ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αναβαθμίζεται η ποιότητα των εικόνων στα Google Earth και Google Maps


Χάρη στον νέο δορυφόρο Landsat 8, ο οποίος μπορεί και λαμβάνει εικόνες με μεγαλύτερη συχνότητα και υψηλότερη ανάλυση, αλλά και νέες τεχνικές επεξεργασίας των εικόνων αυτών, η Google ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια νέα αναβάθμιση του Google Earth και το Google Maps, η οποία θα προσφέρει πολύ καλύτερη απεικόνιση περιοχών του πλανήτη μας.

Η Google είχε προσπαθήσει πριν τρία χρόνια να προσφέρει πολύ καλύτερη απεικόνιση της επιφάνειας της Γης, μέσω του cloud-free mosaic προγράμματος, το οποίο είχε ως σκοπό την απεικόνιση της Γης χωρίς σύννεφα, επιλέγοντας μέσα από ένα τεράστιο όγκο δεδομένων τις κατάλληλες φωτογραφίες. Τώρα και με την βοήθεια της NASA και του νέου δορυφόρου Landsat 8, η Google ετοιμάζεται να αναβαθμίσει για άλλη μια φορά το Google Earth. Οι φωτογραφίες που λαμβάνει ο Landsat 8, έναντι αυτές του Landsat 7, διαθέτουν υψηλότερη ανάλυση και καλύτερα χρώματα. Επιπλέον ο δορυφόρος έχει την δυνατότητα λήψης διπλάσιου αριθμού φωτογραφιών σε καθημερινή βάση. Περισσότερες φωτογραφίες σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθεί μια κατάλληλη, χωρίς σύννεφα, για την απεικόνιση μιας περιοχής.

Βέβαια τα δεδομένα που συλλέγονται είναι τεραστίου όγκου, φτάνουν το ένα petabyte. Για το σκοπό αυτό η Google έχει αναπτύξει νέες τεχνικές επεξεργασίας εικόνων, ώστε με την χρήση υπολογιστών πολύ υψηλών επιδόσεων να μπορούν να βρεθούν οι κατάλληλες φωτογραφίες που θα χρησιμοποιηθούν.

Αν και σύμφωνα με τον Chris Herwig οι αναβαθμίσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, ακόμα οι χρήστες αναφέρουν ότι βλέπουν τις παλιές εικόνες, ακόμα και σε περιοχές όπως η Νέα Υόρκη. Οπότε ίσως να χρειαστεί ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να αρχίσουν οι βελτιώσεις αυτές να είναι εμφανείς.

large.old.jpeg
Landsat 7

large.new.jpeg
Landsat 8

Δεν υπάρχουν σχόλια