυτό σημαίνει ότι το Envy x2, δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα “κανονικό” φορητό υπολογιστή με κάποια καλή APU της AMD για παράδειγμα και δεν μπορείς να το συγκρίνεις με ένα ultrabook που φοράει κάποιο Core i3, i5 ή i7 της Intel. Σε απόδοση υστερεί. Είναι όμως κάτι άλλο, και εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες. Aπλώς είναι φυσικό να θέλεις όσο το δυνατόν περισσότερα. Kάποιοι αποζητούν περισσότερα ακόμα και από αυτά που πληρώνουν θα έλεγα. Eπί της ουσίας το HP Envy x2, είναι ένα tablet, με όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μίας τέτοιας συσκευής, το οποίο συνοδεύεται από ένα εξαιρετικά ποιοτικό keyboard dock, που του χαρίζει την προσωπικότητα ενός φορητού υπολογιστή. Δύο λοιπόν σε ένα.
Όταν αναφέρομαι σε δυνατότητες, εννοώ την ευκολία πληκτρολόγησης σε ένα μηχανικό πλήρους μεγέθους πληκτρολόγιο, την ύπαρξη touchpad και βεβαίως τις επιπλέον υποδοχές και θύρες, για να εγκαταστήσετε με ευκολία και χωρίς αντάπτορες ένα απλό USB flash drive, ένα ποντίκι κ.λπ. Δεν εννοώ τις δυνατότητες που έχουν σχέση με την επεξεργαστική ισχύ, που είναι ένας παράγοντας που χωλαίνει. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα, ακόμα.
To HP Envy x2 διαθέτει λειτουργικό σύστημα Windows 8, και αυτό σημαίνει ότι είναι συμβατό με τον μεγαλύτερο αριθμό εφαρμογών στον πλανήτη, και με τις περισσότερες συσκευές και formats. Το περιβάλλον χρήσης, και ο τρόπος χειρισμού, αποκαλύπτει αμέσως, ότι η Microsoft επινόησε ένα λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές με οθόνες αφής, όλους τους υπολογιστές που συνοδεύονται από οθόνες αφής, από desktops, small form factor και all-in-one Pcs, έως notebooks, ultrabooks και tablets. Η εμπειρία χρήσης των Windows 8 σε υπολογιστή με συμβατικό πληκτρολόγιο και ποντίκι, θα έλεγα ότι προσωπικά δεν μου άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις, κυρίως επειδή χρονοτριβούσα, σε σχέση πάντα με το κορυφαίο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας Windows 7. Kάνω… στροφή 180° ωστόσο όταν ο υπολογιστής που χειρίζομαι έχει οθόνη αφής. Μόνο όταν χρησιμοποιείς οθόνη αφής, αντιλαμβάνεσαι την απλότητα του Modern UI, χωρίς βεβαίως να απουσιάζει και το κλασσικό desktop. Αυτό που δεν κατάλαβα, είναι γιατί η Microsoft, δεν έδωσε την δυνατότητα στους χρήστες να μπορούν να επιλέξουν την ύπαρξη ή όχι του Start menu (και του Start button), αλλά αυτά είναι επιλογές και όπως διαπιστώσαμε εκ’ του αποτελέσματος ο κος. Sinofsky έκανε την δική του. Ήθελε η Microsoft να μας εκπαιδεύσει σε ένα νέο τρόπο χρήσης; Eντάξει, αλλά μπορούσε να το κάνει δίνοντας στον χρήστη την δυνατότητα να επιλέξει.

Πρώτη επαφή

Το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεσαι μόλις πιάσεις το Envy x2 στα χέρια σου είναι ότι πρόκειται για μίαιδιαίτερα ποιοτική, τόσο από άποψη υλικών κατασκευής, όσο και από άποψη συναρμογής, συσκευή. Είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένο από αλουμίνιο, με φινίρισμα “brushed” και με πολύ ωραία αίσθηση στην αφή. Tο αλουμίνο έχει χρησιμοποιηθεί απλόχερα από την HP, τόσο στο tablet, όσο και στο keyboard dock. Το μόνο θέμα είναι ότι χρειάζεται να το κρατάς με προσοχή, γιατί το υλικό σε συνδυασμό με το φινίρισμα, είναι κάπως… γλιστερό. Με λίγα λόγια, πρόσεξε μην σου πέσει!
Το πρώτο πράγμα που θέλεις να κάνεις αφότου την πιάσεις στα χέρια σου, και αφού ανοίξεις την οθόνη και περιεργαστείς λίγο το πληκτρολόγιο και το touchpad είναι να δοκιμάσεις το “συρόμενο” πλήκτρο για την απασφάλιση του τμήματος που κρατάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή, και που κρύβει μέσα του το σύνολο του hardware. Πατώντας το πλήκτρο, και τραβώντας την οθόνη προς τα πάνω,απασφαλίζεται το tablet.
Είναι το μεγαλύτερο σε διαστάσεις tablet που έχω πιάσει μέχρι στιγμής στα χέρια μου με οθόνη διαγωνίου11,6 ιντσών (1366 x 768 pixels) τεχνολογίας IPS LED backlit. H οθόνη είναι χάρμα οφθαλμών, με καλή χρωματική απόδοση, αρκετά υψηλές γωνίες θέασης και εξαιρετική στην απόκριση και στο άγγιγμα. H ανάλυση με τα σημερινά δεδομένα κρίνεται μέτρια αλλά είναι επαρκής και δεν θα σας προβληματίσει. Bεβαίως είναι πολύ μακρυά από τις επιπέδου… retina που έχουμε συναντήσει σε άλλα tablets ή σε άλλα convertibles όπως το Ativ Smart PC Pro που υποστηρίζει 1080p ανάλυση. Tο tablet επίσης είναι αρκετά λεπτό, ώστε να ωφελεί το εργονομικό κράτημα. Για μένα πάντως, ήταν θα έλεγα οριακά βολικό, εξαιτίας των διαστάσεων – λόγω της οθόνης – και του βάρους (περίπου 700 γραμμάρια).
Όταν κουμπώσει (από τις ασφαλέστερες λύσεις που έχω δει) στο keyboard dock – οι υποδοχές ασφάλισης έχουν μαγνήτες για την ευθυγράμιση της συσκευής – αυτόματα το Envy x2 μετατρέπεται από ταμπλέτα σε ένα φορητό υπολογιστή, με την άνεση που παρέχει το πληκτρολόγιο (Island) και το touchpad (Imagepad).
Tο πρώτο έχει πλήκτρα εξαιρετικής αίσθησης και το μόνο που βρήκα ελαφρώς άβολο, ήταν ότι θα προτιμούσα να “βυθίζονται” λίγο περισσότερο. Nομίζω ωστόσο ότι υπερβάλλω. Eπίσης με τέτοιο κόστος, το πληκτρολόγιο θα έπρεπε να είναι φωτιζόμενο.
Στο Imagepad επίσης μπορείτε να πραγματοποιήσετε όλες τις χειρονομίες που υποστηρίζονται από το λειτουργικό σύστημα και έχει εξίσου καλή αίσθηση. Στην αριστερή πάνω γωνία, με διπλό tap μπορείτε να το απενεργοποιείτε/ ενεργοποιείτε, ωστόσο σπανίως θα σας δημιουργήσει πρόβλημα κατά την πληκτρολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια