ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η EE θέτει στόχο να γίνει κυρίαρχη στην παραγωγή ημιαγωγών

Αυτή η ρημάδα η ήπειρος που ζούμε μπορεί να φιλοξενεί λαμπρά μυαλά και να τροφοδοτεί με γνώση όλο τον κόσμο, αλλά στο κομμάτι της παραγωγής βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στον τομέα των ημιαγωγών, στην Ευρώπη παράγεται λιγότερο από το 10% της παγκόσμιας πίτας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να βελτιώσει τους αριθμούς της για να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας στον κλάδο της Τεχνολογίας, και σύμφωνα με τον επίτροπο Thierry Breton θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή σε τέτοιο βαθμό ώστε να παράγεται στην Ευρώπη τουλάχιστον το 20% των ημιαγωγών. Εκτός από τους προφανείς οικονομικούς λόγους, ο κ. Breton θεωρεί πως η έντονη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ενδεχομένως θα βάλει φρένο στην καινοτομία και γι’ αυτό η ΕΕ δεν πρέπει να μείνει αμέτοχη.
Οι ημιαγωγοί αποτελούν θεμελιώδη λίθο για πολλούς τομείς της τεχνολογίας και της καθημερινότητας, από smartphones και έξυπνα αυτοκίνητα μέχρι υψηλής απόδοσης υπολογιστές. Η Ευρώπη δεν έχει αυτονομία στον τομέα της μικροηλεκτρονικής και γι’ αυτό δεν μπορεί να κυριαρχήσει.
Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μπορούν να δώσουν στην Ευρώπη τη δυνατότητα να γίνει κυρίαρχη στους τομείς που αφορούν τα δεδομένα, τη μικροηλεκτρονική και τη συνδεσιμότητα.
Στις σκέψεις του κ. Breton βρίσκεται και η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Μικροηλεκτρονικής Συμμαχίας που θα χρηματοδοτηθεί από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια στο ύψος των €30 δισ.

Δεν υπάρχουν σχόλια