ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια εμφάνιση για το 100GbΕ Ethernet.

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε το πρωτόκολλο Ethernet και την σπουδαιότητα του στην δικτύωση υπολογιστών. Το χρησιμοποιούμε ευρέως πλέον στην καθημερινότητά μας για να δικτυώσουμε τις ηλεκτρονικές μας συσκευές (υπολογιστές,smartphones,routers,switches). Οι ταχύτητες που μέχρι τώρα υποστήριζε το πρωτόκολλο ήταν 10Mbps, 100Mbps (Fast Ethernet), 1Gbps (Gigabit Ethernet), 10Gbps. Δεν έχει νόημα να επεκταθούμε σε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες καθώς τώρα μας ενδιαφέρει συγκεκριμένα η ταχύτητα.
Eτσι λοιπόν στο live event που διεξήγαγε η Cisco στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίδειξη του πρωτοκόλλου Ethernet με ταχύτητες που αγγίζουν τα 100Gb. Να διευκρινίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η ταχύτητα των 100Gb είχε εγκριθεί από τον οργανισμό IEEE 802.ba τον περασμένο Ιούνιο αλλά μόνο για αποστάσεις που δεν ξεπερνούν τα 150 μέτρα με χρήση καλωδίου οπτικής ίνας OM4. Η επίδειξη όμως περιλάμβανε δοκιμή σε απόσταση 340 μέτρων, τρείς φορές μεγαλύτερη από την εγκεκριμένη. Για να επιτευχθεί το όλο εγχείρημα συνεργάστηκαν τρείς εταιρίες οι οποίες εξειδικεύονται η καθεμία σε έναν συγκεκριμένο τομέα των δικτύων και παρείχαν τον ανάλογο δικτυακό εξοπλισμό. Το καλώδιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν οπτική ίνα OM4 MMF(multi-mode).
Αν και η συγκεκριμένη υλοποίηση του πρωτοκόλλου Ethernet απευθύνεται σε επαγγελματικές εφαρμογές και απαιτητικά περιβάλλοντα όπου υπάρχει ένας τεράστιος όγκος διακινούμενης πληροφορίας (όπως data centers), παρ’όλα αυτά η τεχνολογία υπάρχει και είναι διαθέσιμη για όσους θέλουν να την εφαρμόσουν σε εταιρικά περιβάλλοντα.
Μέχρι στιγμής τα 100Gb είναι η μέγιστη ταχύτητα για το Ethernet αλλά τα 400 θα είναι το επόμενο βήμα εξέλιξης με τις εταιρίες ήδη να έχουν αρχίσει τις ανακοινώσεις τους για διάθεση ανάλογου εξοπλισμού που θα υποστηρίζει τέτοιες ταχύτητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια