ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τεχνολογία eye tracking στα Windows 10

Το Μάιο η Microsoft είχε περιγράψει ένα σύνολο βελτιώσεων ή νέων τρόπων προσβασιμότητας που θα ενσωμάτωνε η έκδοση Windows 10 Fall Creators Update. Στόχος αυτών είναι η διευκόλυνση χρήσης υπολογιστών με λειτουργικό Windows 10, από άτομα που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, όπως για παράδειγμα άτομα με χαμηλό επίπεδο όρασης. Πέραν αυτών, η Microsoft αποκάλυψε προχτές έναν ακόμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον τρόπο χρήσης ενός υπολογιστή με Windows 10 και αυτός είναι μέσω τεχνολογίας eye tracking. 
Η χρήση τεχνολογίας eye tracking θα επιτρέψει σε άτομα με ιδιαίτερα σημαντικά κινητικά προβλήματα να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή τους πιο εύκολα. Η ιδέα υποστήριξης της τεχνολογίας αυτής ξεκίνησε κατά το Microsoft Hackathon που διοργανώθηκε το 2014. Εκείνη την περίοδο ο πρώην ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος NFL Steve Gleason, ο οποίος πάσχει από την ασθένεια ALS(Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση), ζήτησε τους ειδικούς να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν κάποιους από τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει ως αποτέλεσμα της ασθένειάς του. 
Οι τεχνικοί της Microsoft συνέχισαν την προσπάθεια η οποία είχε ξεκινήσει με το Hackathon του 2014 και πλέον είναι σε θέση να ανακοινώσουν την ενσωμάτωση της σχετικής τεχνολογίας στα Windows 10. Η τεχνολογία αυτή, η οποία απαιτεί και μια κάμερα η οποία να είναι ικανή να παρακολουθήσει την κίνηση των ματιών, όπως η Tobii 4C, δίνει την δυνατότητα σε κάποιων να διαχειριστεί, onscreen πληκτρολόγιο, onscreen ποντίκι, καθώς και την χρήση text to speech, απλά και μόνο με την κίνηση των ματιών του. Έτσι άνθρωποι που δεν μπορούσαν μέχρι τώρα να χρησιμοποιήσουν υπολογιστή, αποκτούν αυτή την δυνατότητα και μέσω του υπολογιστή την δυνατότητα να επικοινωνήσουν και με άλλα άτομα. Για την ώρα η τεχνολογία είναι ακόμα σε Beta στάδιο και διαθέσιμη ήδη σε όσους συμμετέχουν στο Windows Insider πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια