ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

H πανίσχυρη τεχνική μπορεί και κλωνοποιεί χιλιάδες γονίδια

Επιστήμονες στο Johns Hopkins, στο Rutgers, στο Πανεπιστήμιο του Trento στην Ιταλία και στην Ιατρική Σχολή του Harvard αναφέρουν ότι ανέπτυξαν μία νέα τεχνική σε μοριακό επίπεδο με την ονομασία κλωνοποίηση LASSO. Η κλωνοποίηση LASSO μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομόνωση χιλιάδων μακριών αλληλουχιών DNA ταυτόχρονα, πολλών περισσότερων από όσο ήταν δυνατόν ως σήμερα. Τι όμως σημαίνει το παραπάνω;
Η νέα τεχνολογία, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, βοηθάει στην επιτάχυνση της δημιουργίας πρωτεϊνών, που αποτελούν τα τελικά γονιδιακά προϊόντα, και επομένως είναι μπορεί να μας οδηγήσει στη ταχύτερη ανακάλυψη νέων φαρμάκων και βιοδεικτών για αναρίθμητες νόσους. Σε μία αναφορά πάνω στην ανάπτυξη της τεχνικής που δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουνίου στο Nature Biomedical Engineering, οι ερευνητές περιγράφουν την καινοτόμο μοριακή προσέγγιση τους ως εξής: πρόκειται για ταυτόχρονη κλωνοποίηση και έκφραση χιλιάδων αλληλουχιών DNA που κωδικοποιούν πρωτεΐνες σε μία, μοναδική αντίδραση. Μέχρι σήμερα, ο ρόλος ενός γονιδίου καθοριζόταν με τη κλωνοποίηση του DNA και της έκφρασης της πρωτεΐνης του και γινόταν ένα γονίδιο τη φορά. Τώρα, μπορεί να γίνει με χιλιάδες γονίδια ταυτόχρονα.
“Ο στόχος μας είναι να κάνουμε οικονομικότερο και απλούστερο για κάθε ερευνητή σε οποιονδήποτε τομέα να κλωνοποιεί και να εκφράζει το σύνολο των πρωτεϊνών από οποιονδήποτε οργανισμό” δήλωσε ο Ben Larman, Ph.D, βοηθός καθηγητή Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και συν-συγγραφέας της μελέτης. “Μέχρι σήμερα αυτή η προοπτική ήταν ρεαλιστική μόνο για ερευνητικές κοινοπραξίες με υψηλή τεχνολογία που μελετούν μοντέλα οργανισμών όπως είναι οι φρουτόμυγες ή τα ποντίκια”.

Δεν υπάρχουν σχόλια