ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υλοποιείται το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη

Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία του «Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων» στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με στόχο την ανάπτυξη της καινοτομίας, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και τη προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού υπέγραψαν η Cisco τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο δήμος Θεσσαλονίκης. συγκεκριμένα.
Η δημιουργία του International Digital Transformation & Digital Skills Center της Cisco, στο κτήριο των Παλιών Δημοτικών Σφαγείων της Θεσσαλονίκης έχει την υποστήριξη του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και από την επικεφαλής του κα Μαρία Αντωνίου και έχει ως στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και την ανάπτυξη του ψηφιακού πολιτισμού.
Πιο συγκεκριμένα, στο Κέντρο η Cisco με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, των συνεργατών της, της ακαδημαϊκής κοινότητας και start-ups, θα δημιουργεί ομάδες που θα αναλύουν, σχεδιάζουν και προτείνουν λύσεις που απασχολούν οποιοδήποτε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Παράλληλα, στο Κέντρο θα λειτουργεί και τμήμα εκπαίδευσης – Networking Academy (netacad.com) – καθώς και τμήματα STEM και Ρομποτικής, τα οποία στοχεύουν να ενισχύσουν τις ψηφιακές δεξιότητες, μαθητών, φοιτητών, αλλά και επαγγελματιών που επιθυμούν να αποκτήσουν εφόδια εξειδίκευσης, που πλέον απαιτούνται από την αγορά εργασίας σήμερα.
Σύμφωνα με τον Αντώνη Τσιμπούκη, Γενικό Διευθυντή Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Μάλτα της Cisco: «Όλα ξεκίνησαν από μια πρόθεση συνεργασίας με τον Δήμο, το Υπουργείο και το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και μόλις 8 μήνες μετά καταλήξαμε σε μία επενδυτική φάση που θα δώσει νέα πνοή, όχι μόνο στην πόλη αλλά και στη χώρα ολόκληρη. Στο κέντρο αυτό θέλουμε να δείξουμε τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία, όχι σε θεωρητικό επίπεδο αλλά σε απόλυτα πρακτικό. Η τεχνολογία, οι λύσεις, θα είναι εδώ. Θα μπορεί ο κάθε επισκέπτης να τις δει σε πραγματική λειτουργία αλλά και το σημαντικότερο, να χρησιμοποιήσει τις υποδομές και την τεχνογνωσία του κέντρου για να αναπτύξει λύσεις που θα λύσουν προβλήματα. Παράλληλα στο κέντρο θα λειτουργήσει κέντρο ψηφιακών δεξιοτήτων, όπου θα δίνονται πιστοποιήσεις αναγνωρισμένες από την αγορά, με στόχο να δώσουμε τα εφόδια για ένα καλύτερο αύριο, σήμερα.»
Διαθέσιμες Τεχνολογικές Λύσεις του Κέντρου
Οι λύσεις που προγραμματίζονται να είναι διαθέσιμες άμεσα προς λειτουργία και επίδειξη στους επισκέπτες του Κέντρου, είναι:
  • Έξυπνη Πόλη: Smart Parking, Smart Lighting, Smart Waste management, Urban mobility, City platform, Smart metering (water & gas) και Safe City.
  • Επιχειρησιακή και Επιχειρηματική Συνέχεια: Τηλεϊατρική, Απομακρυσμένες υπηρεσίες υγείας, Υποστήριξη ασθενών στο σπίτι, Διαχείριση πανδημίας (COVID-19), Τηλε-εκπαίδευση, Τηλεργασία.
  • Στοχευμένη Γεωργία Ακριβείας
  • Τουρισμός και πολιτισμός
  • Ηλεκτροκίνηση, Ενεργειακή Παρακολούθηση Κτιρίων, κτλ.
Άμεσα στο κέντρο θα φιλοξενηθούν 2 εταιρείες startups, με τις οποίες θα μελετηθούν και θα αναπτυχθούν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις σε υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα. Επίσης, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στο κέντρο θα διοργανωθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις εικαστικών και τεχνολογίας, με ζωντανή μετάδοση μέσω του διαδικτύου.
Η απόφαση της Cisco Hellas, για τη δημιουργία του Κέντρου, εντάσσεται στην στρατηγική της Cisco για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα, μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας για την ενίσχυση της οικονομία της χώρας και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη. Το κέντρο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που θα αναπτύσσει η Cisco με το οικοσύστημα των συνεργατών της, με νεοφυείς επιχειρήσεις και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, σε τομείς όπως, ποιότητας ζωής των πολιτών (π.χ. έξυπνες πόλεις), υγείας, αγροτικής ανάπτυξης, τουρισμού, προστασίας του περιβάλλοντος, πολιτικής προστασίας και πολλούς άλλους, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια