ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για ελλείψεις σε HDD και NAND προειδοποιεί η Western Digital

Σε συνέχεια ορισμένων εκθέσεων από το περασμένο έτος που έκαναν λόγοι για "ενδεχόμενες" ελλείψεις σε NAND και με τον πρόσφατο σεισμό στην Ταϊβάν να επιβαρύνει περαιτέρω την εφοδιαστική αλυσίδα, η Western Digital ενημέρωσε και επίσημα τις συνεργαζόμενες εταιρίες ότι "θα συνεχίσει να εφαρμόζει αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων της στην κατηγορία flash και σκληρών δίσκων", κατά το τρέχον τρίμηνο. Οι αυξήσεις αυτές άρχισαν να εφαρμόζονται ήδη από τις 8 Απριλίου.

H ενημέρωση στάλθηκε από το Σκοτ Ντέιβις, αντιπρόεδρο της Western Digital και απευθυνόταν στις εταιρίες που συνεργάζονται απευθείας με τη WD. Προφανώς, όμως, είναι εξίσου σημαντική και για τους απλούς καταναλωτές, στην πορεία του 2024. Η υψηλότερη του αναμενόμενου ζήτηση, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στον εφοδιασμό οδήγησαν στον τερματισμό της περιόδου με τις πάμφθηνες τιμές για τα αποθηκευτικά μέσα, εξέλιξη η οποία φημολογούταν ήδη από το περασμένο φθινόπωρο. Ελπίδα όλων είναι πως οι τιμές δεν θα παραμείνουν αυξημένες για πολύ.

Δημοσιογραφικές πηγές κάνουν λόγο για αυξήσεις στους HDD έως και 10%, με τις αναμενόμενες αυξήσεις να ξεκινούν κατ' ελάχιστο από το 5%. Συγκεκριμένα νούμερα για τις τιμές των NAND flash δεν υπάρχουν, όμως ήδη η κατηγορία αυτή είχε πάρει την ανιούσα και αναμένεται πως οι επόμενες αυξήσεις θα είναι της ίδιας τάξης με εκείνες στους HDD, αν όχι περισσότερο.

Το Μάρτιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Phison είχε εκτιμήσει πως οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές των SSD θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιορισμό της ζήτησης στην αγορά των NAND, όμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται για την ώρα, αν και θα χρειαστεί να περάσει κάποιο διάστημα έως ότου οι αυξήσεις των τιμών επηρεάσουν το σύνολο της αλυσίδας.

Πέρυσι, οι τιμές των SSD έπεσαν κάτω από τα 100 δολάρια για αξιοπρεπείς προτάσεις, της τάξης των 2ΤΒ Μ.2 PCIe 4.0 μοντέλων, ενώ οι ακόμη καλύτερες επιλογές, όπως ο WD Black SN850X και ο Samsung 990 Pro έπεσαν κάτω από τα 125 δολάρια. Αυτή τη στιγμή, ο SN850X κυμαίνεται στα 156 δολάρια, ενώ η πρόταση της Samsung ακόμη υψηλότερα, στα 176 δολάρια. Μεγαλύτεροι δίσκοι, της κατηγορίας των 4ΤΒ, πωλούνταν πέρυσι έως και 160 δολάρια, ενώ αυτή τη στιγμή ο UD90 4TB της Silicon Power αγγίζει τα 209 δολάρια.

Η ανακοίνωση της Western Digital ερμηνεύεται ως προειδοποίηση πως η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, στο προσεχές μέλλον. Παρότι η αγορά ελπίζει σε αναστροφή της τάσης αυτής, τα περιθώρια αισιοδοξίας, δεδομένων της ευρύτερης κατάστασης, είναι περιορισμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια