ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Qualcomm ανακοινώνει τον 7nm επεξεργαστή για Windows 10 laptops

Η πρώτη σημαντική ανακοίνωση της Qualcomm από το Snapdragon Technology Summit ήταν ο 7nm επεξεργαστής Snapdragon 855 που θα υποστηρίζει τις νέες 5G συσκευές που θα δούμε τους επόμενους μήνες.
Η δεύτερη, εξίσου σημαντική ανακοίνωση αφορά τη νέα πλατφόρμα αρχιτεκτονικής 7nm που πρόκειται να εξοπλίσει τα μελλοντικά Windows laptops το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Qualcomm αρχικά προωθούσε την πλατφόρμα Snapdragon 835για τα πρώτα ARM Windows 10 laptops ενώ αργότερα παρουσίασε την πλατφόρμα Snapdragon 850. Η νέα πρόταση της εταιρείας ονομάζεται Snapdragon 8cx και θεωρείται ότι θα είναι ακόμη ισχυρότερη από τους προκατόχους της.
Σε κάθε περίπτωση η νέα υλοποίηση ξεχωρίζει και λόγω… ονομασίας. Αρχικά υπήρχε η πρόθεση οι επεξεργαστές που προορίζονται για χρήση σε υπολογιστές να ονομαστούν σειρά Snapdragon 1000, αλλά τελικά προτιμήθηκε η χρήση του «X» προερχόμενο από την λέξη extreme (ακραίος/ πολύ έντονος). Η σύνδεση προφανής, η νέα σειρά θα προσφέρει ακόμη ισχυρότερες επιδόσεις σε σχέση με τις προγενέστερες λύσεις που εξόπλιζαν laptops και 2-σε-1 συσκευές.
Σε επίπεδο τεχνικών χαρακτηριστικών, ο Snapdragon 8cx είναι βασισμένος στην μέθοδο κατασκευής των 7nm. Διαθέτει οκτώ πυρήνες συμπεριλαμβανομένής της νέας Kryo 495 CPU και το εντελώς νέο chipset γραφικών Adreno 680, το οποίο είναι σε θέση να υποστηρίζει δύο οθόνες 4K συγχρόνως συνδεδεμένες. Παράλληλα, υποστηρίζει συνδεσιμότητα 2Gbps LTE, όχι όμως και 5G καθώς δεν περιλαμβάνεται στον εξοπλισμό το νέο X50 5G modem.
Στον τομέα της μνήμης RAM υποστηρίζεται από την πλατφόρμα έως και 16GB LPDDR4x RAM όπως επίσης και NVMe SSDs. Σύμφωνα με την Qualcomm η νέα πλατφόρμα θα μπορεί να υποστηρίζει και εταιρικούς χρήστες συστημάτων με λειτουργικό σύστημα Windows 10 της Microsoft. Σε επίπεδο μπαταρίας θα έχει αυτονομία διάρκειας «αρκετών ημερών» χάρη στην τεχνολογία των 7nm που απαιτεί μικρότερα ποσά ενέργειας (7 watt).
Παρόλα αυτά θεωρείται ότι θα έχει την ίδια ισχύ με έναν επεξεργαστή σειράς Intel U (15 watt) ενώ η κατασκευάστρια υποστηρίζει ότι θα είναι έως και δύο φορές ταχύτερος από ορισμένα αντίστοιχα 7nm chips της Intel. Ο Snapdragon 8cx υποστηρίζει επίσης ταχεία φόρτιση μέσω της υποδοχής UBS-C και του προτύπου Quick Charge 4+.
Παρόλο που δεν ανακοινώθηκε πότε θα λανσαριστούν τα πρώτα μοντέλα που θα «φοράνε» τη νέα πλατφόρμα εικάζεται ότι ίσως αυτό γίνει στις επερχόμενες τους επόμενους μήνες εκθέσεις CES 2019 και MWC 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια