ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παραδόσεις με drones στην Ελλάδα – Στη τελική ευθεία

 


Μπορεί οι παραδόσεις με drones να φαντάζουν ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τουλάχιστον για την Ελλάδα του 2022, ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και όπως όλα δείχνουν βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έναρξη των παραδόσεων από ταχυδρομικές υπηρεσίες δεμάτων που μόλις αγοράσαμε με drone.

Σύμφωνα με άρθρο στην ιστοσελίδα newmoney.gr, με διάταξη νόμου που ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο μήνα στη Βουλή, άνοιξε ο δρόμος για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών με χρήση drones. Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύεις είναι έντονες μεταξύ κορυφαίων στελεχών εταιρειών. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τίθενται οι συνεργασίες μεταξύ ταχυδρομικών υπηρεσιών, η ανάθεση του έργου σε επιχειρήσεις με έτοιμο στόλο drones ή και οι εξαγορές πτητικών μέσων. Όλα αυτά βέβαια, εφόσον δωθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από την ΕΕΤΤ και την νεοσύστατη Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.

Η ΕΛΤΑ Courier σύμφωνα με το δημοσίευμα αναμένεται να είναι μια από τις εταιρείες οι οποίες θα ξεκινήσουν σε πιλοτικό στάδιο την αποστολή δεμάτων και αλληλογραφία με drones όπως και φάρμακα στην ηπειρωτική χώρα αλλά και σε νησιά της Ελλάδας. H Matternet του Ανδρέα Ραπτόπουλου με έδρα τη Silicon Valley των ΗΠΑ η οποία κατασκευάζει τον δικό της στόλο, πρόσφατα προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής στην Ελλάδα, κάτι που δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις της για την Ελληνική αγορά.

Από την μεριά της η DHL Express ήδη ακολουθεί έξυπνες και αυτοματοποιημένες παραδόσεις προιόντων σε διάφορα σημεία του πλανήτη droneκαι εξετάζει δυνατότητες συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες για την ανάπτυξη στόλου με σκοπό τις παραδόσεις δεμάτων σε όλη την επικράτεια. Άλλες εταιρείες που ετοιμάζουν παρόμοιες υπηρεσίες, είναι η Weboxit που παρουσιάζει τον ευατό της ως η πρώτη πράσινη εταιρεία courier στην Ελλάδα και η Amazon, με αρχή από τη Νάξο για μεταφορά φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια