ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Fund για τη χρηματοδότηση εταιρειών που θα «τρέξουν» εφαρμογές 5G

Επενδυτικό κεφάλαιο με σκοπό τη δημιουργία και χρηματοδότηση οικοσυστήματος εταιρειών με αποκλειστικό αντικείμενο υπηρεσίες και εφαρμογές που θα «τρέχουν» πάνω από τα δίκτυα 5G προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Υπό την ονομασία Φαιστός το 5G Development Fund θα «προικιστεί» με κεφάλαια από τα έσοδα της δημοπρασίας για τις συχνότητες της νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του έτους. Αποτελεί παγκόσμια καινοτομία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης – σε καμία άλλη χώρα τα έσοδα από τις συχνότητες δεν επιστρέφονται στην ανάπτυξη της αγοράς – αλλά και μια κίνηση απολύτως αναγκαία. Τα χαρακτηριστικά του 5G, ιδιαίτερα για χώρες που δεν διαθέτουν βαριά βιομηχανία, δεν δίνουν αυτονόητα και άμεσα εφαρμογές και υπηρεσίες ικανές να παράγουν προστιθέμενη αξία.
Την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για τη δημιουργία του Φαιστός παρουσιάστηκε από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνη Τζωρτζακάκη, στην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager και έτυχε θερμής αποδοχής.
Για το 5G Fund θα διατεθεί το 25% των εσόδων από τη δημοπρασία των συχνοτήτων ενώ στόχος του θα είναι και η μόχλευση κεφαλαίων με συμμετοχή και ιδιωτών σε ένα ποσοστό περίπου 30%.
Η ίδρυση του Φαιστός θα γίνει από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) ώστε να διαθέτει την θεσμική ασφάλεια που απαιτείται για να προσελκύσει και ιδιώτες επενδυτές, ενώ θα διοικείται από μια διοικητική ομάδα. Στόχος είναι να έχει τεθεί σε λειτουργία το Φθινόπωρο πριν δηλαδή από την δημοπρασία για τις συχνότητες του 5G.
Εξαρχής όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υπουργός ο κ. Πιερρακάκης είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση του ορισμού ενός λελογισμένου αρχικού τιμήματος για τις συχνότητες του 5G με παράλληλη μέριμνα ώστε η νέα γενιά δικτύων να επιτελέσει τον γενικότερα αναπτυξιακό ρόλο της.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας για τις συχνότητες. Εκκρεμεί η διαβούλευση για το τελικό τεύχος της προκήρυξης η οποία πιθανότατα να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Στη δημοπρασία με βάση τα σημερινά δεδομένα θα συμμετάσχουν οι υφιστάμενοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Vodafone και Wind.
Η 5η γενιά των δικτύων κινητών επικοινωνιών χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο κρίσιμες δομικές μονάδες της ψηφιακής οικονομίας και της κοινωνίας μας την επόμενη δεκαετία. Θα παρέχει «συνδεσιμότητα» σχεδόν παντού, γρήγορη μεταφορά δεδομένων και επεξεργασία πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, σε μεμονωμένους χρήστες και σε συνδεδεμένα «αντικείμενα».

Δεν υπάρχουν σχόλια