ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρέχει αλλά... υστερεί η Ελλάδα στις ψηφιακές τεχνολογίες – Οι 9 προτάσεις πολιτικής του ΣΕΒ

 


Η χώρα μας έχει πραγματοποιήσει πολλά σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου και των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια, όμως απαιτούνται ακόμη πιο γρήγορες κινήσεις καθώς το ψηφιακό χάσμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ. Αυτό γίνεται εμφανές ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υιοθετούν με αργούς ρυθμούς τις νέες τεχνολογίες.

«Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα αλλά παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το μομέντουμ και να προσεγγίσουμε την Ευρώπη για να μην μείνουμε πίσω σε μια εποχή τεχνολογικών αλλαγών», τόνισε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΣΕΒ, κυρία Μάγκυ Αθανασιάδη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη θέση της Ελλάδας στη ψηφιακή δεκαετία με ορίζοντα το 2030 που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά χθες.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ για τη ψηφιακή ωριμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων η κυρία Αθανασιάδη σημείωσε η πρόοδος που έχει κάνει η χώρα μας τελευταία χρόνια αποτυπώνεται και στον Δείκτη Ψηφιακή Ωριμότητας του ΣΕΒ, καθώς και το γεγονός πως η Ελλάδα κλείνει τη ψαλίδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το 2023 η επίδοση της Ελλάδας στον δείκτη DMI του ΣΕΒ έφτασε στο 81% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όταν το 2018 βρισκόταν στο 67%. Την περίοδο 2018-2023 οι ψηφιακές επιδόσεις της Ελλάδας βελτιώθηκαν κατά 56%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο μέσο όρο της ΕΕ ήταν 30%. Μάλιστα η χώρα μας είχε την καλύτερη πρόοδο σε όλη την Ευρώπη. «Η χώρα μας ξεπέρασε τις ευρωπαϊκές ταχύτητες, αυτό έπρεπε να κάνουμε γιατί ξεκινήσαμε το δρόμο αυτό από αρκετά χαμηλότερο σημείο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη», σημείωσε η κυρία Αθανασιάδη.

Σε ό,τι αφορά τους ξεχωριστούς δείκτες αναφέρθηκαν τα εξής:

Υποδομές συνδεσιμότητας

Η κάλυψη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας, μεταξύ των οποίων και τα δίκτυα οπτικών παραμένει ακόμη πολύ χαμηλή φτάνοντας στο 28% των νοικοκυριών όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 56,5%. Χαμηλή παραμένει και η διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων υψηλών ταχυτήτων (πάνω από 100 Mbps) που φτάνει το 20% από 55% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 24% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν συνδέσεις υπερυψηλής ταχύτητας πάνω από 100 Mbps από 57% στην ΕΕ και το 50% συνδέσεις 30-100 Mbps όταν στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 26%. Στα θετικά περιλαμβάνεται η γρήγορη κάλυψη δικτύου 5G που ξεπερνά τον μέσο όρο της ΕΕ. «Ξεκινήσαμε πιο αργά από τις υπόλοιπες χώρες αλλά προχωράμε γρήγορα και μπορούμε να πιάσουμε το στόχο για 100% κάλυψη το 2030 στη κάλυψη δικτύων νέας γενιάς», σημείωσε η κ. Αθανασιάδη.

Ψηφιακές Δεξιότητες

Στις ψηφιακές δεξιότητες η χώρα μας εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις στους αποφοίτους STEM με 20,1 αποφοίτους ανά 1.000 κατοίκους έναντι 19 αποφοίτων στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, αν και υπάρχουν απώλειες λόγω brain drain. Ακόμη, είμαστε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού με τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες, με 52% έναντι 54% στην ΕΕ. Υστερούμε στους ειδικούς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) που αποτελούν το 2,5% της συνολικής απασχόλησης έναντι 4,6% που είναι στην ΕΕ. %. Περίπου 7 στις 10 επιχειρήσεις έχουν ακάλυπτες θέσεις εργασίας ΤΠΕ και οι μισές θεωρούν δύσκολη την κάλυψή τους. Στην Ευρώπη 9,4 εκατ. ειδικοί ενώ ο στόχος είναι 20 εκατ. ειδικοί για το 2030. Ακόμη η παροχή ψηφιακών και τεχνολογικών δεξιοτήτων από το εκπαιδευτικό σύστημα παραμένει περιορισμένη. Λίγες είναι οι επιχειρήσεις (13,4%) που παρέχουν εκπαίδευση ΤΠΕ στο προσωπικό τους.

Ψηφιακή ωριμότητα των επιχειρήσεων

Οι ελληνικές επιχειρήσεις υιοθετούν με χαμηλούς ρυθμούς νέες τεχνολογίες σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Μόλις το 41% των επιχειρήσεων έχει τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης στη χώρα μας, έναντι 69% στην ΕΕ. Ακόμη πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά αξιοποίησης τεχνολογιών αιχμής όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (2,6%), το cloud (15,2%), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων -ΙοΤ (22,8%) και η ρομποτική (1,9%).

Ακόμη οι επιχειρήσεις δεν προστατεύονται σε ικανοποιητικό βαθμό από τις κυβερνοαπειλές. Μόλις το 7% των επιχειρήσεων επικαιροποιεί την πολιτική κυβερνοασφάλεια του, όταν στην ΕΕ το ποσοστό είναι 25,5%. Το 34,3% δεν εφαρμόζει τουλάχιστον πέντε μεθόδους ασφαλείας και μόλις το 31,5% καταρτίζει το προσωπικό του σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Στα θετικά σημεία είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις υλοποιούν επενδύσεις σε ψηφιακά συστήματα, αν και μεγάλο μέρος αυτών των επενδύσεων αφορούν ήδη παλαιομένες τεχνολογίες, με τη σχετική αναπόσβεστη αξία να αποτελεί το 5,6% του ΑΕΠ.

«Ως γενική διαπίστωση πρέπει να δούμε οι ψηφιακές τεχνολογίες στην Ελλάδα αξιοποιούνται από μεγάλοι μεγέθους οργανισμούς, ενώ οι εγχώριες μικρομεσαίες έχουν τον μικρότερο βαθμό ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Ψηφιακή ωριμότητα του δημοσίου

Η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα στη ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών με τη λειτουργία του gov.gr και τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών. «Όμως ξεκινήσαμε πολύ χαμηλά και απέχουμε από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κάτι το οποίο δείχνει πως πρέπει να επιταχύνουμε πρώτα την απλοποίηση και μετά τη ψηφιοποίηση διαδικασιών», ανέφερε η κυρία Αθανασιάδη. Η χώρα μας έχει ακόμη χαμηλή επίδοση στα ανοιχτά δεδομένα (60% από 83% στην ΕΕ) καθώς λείπει η στρατηγική προσέγγιση, ενώ στον χώρο της υγείας είναι κομβικής σημασίας η εφαρμογή MyHealth που θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες υγείας που αφορούν τον πολίτη.

Προτάσεις για τη δημόσια διοίκηση

Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο ΣΕΒ προχώρησε σε μια σειρά προτάσεων πολιτικής προς τη δημόσια διοίκηση για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Οι βασικές από αυτές τις προτάσεις είναι οι εξής:

1. Κίνητρα για την επίσπευση της διείσδυσης των ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλών ταχυτήτων.

2. Εκστρατεία οριζόντιας ενίσχυσης του ψηφιακού αλφαβητισμού για το σύνολο του πληθυσμού

3. Διπλασιασμός αριθμού εισακτέων σε σχολές ΤΠΕ-STEM, εντός τετραετίας

4. Χρηματοδοτικά και φορολογικά κίνητρα για την ενθάρρυνση υιοθέτησης ψηφιακών λύσεων

5. Κατάρτιση εθνικών στρατηγικών για την ανάπτυξη και χρήση τεχνολογιών αιχμής όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων

6. Διαμόρφωση ενός λειτουργικού πλαισίου για τη διακυβέρνηση και το άνοιγμα των δημόσιων δεδομένων

7. Προγραμματικές συμφωνίες (Sector Deals) με τον εγχώριο κλάδο ΤΠΕ για τη προώθηση ψηφιακών λύσεων σε κλάδους υψηλής κρισιμότητας (βιομηχανία, logistics, υγεία, aggrobusiness, τουρισμός κ.α.)

8. Απλοποίηση διαδικασιών πριν την ψηφιοποίησή τους και πλήρη ψηφιοποίηση των διεπαφών του δημοσίου τομέα με τις επιχειρήσεις

9. Επιτάχυνση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια