ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με λέϊζερ θέλουν να εξολοθρεύσουν τα διαστημικά σκουπίδια επιστήμονες




Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διαστημικές υπηρεσίες και οι επιστήμονες, είναι τα διαστημικά σκουπίδια και διαστημικά συντρίμμια (νεκροί δορυφόροι ή μέρη τους) που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη.
Έως σήμερα, έχουν γίνει πολλές προτάσεις για να μαζευτούν ή να καταστραφούν (δίκτυα, βαλλιστικά νέφη κ.ά) αφού ο όγκος τους και ο αριθμός του ολοένα και αυξάνει. Αυτά τα διαστημικά σκουπίδια αποτελούν μόνιμη απειλή για τους δορυφόρους που βρίσκονται σε λειτουργία, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τις αποστολές που πραγματοποιούνται. Ο ρυθμός που αυξάνονται είναι τέτοιος, που σύντομα θα αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τις αποστολές, και έτσι πρέπει να βρεθεί σύντομα κάποιος τρόπος για να απομακρυνθούν.

Μία διεθνή ομάδα από ερευνητές υπό την καθοδήγηση του Ιαπωνικού Ινστιτούτου Ερευνών Riken, έβαλαν μπροστά το πλέον φιλόδοξο σχέδιο έως σήμερα. Πρότειναν να εξοστρακίσουν σχεδόν τρεις χιλιάδες τόνους διαστημικών σκουπιδιών εκτός τροχιάς, χρησιμοποιώντας ένα “κανόνι” λέϊζερ οπτικών ινών που θα τοποθετηθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το σχέδιο είναι μάλλον απλό. Η ομάδα καταρχήν θέλει να χρησιμοποιήσει το υπάρχον τηλεσκόπιο υπέρυθρων του EUSO (Extreme Universe Space Observatory) για να εντοπιστούν καταρχήν τα διαστημικά σκουπίδια που κινούνται με πολύ μεγάλες ταχύτητες.

Στην συνέχεια πρότειναν να ενσωματώσουν ένα λέιζερ, σαν αυτά που χρησιμοποιούνταν για να τροφοδοτήσουν επιταχυντές σωματιδίων, να στοχεύσουν και να χτυπήσουν τα αντικείμενα ωσότου μειωθεί επαρκώς η τροχιά τους, για να καούν στην συνέχεια κατά την διαδικασία επανόδου. Οι ερευνητές λένε ότι αρχικά, με αυτό το σύστημα θα καταφέρουν να εξολοθρεύσουν διαστημικά σκουπίδια με διάμετρο 1 εκατοστού.

Η ομάδα του Riken δημοσιοποίησε τα αρχικά της σχέδια στο επιστημονικό περιοδικό Acta Astronautica. Στην συνέχεια ελπίζουν να εγκαταστήσουν ένα σύστημα σε μικρότερη κλίμακα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που θα αποτελείται ένα τηλεσκόπιο 20 εκατοστών και ένα μικρό λέϊζερ 100 ινών για να διαπιστώσουν ότι όλα λειτουργούν όπως υπολόγιζαν και πως έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αν όλα πάνε καλά, τότε ο στόχος είναι να εγκαταστήσουν το πλήρους μεγέθους σύστημα, το οποίο θα αποτελείται από ένα τηλεσκόπιο τριών μέτρων και ένα λέιζερ 10.000 ινών με εμβέλεια 100 χιλιομέτρων περίπου, που θα έχει την δυνατότητα να θέσει διαστημικά σκουπίδια εκτός τροχιάς. Μελλοντικά θα μπορούσαν να στείλουν μία αποστολή ώστε να το θέσουν σε πολική τροχιά και σε υψόμετρο 800 χιλιομέτρων, όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη συγκέντρωση συντριμμιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια