Ελλάδα: Ανησυχητικός ο αριθμός των αιτημάτων για δεδομένα χρηστών Ελλήνων
Σε ένα άκρως αποκαλυπτικό report του γνωστού VPN Surfshark αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το πλήθος των αιτήσεων για δεδομένα χρηστών που υπέβαλλαν οι Ελληνικές αρχές προς τις Apple, Microsoft, Google και Meta.
Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα της Surfshark ανέλυσε αιτήματα δεδομένων χρηστών που έλαβαν οι Apple, Google, Meta και Microsoft από κυβερνητικές υπηρεσίες 190 χωρών σε διάστημα 10 ετών (μεταξύ 2013 και 2022). Ενώ τα περισσότερα αιτήματα αφορούν ποινικές έρευνες, τα δεδομένα περιλαμβάνουν αιτήματα και για αστικές ή διοικητικές υποθέσεις.
Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι οι Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές αρχές υποβάλλουν τα περισσότερα αιτήματα για δεδομένα χρηστών. Στο γράφημα που ακολουθεί αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η ανησυχητική αύξηση των αιτημάτων για δεδομένα χρηστών παγκοσμίως στη πάροδο του χρόνου. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των κορυφαίων χωρών στις οποίες ο αριθμός των αιτημάτων για δεδομένα χρηστών Ελλήνων αυξάνεται συνεχώς. Η έρευνα αναφέρει χαρακτηριστικά:
Κάθε χρόνο, ο αριθμός των αιτημάτων αυξάνεται σταθερά. Έχει αυξηθεί σχεδόν 8 φορές από το 2013 έως το 2022, ενώ το 2022 παρατηρείται αύξηση κατά 38% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το Μπαγκλαντές, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, το Ισραήλ, η Ινδία, το Μεξικό, η Πολωνία και οι ΗΠΑ παρουσιάζουν επίσης σταθερή ετήσια αύξηση του αριθμού των αιτημάτων.
Μεταξύ 2013 και 2022, οι εταιρείες συμμορφώθηκαν με τα αιτήματα παροχής δεδομένων χρηστών κατά μέσο όρο σε ποσοστό 72%. Με την πάροδο των ετών, το ποσοστό συμμόρφωσης (μερική ή πλήρης αποκάλυψη) με τα αιτήματα σχετικά με τα δεδομένα των χρηστών κυμάνθηκε από 66% το 2015 έως 77% το 2022. Η Apple συμμορφώθηκε περισσότερο με τα κυβερνητικά αιτήματα και υπέβαλε δεδομένα χρηστών για περίπου 82,0% των αιτημάτων, ενώ η Microsoft εμφάνισε τη μικρότερη συμμόρφωση, με ποσοστό 67%.
Δεν υπάρχουν σχόλια