ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Surface Go | Το οικονομικότερο Windows 10 tablet

Το χθεσινοβραδινό μυστήριο tweet της Microsoft άφησε όλο το tech κοινό σε αδημονία, αφού η φράση "Where will Surface go next?" προμήνυε πως το επόμενο βήμα της ιδιόκτητης σειράς Surface προϊόντων βρισκόταν αρκετά πιο κοντά απ' ότι περιμέναμε. Παρότι όλοι θα θέλαμε να δούμε την αποκάλυψη του άκρως φημολογούμενου Project Andromeda να λαμβάνει χώρα στη νεοϋορκέζικη σκηνή, ο εκμεταλλεύσιμος χώρος που είχε αφήσει πίσω της η Apple, εστιάζοντας τα τελευταία χρόνια την προσοχή της κατ' αποκλειστικότητα στην αγορά των high-end iPad Pro μοντέλων, δεν γινόταν - από οικονομικής άποψης και μόνο - να μην οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια, ακριβώς εδώ. Βέβαια δεν ήταν μόνο η αποδέσμευση της υπεροχής που διατηρούσε ο ανταγωνισμός μέχρι και μερικά χρόνια πριν στην εν λόγω αγορά, αλλά και η έπαρση που γνώρισε ταυτόχρονα δια μέσω ενός διαφορετικού form-factor συσκευών, γνωστών ως Chromebooks.
Κι έτσι εγένετο το Surface Go, το μικρότερο Windows 10 tablet που έχει να προσφέρει ο εκτενής κατάλογος της Microsoft. Πρόκειται για μια ταμπλέτα που θυμίζει - τουλάχιστον σχεδιαστικά - το Surface 3, με μια 10" ιντσών οθόνη, αναλογίας 3:2 και φυσικά το γνωστό kickstand να αποτελούν τις κύριες ατραξιόν. Ζυγίζοντας κάτι λιγότερο από μισό κιλό και μη ξεπερνώντας τα 8.9mm σε πάχος, το Surface Go εξακολουθεί να προσφέρει μια full-fledged Windows 10 εμπειρία, αφού κάτω από το καπό του χτυπά ο δύο πυρήνων (και τεσσάρων threadPentium Gold 4414Y της Intel. Πρόκειται για έναν επεξεργαστή 7ης γενιάς, ο οποίος προφέρει κατά 30% αυξημένη απόδοση σε σύγκριση τον Atom CPU του προαναφερθέντος μοντέλου. Με εργοστασιακά ενεργοποιημένο το S-mode του λειτουργικού (το οποίο μπορείτε να απενεργοποιήσετε όποτε το επιθυμείτε), το Surface Go έρχεται σε δύο συνθέσεις, μια των 4GB RAM και 128GB SSD στα $399 δολάρια, και μια των 8GB RAM και 256GB SSD στα $549. Και τα δύο μοντέλα βρίσκονται από σήμερα διαθέσιμα για προ-παραγγελιά σε 28 αγορές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ κάποιο επερχόμενο μοντέλο με δυνατότητες LTE δικτύωσης βρίσκεται προ των πυλών.
Από το πακέτο της εταιρίας δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά το Surface Pen, το οποίο όπως θα γνωρίζετε πωλείται ξεχωριστά έναντι $99 δολαρίων, καθώς και το μαγνητικά προσκολλόμενο Type Cover, στα $99 και $129 δολάρια για την απλή και την Alcantara έκδοση αντιστοίχως. Κάπου εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η Microsoft αποφάσισε να εξοπλίσει την κατηγορία με το Surface Mobile Mouse (μια περισσότερο λιτή εκδοχή του Surface Arc Mouse), ορίζοντας την τιμή του στα μόλις $35 δολάρια.

Η πρόταση της εταιρίας αποτελεί επομένως έναν αντάξιο αντίπαλο στην τελικά όχι και τόσο υπερκορεσμένη αγορά των iPads και των Chromebooks, αφού σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό προσφέρει ένα πλήρες λειτουργικό και όχι κάποια mobile εκδοχή αυτού. Μαθητές δημοτικού, φοιτητές, ακαδημαϊκοί, τεχνικοί δικτύων και ΙΤ administrators αποτελούν το καταναλωτικό κοινό του Surface Go, με το ίδιο - αν και είναι νωρίς να κάνουμε ακόμη λόγο για αυτό - να αποτελέσει στο μέλλον το δίαυλο που θα ενώσει επίσημα την ενοποιημένη πλατφόρμα της Microsoft με πάσης λογής ARM-based συσκευές

Δεν υπάρχουν σχόλια