ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τελειώνει η χρυσή εποχή των κινέζικων smartphone;

 




Η μεγαλύτερη αγορά smartphone στον κόσμο βρίσκεται σε "ταραχώδη νερά". Στην Κίνα σημειώθηκε πτώση 14,7% στις αποστολές τηλεφώνων το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία IDC ενώ οι εταιρίες με τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του κλάδου όπως η Xiaomi Corp., η Vivo και η Oppo ανέφεραν απότομη πτώση των πωλήσεων. 

Πολλοί παράγοντες οδήγησαν την πτώση, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής πολιτικής Zero Covid που τορπίλισε τη ζήτηση, αλλά το μεγαλύτερο ζήτημα είναι αυτό που φοβούνται εδώ και καιρό οι κατασκευαστές smartphone της χώρας. Η άνθηση των smartphone της Κίνας για περισσότερα από 10 χρόνια, που τροφοδοτείται από νέους αγοραστές και αδιάκοπες αναβαθμίσεις, είναι πιθανό να τελειώσει. Η Κίνα στηρίχθηκε στην αγορά των κινητών τηλεφώνων εδώ και μια δεκαετία. Χρησιμοποίησε κρατικό κεφάλαιο για την κατασκευή σταθμών βάσης 4G σχεδόν σε κάθε χωριό, επιτρέποντας σε επωνυμίες όπως η Oppo και η Vivo να πουλούν συσκευές σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε αγροτικές περιοχές, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είχαν δει ποτέ οθόνη αφής. Η Apple, η Samsung και η Motorola στόχευσαν στους κατοίκους των πόλεων με γνώσεις τεχνολογίας με πιο ακριβές επιλογές. 

Πιο πρόσφατα, οι κατασκευαστές smartphone είδαν μια ευκαιρία καθώς η Κίνα κινούταν προς την υιοθέτηση των προηγμένων δίκτυων 5G. Λίγοι όμως είδαν το πρόβλημα που είχε ήδη δημιουργηθεί. Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι η τεράστια αγορά smartphone της Κίνας έχει κορεσθεί σε μεγάλο βαθμό. Η χώρα έχει περισσότερους από 1,6 δισεκατομμύρια ενεργούς λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων μέχρι το τέλος του περασμένου έτους σε σύγκριση με το 1,4 δισεκατομμύριο πληθυσμό της. Το ποσοστό διείσδυσης είναι πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο και έχει οδηγήσει σε έντονο ανταγωνισμό. Η ανάγκη αντικατάστασης τηλεφώνων έχει επίσης μειωθεί. Ο κύκλος ζωής των smartphone γίνεται μεγαλύτερος και μπορεί να παραταθεί όταν η οικονομία δεν πάει καλά. Η τιμή της υπηρεσίας 5G έχει ωθήσει πολλούς ανθρώπους στην Κίνα να συνεχίσουν την χρήση του δικτύου 4G.


 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια